30 aprilie 2024
OpiniiEditorialOrașul fără bibliotecă

Orașul fără bibliotecă

Urbea fără bibliotecă despre care am aflat, ieri, de la colegul nostru ziaristul și scriitorul Ion Fercu este orașul Buhuși. Pe ușa ei stă scris acum „Bibliotecă închisă, începând cu 1 septembrie 2021”.

Cu o astfel de veste mi-am început rău ziua de ieri. Minute întregi am rămas perplex.
Mesajul către buhușeni despre această măsură intempestivă, luată pe o perioadă nedeterminată, a fost postat pe pagina sa de Facebook chiar de primarul Vasile Zaharia. Din care aflăm că a fost impusă chiar pe 31 august, de Ziua Limbii Române, în Consiliul Local, unde „consilierii din opoziție (adică cei de la ALDE, PNL și Pro România!) nu au acceptat rectificarea bugetară propusă la ultima ședință pentru asigurarea salariilor angajaților până la finalul anului”.

Iar ceea ce urmează va fi și închiderea Casei de Cultură.

Cu o activitate susținută, biblioteca orașului Buhuși devenise un punct de referință în activitatea culturală a județului Bacău. Numai în această vară am fost acolo la două vernisaje de expoziții de artă plastică, iar pentru 17 septembrie așteptam cu interes sărbătorirea bibliotecii la 140 de ani de la nașterea poetului George Bacovia, pentru că acest locaș de cultură îi poartă numele. Dar tot în spațiul bibliotecii – mai spune primarul – activa și secția de șah a CSO Buhuși, la care veneau 25-30 de copii.

Postarea primarului a stârnit și reacțiile buhușenilor. Toți deplâng măsura impusă de votul unui grup de „aleși ai poporului”, iar cineva a scris, negru pe alb: „Acolo unde nu este cultură, e vai și amar de populația condusă de incapabili”. Just!

Halal, domnilor politicieni ai unui oraș în care s-au închis multe întreprinderi și instituții, din care au plecat prin toată lumea sute și sute de oameni, în care însă aveți și un laureat al Academiei Române, dar și destui oameni talentați de care ați putea fi mândri.

Bibliotecile publice se închid, la noi, alarmant. Sute în fiecare an – din 2007 până în 2017, după o statistică, 662. Dar din 1990 au fost închise 7.000 de biblioteci, în timp ce în țările civilizate grija pentru bibliotecile publice sporește

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri