Pace la Ghimeș

    tradiționalul pelerinaj al maghiarilor a atras, anul acesta, foarte puțină lume

    Mai mult ca sigur, ediția de anul acesta al pelerinajului de Rusalii de la Ghimeș a fost cea mai liniștită ediție din ultimii zece ani. Un singur tren și cel mult 20 de autocare au adus, duminică, pelerinii maghiari de la Șumuleu Ciuc, pentru tradiționala liturghie de Rusaliile catolice la biserica din Ghimeș, în cinstea victoriei de acum aproape 500 de ani, a catolicilor maghiari împotriva trupelor principelui Ioan Sigismund al Transilvaniei care dorea să-i forțeze să se convertească la religia unitariană.

    Ceremonia de primire a pelerinilor veniți cu trenul tractat de locomotiva „Regele Ștefan cel Sfânt” s-a petrecut după tipicul din anii trecuți: cu câteva minute înainte de sosirea garniturii feroviare, peronul Gării din localitate se umple de pelerini veniți din alte localități, dotați cu steaguri maghiare sau ale Ținutului Secuiesc.

    Câteva femei în costume populare ceangăiești formează comitetul de primire în vreme ce 2-3 muzicanți interpretează melodii la instrumente tradiționale.



    Anul acesta a lipsit pâinea și sarea, precum și paharele cu vin cu care erau întâmpinați pelerinii maghiari, în schimb, primarul Vilmoș Gârbea le-a ținut un discurs oaspeților în limba maghiară. El le-a urat bun venit și i-a rugat să meargă civilizat cei câțiva kilometri până la biserică. Importante forțe de ordine au fost aduse la Ghimeș pentru că manifestările să se desfășoare în liniște: polițiști, jandarmi, pompieri și paramedici SMURD, ca să nu mai vorbim de alte servicii.

    După cum spuneam, însă, numărul pelerinilor de anul acesta a fost foarte mic. Dacă în alți ani se ajungea și la 10.000 de persoane, anul acesta probabil că au fost circa 2.000. Parcările amenajate pentru mașini erau goale; în imensul spațiu în care se îngrămădeau în fiecare an zeci de autocare și microbuze nu erau decât cel mult 20; curtea școlii care gemea de mașini nu adăpostea, duminică, decât 4-5 autoturisme. O posibilă explicație ar fi faptul că evenimentul principal a avut loc la Șumuleu, unde a venit și președintele Ungariei, după ce a aterizat, vineri pe Aeroportul Bacău.

    Áder Janos a vizitat, vineri, localitatea Lespezi, din comuna Gîrleni, unde a participat la o activitate culturală organizată de Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România. Conform agenției de presă maghiare de stat MTI, în satul Lespezi, președintele maghiar s-a întâlnit cu László Pogar, șeful Federației Ceangăilor Maghiari din Moldova, care a spus că oamenii din comunitatea sa „au așteptat 400 de ani pentru vizita unui șef de stat din Ungaria”.

    El și-a exprimat speranța că vizita președintelui va contribui la supraviețuirea comunității. În discursul său, președintele Áder l-a citat pe etnograful Zoltán Kallos, care a fost profesor la Lespezi, spunând că „în timp ce multe popoare din bazinul Carpaților au dispărut, noi am păstrat limba maghiară … Este datoria noastră să ne menținem tradițiile moștenite și să le predăm următoarelor generații, lucru care se poate face numai prin credință, angajament și altruism”.

    După manifestare, președintele maghiar a mers la Șumuleu, de unde s-a întors sâmbătă seară în Bacău și a plecat cu avionul la Budapesta. De asemenea, anul acesta nu a mai fost prezent la Ghimeș nici extremistul Csibi Barna, cel care acum câțiva ani a spânzurat o păpușă înfățișându-l pe Avram Iancu și care, își așteaptă sentința într-unul din procesele intentate pentru activitatea sa.
    Răzvan Bibire

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"