5 mai 2024
EconomiePaduri intregi disparute sub securile hotilor

Paduri intregi disparute sub securile hotilor

Mii de metri cubi de lemn sunt sustrasi in fiecare an din padurile judetului. Potrivit Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Cinegetic (ITRSG) Suceava, in subordinea caruia se afla si inspectorii silvici locali, de la inceputul anului si pâna in prezent, in colaborare cu cei angajatii Directiei Silvice Bacau, s-a reusit identificarea a peste 100 de cazuri de taieri ilegale de lemn.

Volumul total de lemn taiat ilegal in perioada analizata este de aproape de 8.000 de metri cubi. Prejudiciul calculat este de aproape 700.000 de lei (circa 7 miliarde de lei vechi). Cifrele includ atât activitatea prestata in acest sens de Directia Silvica Bacau, ocoale silvice private, cât si controalele proprii ale inspectorilor locali ai ITRSG Suceava. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, se inregistreaza o crestere cu 14 la suta a volumului masei lemnoase taiata ilegal.

“Situatia este motivata in principal de cresterea cererii pe piata lemnului si inasprirea conditilor de verificare a partizilor forestiere. In plus, cresterea volumului de lemn taiat ilegal se reflecta corespunzator si in numarul de infractiuni constatate de personalul ITRSV Suceava, respectiv cu 10 la suta mai multe decât in perioada corespunzatoare din anul 2012”.
Daniel Coroama, inspector sef ITRSG Suceava



Interesant este ca, desi, ca numar, furturile de lemn sunt mai putine decât anul trecut, volumul total aferent acestor acte infractionale a crescut cu 3.538 mc (peste 300 la suta). Sefii ITRSG sustin ca lemnul taiat ilegal a fost depistat in cadrul inspectiilor de fond efectuate cu ocazia predarii in paza a suprafetelor de padure catre ocoale silvice. “Institutia noastra considera aceasta actiune o prioritate, fiind intreprinse in acest sens masuri de constientizare a detinatorilor de paduri (sedinte cu proprietarii de paduri, afise, somatii si contraventii pentru cei care refuza asigurarea serviciilor silvice).

Cea mai importanta constatare in acest sens este inventarierea unui volum de 2.674 mc taiat ilegal, constatat odata cu predarea catre Ocolul silvic Fântânele a 80 ha padure detinute de catre Obstea Stejaru din Racova”, precizeaza Daniel Coroama, inspectorul sef al ITRSG Suceava. Prejudiciul constatat numai in acest caz este de peste 360.000 de lei, fara TVA (3,3 miliarde de lei vechi).

Valea Muntelui – magnet pentru hotii de lemn

Ramân insa o atractie predilecta pentru hotii de lemn mai ales padurile din zona Vaii Muntelui- Comanesti, Agas, Brusturoasa, Ghimes, Palanca -, de altfel, cea mai bogata in lemn din tot judetul. Constatarile inspectiilor realizate de inspectorii silvici bacauani au fost comunicate organelor de cercetare penala, pentru identificarea si sanctionarea celor vinovati.

“Numai in acest an, au fost inaintate parchetului nu mai putin de 53 de dosare. Unele apuca sa ajunga in instanta, altele sunt respinse din start. Cei invinuiti vin cu tot soiul de motive familiale, ca nu au din ce trai etc.”
Mihai Hurdubei, inspector sef judetean ITRSG Suceava.

Inspectorii silvici se plâng ca “de obicei, rezolvarea in instanta a sesizarilor penale depuse si comunicarea solutiilor catre instituta noastra se fac in timp indelungat, adeseori in mai mult de un an”.

Defrisarile iresponsabile din ultimii ani

Principalii vinovati pentru dezastrul din paduri sunt proprietarii acestora care ani la rând au taiat copacii inconstient. Lor li se alatura si proprietarii de gatere, care au incurajat astfel de activitati, dar si ministerul de resort, care s-a dovedit inapt in a gasi solutii. Sa ne amintim de cele mai mari jafuri si defrisari care s-au comis in anii 2002 – 2004, perioada când au avut loc si cele mai multe retrocedari, atunci disparând mii de metri cubi de lemn.

La toate aceste neajunsuri se mai adauga inca o problema, la fel de sensibila si cu efecte dezastruoase: disparitia asa-ziselor perdele de vegetatie, mai ales din zona terasamentelor CFR, fapt ce creste riscul deraierii trenurilor, mai ales in locurile unde ploua mult si apa se revarsa peste sine. La fel si in zona versantilor care odata dezgoliti de vegetatie ramân la mâna naturii, asa cum s-a intâmplat in urma cu opt ani in perimetrul Asau- Agas.

Noul Cod Silvic, aflat pe lista normativelor ce urmeaza sa intre in dezbaterea parlamentului, prevede sanctiuni mai aspre pentru furtul de lemn. Totodata, daca va fi aprobat in aceasta varianta, noua lege a silviculturii introduce si stimulente pentru proprietarii care nu isi vor mai taia padurile. In plus, atât Romsilva, care administreaza padurile aflate in proprietatea statului, cât si detinatorii privati de suprafete forestiere, vor fi sprijiniti pentru a exploata eficient masa lemnoasa.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri