Ca in fiecare an, la Botosani, pe 15 ianuarie au loc festivitatile de decernare a Premiului National de Poezie “Mihai Eminescu”, cel mai important premiu literar acordat creatorilor de poezie. Conform Regulameantului si in urma sondajului efectuat de Fundatia Culturala „Hyperion-C.B.“ Botosani, pentru anul 2015 au fost nominalizati poetii Mircea Cartarescu, Nichita Danilov, Ovidiu Genaru, Gheorghe Grigurcu, Ioan Moldovan, Aurel Pantea, Marta Petreu si Liviu Ioan Stoiciu.

Juriul format din Nicolae Manolescu, presedinte al Uniunii Scriitorilor din România (presedinte al juriului), Mircea Martin, Cornel Ungureanu, Ion Pop, Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu si Ioan Holban se va întruni în ziua de 14 ianuarie 2016 la Botosani si va decide prin vot secret laureatul editiei a XXV-a, a Premiului National de Poezie „Mihai Eminescu“, se arata intr-un comunicat al USR.

Poetul bacauan Ovidiu Genaru este nominalizat pentru a patra oara la acest premiu, ceea ce dovedeste ca este unul dintre cei mai importanti poeti ai României, insa sortii (norocul!), poate si un oarecare subiectivism i-au stat in calea intrarii, pe merit, in posesia acestui mare premiu, care ii lipseste din bogata-i colectie.

PUBLICITATE

“Nu, nu-i vorba despre asa ceva, competitia, daca pot sa-i spun asa, a fost si este una in care primeaza valoarea. De fiecare data, nominalizarile au cuprins poeti a caror opera este de necontestat. Anul trecut, printre cei propusi s-au aflat Cartarescu, Stoiciu, Aurel Pantea, Lucian Vasiliu, Ioan Moldovan, Gabriel Chifu, care a si câstigat Premiul National. Dupa cum vedeti, si anul acesta, printre nominalizati se afla cam aceiasi poeti. Sper ca juriul va cântari cu dreapta masura si in ianuarie 2016”, ne-a declarat Ovidiu Genaru.

Pe 15 ianurie 2016, la Botosani, vor fi invitati toti poetii nominalizati la gala de decernare a acestui premiu, care va avea loc pe scena Teatrului “Mihai Eminescu.

Primaria Botosani va finanta si în anul 2016 Premiul National de Poezie “Mihai Eminescu”, suma propusa spre a fi alocata din bugetul local este de 60.700 de lei, valoarea premiului pentru Opera Omnia ar urma sa fie de 25.000 de lei. De asemenea, poetul laureat va deveni si cetatean de onoare al municipiului Botosani. Concomitent, Memorialul Ipotesti face nominalizari si acorda premiul Opus Primus, a carui valoare este de 10.000 de lei. Sa-i uram succes concetateanului nostru, in confruntarea cu elita poeziei românesti contemporane.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ