5 mai 2024
Actualitate"Pactul pentru Tineri": Dezbatere națională în Bacău

“Pactul pentru Tineri”: Dezbatere națională în Bacău

Densitate mare de cadre didactice dar și de elevi la Centrul de Afaceri, acolo unde a avut loc conferința Pactul pentru Tineri, o dezbatere națională organizată de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Muncii, Ministerul Familiei, UNICEF și Banca Mondială.

Acest proiect este mai mult decât o campanie de conștientizare, în condițiile în care România are nevoie de soluții pe termen mediu și lung. Proiectul național Pactul pentru Tineri a reușit să deschidă dialogul cu Guvernul României prin cele trei ministere partenere, astfel încât să creeze un comitet în subordinea premierului care să lucreze pe aceste măsuri, pe nevoi și soluții, și să ajute la construirea dialogului social. „Suntem parte din tot ceea ce înseamnă strategie educațională având ca prioritate reducerea abandonului școlar”, a declarat Cristina Chiriac, președinte CONAF România, care a precizat că avem peste 400.000 de copii care au abandonat școala și alte câteva sute de mii de copii care sunt în risc de abandon școlar.



La nivelul județului Bacău CONAF este reprezentată de un patronat, Patronatul Județean al Femeilor de Afaceri Bacău, care avut 24 de fondatori și funcționează din 2018,și care este condus de Brândușa Gugu.

La prezentarea proiectului sala a fost arhiplină, răspunzând invitației de participare atât elevi cât și cadre didactice din tot județul, precum și reprezentanți ai unor ONG-uri. Pe scenă au fost prezenți mai mulți speakeri, între ei fiind Gabriela Firea – Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Marius Constantin Budăi – Ministrul al Muncii și Solidarității Sociale, Lucian Bogdănel – Prefect de Bacău, Valentin Ivancea – președintele CJ Bacău, Lucian Stanciu Viziteu – primarul municipiului Bacău, Gherghe Baciu – primarul orașului Slănic Moldova, ș.a.

„Am venit cu mare bucurie și emoție la Bacău pentru că aici m-am născut, am crescut și m-am educat, și chiar dacă am plecat inima mea cu siguranță este tot aici.

În primul rând, vreau să vă spun că sătămâna trecută am reușit să prezint în fața Guvernului, să dezbatem și să fie adoptat proiectul de Lege de prevenire a separării copilului de familie. Prin această lege avem și planuri de acține concrete.

Punem bazele construirii și în România a 150 de centre de zi, în întreaga țară, pentru ai găzdui pe acești copii care nu au condiții de locuit civilizate, nu au o alimentație potrivită, nu au rechizite, nu au îmbrăcăminte, etc.

Ei sunt cei mai supuși riscului de a abandona școala. Trebuie să acționăm când încă se mai poate”, a explicat Gabriela Firea, Ministrul al Muncii și Protecției Sociale.

Prevenirea abandonului școlar este o problemă… Ca o componentă principală este încurajarea în primul rând a părinților pentru a-și găsi un loc de muncă, dar și o componentă de asistență socială care se va derula prin autoritățile publice locale cu sprijinul Ministerului Muncii. 

Avem acum un proiect foarte mare pe care îl susțin, care se numește „Orientarea tinerilor în carieră”. Acest proiect a funcționat deja pilot întrun județ din țară și l-am intitulat „Îndrăgostirea tinerilor de mesrei”. Îi ducem la școală, prevenim abandonul, dar… ce facem cu ei?

Nu putem fi toți medici, ingineti, economiști. Și atunci trebuie să gândim foarte mult ce facem cu învățământul dual, cu învățământul tehnic, tehnic la nivel de liceu sau universități. Și atunci avem nevoie de parteneriatul pe care Guvernul trebuie să îl facă acum între Muncă, Familie și Educație pentru că acum provocările sunt foarte mari”, a transmis Marius Constantin Budăi – Ministrul al Muncii și Solidarității Sociale.

Discursurile le-au captat atenția tuturor celor prezenți și s-a dovedit o întâlnire care promite pentru viitor. Proiectul „Pact pentru Tineri” va continua la Vaslui și la Suceava.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri