26 aprilie 2024
ActualitateOrdinul de protectie, un scut pentru femeile agresate

Ordinul de protectie, un scut pentru femeile agresate

Batute frecvent de partenerii de viata, unele femei, din judetul Bacau, si-au facut curaj si au cerut ajutorul autoritatilor pentru a scapa din mâinile agresorilor si de cosmarul pe care-l traiau. Si nu este vorba doar de interventia politistilor, chemati la o bataie mai zdravana, ci si de acele ordine de protectie pe care judecatorii le acorda pentru a proteja victimele agresiunilor.

Pe siteurile instantelor din judet sunt zeci de astfel de cereri de la femei, care nu au mai putut indura loviturile sotilor sau concubinilor si au solicitat ca cei care le faceau rau sa pastreze distanta fata de ele.

Peste 230 de fapte de loviri sau alte violente

In primele cinci luni ale acestui an, politistii din judetul Bacau au inregistrat 494 de sesizari privind violenta in familie, dintre care 220 au fost in mediul urban si 274 in mediul rural, dar trebuie precizat ca dintre acestea, doar 238 au fost loviri sau alte violente, iar instantele au emis 43 de ordine de protectie.



Celelalte sesizari au facut referire la abandon de familie (158 de fapte), amenintare (30), nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului (19) si nerespectarea ordinelor de protectie (7). Asadar, violenta in familie imbraca mai multe forme si nu vorbim doar de bataie. Agresiunile asupra partenerilor ramân insa cele mai grave, pentru ca oricând se pot transforma in tragedii. In peste 420 de situatii autorii au fost barbati si in total s-au inregistrat 514 victime, dintre care circa 350 au fost femei.

Si când vorbesc de victime, oamenii legii se refera la sot, sotie sau fosti parteneri de viata, concubin, concubina, parinte, fiu, fiica ori alte rude.

 

Zilele trecute, politistii, din comuna Filipesti, au fost sesizati de o femeie ca fostul sot, care este predispus la acte de violenta, a incalcat ordinul de protectie si a venit la locuinta ei. „Din verificari a rezultat ca Judecatoria Buhusi a emis împotriva celui în cauza ordin de protectie prin care s-a dispus ca pe o perioada de sase luni acesta sa pastreze fata de reclamanta o distanta minima de 100 de metri. În cauza s-a întocmit dosar penal sub aspectul savârsirii infractiunii de nerespectarea hotarârii judecatoresti”, a declarat insp. pr. Narcisa Butnaru, purtator de cuvânt la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau. Toate aceste ordine emise de instanta pentru a le ocroti pe victime ajung si la politisti, care trebuie sa supravegheze modul in care este respectat.

Ajutor de la DGASPC Bacau

Dar in sprijinul femeilor batute vine si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau, care le ofera gazduire intr-un centru specializat, atât lor cât si copiilor lor, daca nu au rude sau o alta locatie in care sa stea, departe de cel care le face rau. In perioada de rezidenta, care poate varia de la trei la sase luni, mama si minorii beneficiaza de gazduire si suport material, consiliere sociala, juridica si psihologica pentru depasirea situatiei de criza, consiliere contraceptiva si planificare familiala, cursuri de formare profesionala pentru a putea duce o viata independenta, dar si de alte servicii.

„Cele mai triste si grave situatii sunt acelea în care victimele nu urmeaza întocmai recomandarile specialistilor referitoare la nedezvaluirea locatiei în care sunt gazduite si reîntoarcerea în mediul agresiv. Aceste cazuri revin în atentia institutiei noastre mai grave decât la sesizarea anterioara”, explica Marian Vatamanescu, purtator de cuvânt la DGASPC Bacau.

Chiar daca pare greu de crezut, sunt femei care se intorc la cel care le-a batut fara mila, pentru ca depind financiar de el si nu au curajul sa inceapa o viata independenta. De remarcat este si faptul ca sunt putine cazurile de violenta in familie care ajung pe rolul instantelor, iar asta pentru ca, in ciuda tuturor celor intâmplate, victima se impaca cu agresorul.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri