5 mai 2024
ActualitateOrașul Buhuși renaște. Investiții fără precedent în Sănătate și Educație

Orașul Buhuși renaște. Investiții fără precedent în Sănătate și Educație

Omul sfințește locul și un bun administrator, un gospodar, aduce dezvoltare și o viața mai bună pentru comunitatea care l-a ales. Primarul Vasile Zaharia, susținut de echipă, a reușit, din 2018 până anul în prezent, să realizeze proiecte de investiții, aflate în diferite stadii de implementare, finanțate din fonduri europene, naționale sau cu sprijin de la Consiliul Județean Bacău, evaluate la peste 310 milioane de lei.

Primarul Vasile Zaharia, viceprimarul Dan Teslariu și Constantin Poiană, managerul Spitalului Buhuși au organizat o întâlnire pentru prezentarea celor mai importante investiții care s-au realizat în ultima perioadă în oraș.

La invitația primarului, o delegație compusă din europarlamentarul Dragos Benea, deputatul Ionel Floroiu, Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău, prefectul județului, Lucian Bogdănel, inspectorul școlar general, Anca Egarmin și consilierul județean Silviu Ionel Pravăț au vizitat spitalul dar și o grădiniță modernă.



La Ambulatoriul integrat din cadrul Spitalului „Prof. dr. Eduard Apetrei” Buhuși, printr-o finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, se fac lucrări de reabilitare, extindere și dotare cu aparatură, respectiv echipamente medicale – RMN, CT și un sistem PACS (Picture Archiving and Communication Systems), în valoare de 13,2 milioane lei.

Prin același program de finanțare se reabilitează, modernizează și se face extinderea Ambulatoriului Spitalului Orășenesc Buhuși. Lucrările, la această investiție de aproximativ 14.9 milioane lei, sunt la un stadiu fizic de 25%. Cu ajutorul Programului Național de Dezvoltare Locală 2 (program inițiat și susținut de Guvernul PSD), printr-o finanțare de 1.58 milioane de lei, a fost schimbată destinația unei construcții, care a fost modernizată și tranformată într-o grădiniță modernă, cu patru săli de grupă. Tot prin PNDL 2 a fost construită o altă grădiniță, cu două săli de clasă, pe strada Orbic, în valoare de un milion de lei, care urmează să fie recepționată.

”Poate că cei din marile comunități urbane înțeleg mai greu cum funcționează micile oraşe, dar pentru o astfel de comunitate mică modernizarea infrastructurii şcolare şi a spitalului are o importanță crucială. Este cu atât mai laudabil ce a făcut tandemul Poiană – Zaharia din spitalul orăşenesc Buhuşi, pe care guvernarea portocalie a lui Boc îl dorea desființat. Spitalul a pornit-o mai târziu pe drumul dezvoltării şi modernizării decât altele, dar în 4 ani Buhuşiul a făcut mai mult pentru spital decât au făcut alții în 10.”
-europarlamentar Dragoș Benea.

”Vasile Zaharia este un primar care prin muncă și perseverență a reușit să atragă fonduri pentru modernizarea Buhușiului. A știut să-și aleagă o echipă foarte bună, cu care face performanță. Investițiile în Educație și Sănătate sunt pilonul de bază pentru viitorul unei comunități. ”
-deputat Ionel Floroiu.

”Spitalul a renăscut, după ce o guvernare potrivnică românilor intenționa să-l închidă, în urmă cu vreo 10-11 ani, iar dotarea sa cu RMN, CT şi sistem PACS înseamnă creşterea substanțială a calității serviciilor medicale şi grijă față de pacienți. ”
-prefect Lucian-Gabriel Bogdănel.

Orașul Buhuși se modernizează, cu fonduri europene, până la finalul anului 2023. Investiții în parcuri, străzi și cinematograf

Administrația Zaharia a reușit să atragă aproximativ 5 milioane de euro, prin Programul Operațional Regional, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea calității vieții în orașul Buhuși prin investiții în spații publice și în servicii socio-educative-recreative”.
Cu fonduri europene vor fi modernizate Parcul Central și Parcul Dendrologic, străzile Mihai Viteazul și Ion Ionescu de la Brad (1,1 km de sistem rutier, rețea de canalizare, rețea de apă potabilă, sistem de iluminat și supraveghere video) dar și Cinematograful „Victoria”, care va fi transformat în Centru Educațional Multifuncțional.

În Buhuși vor fi amenajate spațiile verzi prin defrișarea vegetației existente, modelarea terenului și plantarea cu specii perene, gazonarea suprațetelor, inclusiv plantarea de arbori și arbuști. ️

Vor fi realizate alei pietonale, facilități pentru recreere și educație, o zonă amenajată pentru sport dar și locuri de locuri de joacă pentru copii.

Investiția presupune și dotarea cu mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, panouri de afișaj urban, fântână de băut apă), instalarea unui sistem WiFi în spațiile publice și a unor sisteme de supraveghere video a spatiilor amenajate prin proiect. Modernizarea străzilor Mihai Viteazul și Ion Ionescu de la Brad se va face prin asfaltarea acestora, extinderea rețelelor de apă și canal, un sistem de iluminat și unul de supraveghere video, care va aduce un plus de siguranță și confort cetățenilor care locuiesc aici.

Cinematograful „Victoria” va fi transformat într-un centru cu mai multe încăperi pentru diferite activități educaționale. Sala de cinema va deveni o sală de proiecție, cu scenă, gradene retractabile, cu o capacitate de 171 de locuri.

Baza Sportivă TIP 1, în valoare de 1,47 milioane de euro, finanțată prin CNI

Proiectul a fost inițiat în iunie 2019 și a obținut finanțare integral de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Compania Națională de Investiții. Baza sportive va avea un teren sintetic de fotbal omologat UEFA și FRF, cu dimensiuni 105m x 68m, cu nocturnă și tribune pentru 500 de spectatori, un teren sportiv mic cu marcaj pentru minifotbal, handbal, baschet, tenis, cu dimensiunea 20m x 40m. În cadrul proiectului se va construi o clădire administrativă cu vestiare (P+1) dar și o parcare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri