DSP analizeaza calitatea apei de la izvoarele si pompele din oras

Bacauanii n-au avut apa nici ieri. Muncitorii de la Compania de Apa au inceput lucrul la noua avarie aparuta la Stejaru miercuri dupa-amiaza, dar ploaia si dificultatile „tehnice” au facut ca lucrarea sa nu se incheie la ora anuntata, joi dimineata la 7.

„A plouat destul de tare, am avut probleme cu pompele, o masina care a cedat, a fost o interventie grea. Când reparam conducta complet, incepem incarcarea instalatiei”, a declarat Razvan Gaina, directorul Companiei de Apa, ieri, in jurul prânzului. Lucrarea s-a incheiat la ora 16, dar umplerea completa a instalatiei dureaza 24 de ore.

Cu mult noroc si rugaciuni, daca reteaua nu se sparge in alt punct, am putea avea apa la robinete. In Serbanesti sau in Gheraiesti si chiar in zona Stadionului sau la Orizont apa a mai picurat la robinete, unii chiar au putut spala un vas la nevoie. Nu asa de norocosi au fost cei din sudul orasului care s-au ingramadit sa ia apa de la rezervoarele de apa puse la dispozitie de autoritati.

PUBLICITATE

Fiecare se descurca asa cum poate

Intre timp, joi, primaria a inceput distributia apei potabile in mai multe puncte din oras. Decizia a fost luata in cadrul unei sedinte de Consiliu Local intrunita de urgenta miercuri seara. Suma alocata pentru a da apa potabila populatiei este de 50.000 de lei. Pe de alta parte, cisternele cu apa nepotabila s-au umplut permanent si s-au deplasat in tot orasul pentru ca oamenii sa aiba pentru uz casnic.

„Vreau sa multumesc societatii Almera care ne-a spirjinit cu o cisterna de 500 de litri de apa nepotabila care a ajuns la Spitalul TBC si in partea de sud a orasului acolo unde am vazut ca nevoia de apa este acuta”, a declarat primarul Cosmin Necula. In partea de nord, Asociatia Betania a anuntat ca pune la dispozitia oamenilor tot apa nepotabila.

DSP Bacau a recoltat apa de la toate cismelele din oras

Bacauanii s-au indreptat pentru rezerve catre izvoarele existente in apropierea municipiului, dar si catre cismelele dintre blocuri. Daca pe primele Directia de Sanatate Publica (DSP) le-a testat deja si spune ca apa este potabila, in cazul cismelelor, joi dimineata, inspectorii sanitari au inceput inventarierea lor si recoltarea de probe pentru a afla daca apa este sau nu buna de baut.

„La nivelul judetului Bacau, cele sapte izvoare (sase din zona comunei Margineni si unul de pe strada Chimiei, din Bacau), se incadreaza in limita de potabilitate, apa fiind verificata in laboratoarele DSP. Totodata, in cadrul Comitelului pentru Situatii de Urgenta, institutia noastra a hotarât sa recolteze apa de la toate cismelele, având in vedere contextul actual, pentru a se stabili daca apa de la acestea este sau nu potabila. Rezultatele vor veni in trei zile. Daca populatia doreste sa consume apa din aceste surse trebuie sa o fiarba inainte”, a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la DSP Bacau.

In ceea ce priveste unitatile de alimentatie publica, la restaurantele din oras toaletele au fost inchise si din meniuri s-au servit mai mult uscaturi, „pentru ca nu avem apa cu ce gati si nici cu ce spala vasele”, ne-a spus o vânzatoare. Chiar si cu riscul ca nu se stie cu ce apa s-a gatit, Protectia Consumatorilor n-a facut nici un control, asteptând ca oamenii sa sesizeze ei nereguli.

Pe de alta parte, firmele mari au facut rezerve ca sa isi poata desfasura activitatea. „Când a curs apa, am reusit sa strângem, dar avem si bazinul nostru. Apa menajera avem dintr-un put forat. Mai dificil este la punctele de desfacere, acolo ducem apa cu bidoanele”, a declarat Iulian Popa, administratorul societatii Inan, care are ca obiect de activitate fabricarea pâinii si a altor produse de panificatie.

In cazul producerii unor incendii, pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta pot actiona fara probleme. „In municipiul Bacau sunt rezerve de apa necesare. In caz de urgente, autospecialele pot fi alimentate din râuri si lacuri de acumulare”, au transmis oficial pompierii.

Consilierul local PNL Daniel Miclaus a cerut conducerii primariei, printr-o adresa oficiala, constituirea unei comisii care sa analizeze cauzele acestor avarii majore. „Acum, la cald se discuta, dar apoi, când criza trece, se uita. Vreau sa se descopere cauzele si eventual daca sunt persoane responsabile pentru aceste avarii”, a motivat Miclaus, care va cere introducerea unei hotarâri de consiliu pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte, cu acest subiect.

Andreea Gavrila
Geta Panaite


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

21 COMENTARII

 1. Domnule primar, domunle presedinte de CJ-cat trebuie sa mai suportam pana veti lua decizia de a-l elimina pe Razvan Gaina de la Compania de apa? (sa-si dea demisia de onoare daca nu face fata gestionarii companiei – poate exista si oameni mai competenti, nu doar cu gandul la buzunarele pline). In tari ca Israel se aduce apa de la 2000 de km distanta si la Bacau nu se poate capta de la 2 rauri care trec prin curtea noastra (Bistrita si Siret) macar pentru asigurarea temporara in cazul defectiunilor- sa umble omul cu bidoane pe strada cand metrul cub de apa/canalizare/apa meteorica este taxat peste masura – unde se duc banii incasati -in investitii?-unde sunt investitiile? Nu se pot lua masuri la nivelul dvs.? Parasiti fotoliile comode si poate se vor lua decizii la nivelul Guvernului. Ne-am saturat de minciunile electorale si traim ca in evul mediu. Mai aveti curajul sa convingeti populatia din zona rurala sa se racordeze la retelele de alimentare cu apa si canalizare cand nu faceti fata pe zona urbana – si la ce pret? Faceti loc unora care pot face mai mult. O alta intrebare: Ce este aia sosea de centura pentru fluidizarea traficului(legatura pt toata Moldova) – Studii, SF-uri, bani cheltuiti si documente la sertar de 26 de ani – Rusine Moldova-Rusine Bacau-2016.

 2. Tot din banii nostril acoperim imcompetenta si lipsa de responsabilitate. Nu este problema Primariei , ci a Consiliului Judetean, acolo unde ani de randu a tronat PSD-ul: Hrebenciuc, Lupu, Benea si mai nou ” instruitul” de Benea – Brasovanu.

 3. “Cu mult noroc si rugaciuni, daca reteaua nu se sparge in alt punct”, ca bine le mai ziceti! De ce nu-l intrebati pe d-nul director Razvan Gaina ce venituri incaseaza lunar de la compania pe care o mulge si cate investitii a facut pt. a preveni astfel de avarii?

 4. fraieri mai sunt romanii, 6 zile fara apa si inca nu va revoltati in piata publica…..macar cu demiteri sa se lase, dar nesimtirea este maxima de ambele parti………

 5. Civilizatia moderna este relativa; depinde de apa, electricitate, gaze naturale si supermarketuri. Dispare apa – civilizatia intra in declin; dispare electricitatea – civilizatia intra in colaps.

 6. Nici azi nu avem apa..

  Suferim ca avem copii mici…
  Se gandeste cineva?si aseara pe str.Aleea otelarilor ne-au luat si curentul…..cineva ne subestimeaza inteligenta sau boicoteaza Bacaul…..

 7. Din toata nenorcirea asta cu apa , cel mai mult au de suferit “imigranții” nostri care au venit săracii sa faca si ei un dush la noi acasa . Sunt foarte multe probleme pe lângă apa , locuri de parcare , infrastructura orasului e un dezastru , la piata centrala avem o ” parcare” de maxim 70 de locuri , pe milcov se asfaltează de 3 ani 2km , pe miorita e un pariu pierdut cu răbdarea locuitorilor , se asfaltează – il sparge – se asfaltează – il sparge. . De la revolutie pana acum nimeni , absolut nimeni nu a venit la conducerea tarii – orasului – comună……sa faca ceva pentru cetatean doar pentru oala lui care este destul de mare , concedii cu familia , posturi pentru neamuri ……si tot asa ….pot scrie pana mâine sau pana ce vine apa DAR cel mai important lucru este NOI CAND MAI IESIM IN STRADA ???? sa ne cerem drepturile …… In seara asta la ora 19:00 sa ne adunam in fata la primărie , prefectura …..unde vreti voi ……..eu voi fi acolo ……tu ?????(fără scuze) .

 8. Aceasta situatie arata in ce stare jalnica a ajuns orasul nostru.
  Nu-mi aduc aminte sa se fi mai intamplat asa ceva : municipiu resedinta de judet ramas in intregime fara alimentare cu apa mai multe zile.
  Ne-am facut de ras in toata tara.

  A…s-a mai intamplat in 2015 in Bacau.

 9. Si răbdarea are o limită. Dați drumul la apă! Ne-am săturat! Este bataie de joc! Sa vedeți prezenta la vot in toamnă! Cei din diaspora sa voteze ca ei se spală! Rusineeee!

 10. Cu mult noroc si rugaciuni, daca reteaua nu se sparge in alt punct, am putea avea apa la robinete. Cine te invata pe tine sa vorbesti ma?? Cu cine ai facut romana si logica. Cum poti fi asa nesimtit sa-l invoci pe Doamne Domne cand nu ia facut nimic acesti ani. I-ai pupat pe toti ma Gainusa ca sa ramai in functie si asa faci si acum ca poate poate nu te demite.
  Pacat ca te sustin papagalii aia care pun vorba buna la primar si sa iti transmit ca stiu si ce ii spune:
  Ca nu-i vina lui ca el a fost promt dar nu l-au anuntat
  Ca vechea conducere a facut un proiect din chinezarii

  Daca aveai sange in instalatii si erai ok dadeai tot in vileag la DNA Bucuresti nu la Bacau. Cu acte ma refer si pastrai si tu copii in caz de ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ