25 aprilie 2024
ActualitateOrașul Dărmănești a pierdut procesul cu ADIS

Orașul Dărmănești a pierdut procesul cu ADIS

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău a câștigat procesul cu Unitatea Administrativ-Teritorială (UAT) Dărmănești, sentința fiind definitivă. Litigiul a avut drept obiect contestarea de către UAT a sumelor pe care ADIS le solicita pentru serviciul prestat, primăria nefiind de acord nici cu tariful, nici cu numărul locuitorilor pentru care se factura ridicarea deșeurilor.

„Așadar, astăzi, 18 noiembrie 2019, Primăria Dărmănești, urmare a sentințelor judecătorești, are de plătit următoarele sume pentru salubritate: 823.099 de lei, sumă aferentă perioadei ianuarie 2016 – octombrie 2017. Valoarea la care s-a ajuns se datorează faptului că UAT Oraș Dărmănești refuză să respecte propria Hotărâre aprobată de CL prin care a aprobat Planul Anual de Evoluție al Taxelor și Tarifelor, instituind în acest fel o taxă pentru anii 2016 și 2017 cu mult subdimensionată față de cea aprobată inițial; 489.000 lei, sumă rezultată din scăderea artificială a numărului de persoane la plata taxelor de salubrizare”, arată ADIS.

Și municipiul Moinești avea, la sfârșitul anului 2018, o datorie de 4.553.482 lei. „Deciziile celor doi primari au pus în pericol însăși implementarea proiectului «Management Integrat al Deșeurilor Solide în județul Bacău», care a fost pe punctul de a primi corecții financiare”, afirmă Sorin Brașoveanu, președintele ADIS.



„Am achitat suma integral”

Toma Constantin, primarul orașului Dărmănești, susține că toate sumele pentru salubritate au fost deja achitate: „Noi am plătit, astă-vară, 17 miliarde de lei vechi, în care intră și sumele la care se referă ADIS acum. Le-am achitat anticipat pentru că ne suspendaseră ridicarea deșeurilor. Dacă am fi câștigat procesul, am fi recuperat banii de la ADIS.”

Toma Constantin a declarat că nu comentează decizia instanței, dar a precizat că s-a ajuns în situația asta nu din cauza „încăpățânării unor edili”, ci din cauza „modelului defectuos” pe care ADIS l-a implementat. „Conform acestuia, o familie formată din doi adulți și un copil plătește un impozit pe casă de 100 de lei/an, iar pentru salubrizare, 360 de lei/an. Dacă în ianuarie 2019 nu s-ar trecut la sistemul «plătește pentru cât arunci», și astăzi UAT-urile din urban ar fi înregistrat datorii foarte mari”, susține Constantin.

Cu privire la procesul pe care UAT Dărmănești l-a pierdut, primarul declară: „Este dreptul nostru să ne apărăm! Orice autoritate publică are dreptul să se apere în instanță când se consideră vătămată într-un fel sau sau altul!”

„Atitudinea primarilor din Moinești și Dărmănești nu a fost corectă, fapt demonstrat de decizia definitivă a instanțelor de judecată. Îmi doresc ca locuitorii acestor orașe să beneficieze de servicii de salubrizare de calitate și să nu mai fie nevoiți să suporte cheltuieli suplimentare și disconfort generate de încăpățânarea unor edili care nu înțeleg să-și onoreze obligațiile asumate prin contractul privind implementarea proiectului!”
– Sorin Brașoveanu, președinte Consiliul Județean Bacău.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri