27 septembrie 2023

Orașul în care cel mai bine se spală creierele

HomeOpiniiEditorialOrașul în care cel mai bine se spală creierele

Orașul în care cel mai bine se spală creierele

Spuneți, hai spuneți pe bune! Nu-i așa că vă era dor de o avarie la conducta de transport a apei? Măcar de una micuță, așa, cam de o zi jumate. Micuță-micuță, dar numai bună să te țină cu mâinile pe găleți, cu suduielile pe buze și cu inima în gât înaintea începutului de an școlar. Adevărul e că nu ne mai lovise de multișor o avarie de genul ăsta. Riscam să ne ieșim din ritm.

Și să ne pierdem statutul de oraș al nespălaților. Oraș de nespălați? Asta-i o exagerare. În Bacău se spală. Se spală și bani, ca fenomen de nișă, dar mai ales creiere: în masă. Unele creiere se freacă într-atât de mult încât nu mai rămâne pic de materie cenușie. Devin precum Rezerva de apă: există, dar nu sunt „în parametri”.

La una din precedentele avarii, un cetățean cu părul alb (probabil că la fel de alb precum creierul său) mi-a „furnizat informația prețioasă” (chiar așa a spus, „țin să vă furnizez o informație prețioasă”) conform căreia la mijloc se află o mână criminală ce vrea să saboteze șansele primarului de a prinde un nou mandat.

V-ați prins? Și asta încă nu-i nimic! Îmi aduc aminte că acum vreo cinci-șase-șapte ani, un nene suna insistent în redacție spunându-ne că avariile la conductele de apă sunt regizate de conducerea Primăriei pentru a favoriza o companie ce se ocupa cu comercializarea apei minerale și ale cărei stocuri zăceau pe linie moartă. Bună treabă, nu? Ca-n filmele cu proști.

Apropo. „Suntem proști de dăm în gropi că-i votăm”, a  încercat să pună punctul pe i o vecină. Nu știu dacă suntem cu toții proști, dar de dat în gropi o cam dăm cu toții, aleși și alegători. La propriu, pentru că Bacăul e plin de gropi: pe trotuare, ca și pe carosabil. Salvarea va veni, cu siguranță, de la pistele cu biciclete.

Odată terminate, ne vom înghesui cu toții pe ele. În special automobiliștii, care vor fi nevoiți să-și abandoneze mașinile din cauza lipsei locurilor de parcare. Și să vezi ce țeapă își vor lua atunci spălătoriile auto că nu vor mai avea obiectul muncii. Sau te pomenești că se vor reprofila și vor trece la spălarea în mod profesionist a creierelor?

Alte titluri
Alte titluri

Statul, împrumutat de băcăuani cu zeci de milioane de euro

Mii de băcăuani au investit în obligațiunile guvernamentale. Investitorii...

Viceprimarul Liviu Miroșeanu anunță planuri pentru transformarea Străzii Prieteniei în Zonă Pietonală

Viceprimarul Liviu Miroșeanu a anunțat planuri ambițioase pentru strada...

Curtea de Apel Bacău: Polițiștii pot achiziționa locuințe și în localități limitrofe locului de muncă

Într-o hotărâre semnificativă, Înalta Curte de Casație și Justiție...

Ultimele știri