La conferinta au participat: Adrian Popa, managerul spitalului, Dragos Benea, presedinte CJ, Cosmin Necula, deputat PSD, si Ionel Floroiu, vicepresedinte CJ / foto: Liviu Maftei

Lânga Sectia de Radioterapie a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU), care urmeaza a fi modernizata, au aparut, miercuri, primele utilaje. Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean (CJ), a organizat o conferinta de presa la fata locului, pentru a le da bacauanilor, prin intermediul ziaristilor, aceasta veste buna. Au fost prezenti si consilierii judeteni, deoarece conferinta preceda sedinta CJ Bacau, care urma sa se desfasoare la Maternitate. “Stiti ca la sfârsitul lunii august s-a semnat un contract pentru finantarea si constructia acestei investitii importante, Sectia de Radioterapie, o investitie de aproape sase milioane de euro, realizata in parteneriat cu Spitalul Judetean si Compania Nationala de Investitii.

Aceasta este prima etapa practica, dupa semnarea contractului”, a declarat Dragos Benea, adaugând, ca sa fie mai clar: “Azi au inceput lucrarile!” In sase-sapte luni, obiectivul va fi finalizat, daca iarna nu va fi foarte grea. Modernizarea Sectiei de Radioterapie nu e o investitie importanta doar din punct de vedere financiar. “In primul rând, este o investitie cu puternic impact pentru sanatatea bacauanilor. Din pacate, cei care necesita tratament se duc la fie la Iasi, fie la Cluj, fie la Bucuresti, in masura in care reusesc sa intre pe listele de asteptare. Pentru mine si pentru colegii mei, care am lucrat la acest proiect, e o investitie de o mare importanta umana si speram sa o inauguram cât mai repede. Nu e totuna sa o inaugurezi in luna mai sau in luna august. Sunt trei luni in care se pot salva vieti”, a precizat presedintele CJ. Asadar, din vara 2016, pacientii diagnosticati cu cancer se vor putea trata in Bacau.

Tinta: Respect si grija pentru pacienti

Managerul SJU, Adrian Popa, a furnizat date tehnice privind obiectivul, dupa care toata lumea s-a indreptat spre Maternitate, pentru a participa la sedinta CJ Bacau. Locul a fost ales special, “Sanatatea” fiind tema principala a intâlnirii de ieri. Alesii au vizionat un documentar care a inceput cu istoricul spitalului si a continuat cu cele mai importante realizari din 2015: modernizarea cladirii Infectioase copii, dotarea Sectiilor de Chirurgie Pediatrica, Oftalmologie, Ortopedie si ATI cu echipamente moderne, finantarea pentru RMN, modernizarea Policlinicii si, bineinteles, semnarea contractului pentru Radioterapie.

Dragos Benea a atras atentia asupra relatiei cu pacientul: “Ne place, nu ne place, oricâte investitii am face, daca pacientul este tratat cu indiferenta, mai rau, daca este jignit, daca i se vorbeste in dorul lelii, daca e lasat sa astepte nejustificat, investitiile, nu numai ca trec in plan secund, dar nu se mai vad.” Benea si-a manifestat convingerea ca “e o componenta la care se lucreaza”. Consilierii au apreciat progresele facute de SJU si au pus unele intrebari. Costica Marcu, PNL, a tinut sa se refere la Spitalul Municipal, care “va fi gata la mijlocul anului 2016”, chiar daca acum nu se lucreaza, insistând ca echipamentele, achizitionate acum sapte ani, sunt in siguranta, inclusiv RMN-ul, care e conectat la curent si racit permanent.

Razboiul spitalelor

Liberalul a deschis, astfel, Cutia Pandorei, din care au iesit puzderie de acuzatii, si de o parte, si de alta: santierul de la Municipal incurca circuitele, iar autorizatia de functionare a Spitalului Judetean e pusa in pericol, curtea institutiei e plina de câini, de vina fiind ba managerul Spitalului, ba seful Directiei de Servicii Publice a Primariei, ba cei care ii hranesc pe maidanezi. Dr. Marin Bustuc, directorul DSP, a confirmat ca exista riscul neautorizarii SJU Bacau.

Dr.Aurelia Taga, director medical, a vrut sa introduca o nota mai optimista: Spitalul Judetean are 260 de medici, nu are probleme cu personalul specializat, va completa si schema personalului de ingrijire, e dotat cu echipamente moderne si asigura confort hotelier. Tot ea a afirmat ca relatia cu pacientii e ingreunata de birocratie, de procedurile care trebuie respectate, pacientii nemaiavând posibilitatea, ca pe vremuri, sa se prezinte direct la Urgente sau in alta sectie.

“Exista probleme de comunicare, dar vina e impartita”, a mai afirmat dr.Taga. Ca sa incheie disputa, Dragos Benea a precizat ca “s-a tras linie aici” si ca din acest moment, pentru Spitalul Judetean si managerul Adrian Popa, incepe o noua etapa.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

11 COMENTARII

 1. eSTE f bINE ca se face aceasta Investitie la Spitalul JUd,Bacau,speram si NOI ca se poate trata Cancerul si la Bacau,insa mai trebuie adusi si Medici Specialisti

 2. Da, din pacate are dreptate dl. Benea, doar investitiile nu sunt suficiente, pe primul loc ar trebiui sa fie profesionalismul cadrelor medicale si implicarea lor in meseria pe care si-au ales-o. Din pacate nu e deloc asa. Cand auzi ce se intampla in spital te revolti, dar cand chiar treci prin acele intamplari te sochezi. Si da, se intampla in anul 2015. Pacientii sunt “tratati” ca numere, cifre statistice si nu ca indivizi, persoane unice….Afara-i vopsit gardul si inauntru-i leopardul!

 3. O treaba buna, daca se realizeaza. Dar conferinte de presa a mai tinut Dl. Benea, cu aeroportul, soseaua de centrura, etc, plimband mortul prin Bacau ( C. Necula). Totusi marea realizare ramane podul de la Garleni ( dupa 10 ani de chin).
  Ar trebui pusa o placa Made in BENEA, ca pe unele drumuri asfaltate, pline de gropi.

 4. bati campii cu 6 luni. Pot sa pun si pariu ca nu se v-a realiza.
  1 trebuie facuta cladirea hai ca la darmat este usor dar la facut mai greu (macar in iarna asta sa o darami)
  2 trebuie facuta cladirea plus mobilier aparatura (facut licitatie la aparatura)
  3 personal medical specializata pe aceasta aparatura + 1 2 medicici radioterapeuti ( de unde ii iei)
  4 personal medical pentru ingrijirea bolnavilor internati (asta poate fi mai usor ca ii ei din pepiniera proprie)
  5 autorizatii de functionare , ISU, CNCAN

  Cam stiu ce se vrea sa dea drumul la sectie pana de alegeri dar nu cred ca reuseste.
  Ganditi-va ca si de alegerile trecute cand a fost ales tot de sectia asta se vorbea

LĂSAȚI UN MESAJ