16 aprilie 2024
ActualitateOrășeni și locuitori de la țară, atrași tot mai mult de cursurile...

Orășeni și locuitori de la țară, atrași tot mai mult de cursurile de calificare în agricultură

Zeci de fermieri s-au îndreptat către cursurile de calificare organizate de Direcția pentru Agricultura Județeană (DAJ) Bacău, în scopul de a învăța o meserie, cu patalama. Pe parcursul celor trei luni de curs, participanții dobândesc ample cunoștințe în domeniu, dar și o diplomă care-i ajută la obținerea de fonduri nerambursabile.

Efervescența de acum este datorată și ridicării restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, în acea perioadă, DAJ Bacău nefiind acreditată să desfășoare online astfel de cursuri de pregătire profesională a fermierilor. Astfel, zilele acestea, a fost încheiat unul dintre cele mai solicitate cursuri, cel dedicat pasionaților de zootehnie. Agricultori din tot județul, dar și persoane care nu au nicio legătură cu acest domeniu, s-au arătat interesați de obținerea unei diplome de calificare în agricultură. Cursanții proveneau din localitățile Pârgărești, Izvorul Berheciului, Parincea, Ungureni, Sarata, Traian, Cleja, dar și din Bacău. Majoritatea participanților au fost interesați de obținerea calificării care să le permită accesarea de fonduri europene, în agricultură, dar au urmărit și întărirea cunoștințelor necesare inițierii și dezvoltării de mici afaceri. Alexandra Narcisa Miron este o tânără din zona localității Pârgărești, care, după ani de muncă printre străini, a decis să revină acasă, pentru a-și încropi o mică afacere în zootehnie. Astfel, împreună cu familia, a înființat o fermă de vaci Angus. „Am fost plecați, mulți ani în Anglia, și am văzut că, mai peste tot, în Regatul Unit, dar și Germania, Franța etc, există crescători de Angus. Pe de altă parte, eu sunt o iubitoare înfocată a animalelor, iar acest curs chiar m-a ajutat în aprofundarea cunoștințelor în zootehnie. În mod evident, mă vor ajuta la dezvoltarea micii noastre ferme, mai ales, acum, când ne așteptăm la o nouă serie de fătări”, ne-a declarat tânăra Alexandra.

Practică, la fermele din județ



Cursul de lucrător în creșterea animalelor s-a desfășurat pe o perioadă de 3 luni, începând cu data de 22 februarie 2022, și au avut o durată efectivă de 360 ore. În tot acest timp, cursanții au dobândit atât noțiuni tehnice, cât și deprinderi practice, în cadrul orelor de studiu și al activităților practice pe la diferite ferme vegetale și zootehnice din județ. „Au fost vizitate mai multe ferme din proximitatea Bacăului, respectiv unitatea de îngrășare a porcilor, din Schineni, comuna Săucești, aparținând  firmei PROD SAG SRL, ferma de ovine din satul Holt, comuna Letea Veche, care ține de Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Secuieni, Bacău, precum și ferma pentru creșterea vacilor de lapte a societății CHIRIAC SRL din satul Radomirești, comuna Letea Veche. Important a fost că, la aceste obiective de elită, cursanții au putut proba noţiuni de actualitate din zootehnie”, au precizat responsabilii DAJ Bacău.

Diplomele absolvenților, recunoscute de autorități

Cursurile au fost finalizate printr-un examen, constând într-o probă scrisă și una orală, în urma cărora au absolvit 11 cursanți, unul fiind respins, pentru neprezentare. „La absolvire, se eliberează un certificat de calificare profesională, însoțit de un supliment descriptiv al certificatului, în care se precizează competențele profesionale dobândite”, a precizat Adrian Solomon, directorul executiv al DAJ Bacău. Totodată, certificatul de calificare profesioanală este recunoscut de Ministerul Muncii și Ministerul Educației Naționale, acesta constituind un criteriu de selectie pentru accesarea fondurilor europene. Nu în ultimul rând, documentele de absolvire îi vor ajuta pe participanții la curs să se angajeze în domeniul agricol, unde salariile au ajuns să fie comparabile cu cele din IT (cum ar fi în cazul unui tractorist, de exemplu), dar și pentru a obține o treaptă în plus la salarizare, așa cum a fost cazul unui angajat al Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Secuieni. În trecut, astfel de cursuri, extrem de apreciate de băcăuanii din tot județul, erau organizate de fosta Cameră Agricolă Bacău, asimilată în structura Direcţiei Agricole, după reorganizarea instituţiei. La final, reținem că, săptămâna viitoare se vor încheia și cursurile de lucrător în sectorul vegetal. De data aceasta, cei înscriși în aceste activități de instruire, inițiere și formare profesională continuă au învățat despre tot ce înseamnă culturi vegetale, de la legume, viță de vie, până la pomicultură, cultură mare, chiar fluoricultură etc.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri