Ar fi minunat…să poți vedea când lucrurile nu mai funcționează și imediat să-ți folosești istețimea ca să intervii. Sesizăm o stare ce infectează gândirea noastră pozitivă și erodează speranța: o viziune tot mai precară, conform căreia reușita nu mai este de mult rezultatul râvnit.

Cei mai mulți s-au obișnuit deja cu disconfortul generat de atitudinea de complacere. Putem să ne afundăm și mai mult în plafonare și dezamăgire, ori ne putem dezvolta într-o stare permanentă de bucurie și inspirație. Cei mai mulți dintre noi aleg a doua opțiune. Se pare că natura umană este construită astfel încât să ne împotrivim realității până ce lucrurile se înrăutățesc cu totul și ne deranjează atât de tare, încât nu mai putem continua cum ne-am obișnuit. Rapid începem să facem schimbări în sprijinul sănătății sau al propriilor relații și familii, pe care, oricum le-am interpreta înseamnă un singur lucru: Viitorul nostru!

Acumularea de cunoștințe și apoi dobândirea experienței practice prin aplicarea celor învățate, până în momentul în care o anumită abilitate îți devine o a doua natură, constituie traseul pe care îl parcurgi pentru a obține confortul dorit. A învăța cum să ne schimbăm viața presupune a primi informații de la sursa corectă și ulterior, punerea în practică a acestora. Tot ce observ se află într-un ciclu de venire și plecare. Absolut totul! Nu există excepții. Învață aceasta și lasă-ți gândurile să curgă în constanța schimbării. Acordă-ți o zi întreagă încercării de a căuta în mod conștient soluții de rezolvare, în timp ce observi cum de fapt, orice sfârșit este un nou început. Pentru a face experimentul acesta mai antrenant, propun să găsești cât mai repede soluția(de preferat până la amiază). Astfel, începe dis de dimineață, devenind conștient că vei găsi soluția perfectă pentru confortul tău. Îți mai aduci aminte de “Propriul scenariu?”

Gabriela, o femeie de-a dreptul minunată și-a creat un scenariu, a urmat pașii întocmai și a reușit. Gabriela poate fi acum oricare dintre noi. Ea poartă numele reușitei. Începe și tu să trăiești în mod constant, lăsându-ți mintea să fie cuprinsă de faptul că schimbarea este singurul lucru cert. Și nu uita să incluzi toate sentimentele tale în acest proces ambițios. “Cum? Dacă ești trist, cum să mai continui? Sau dacă simți că ai obosit?…” Este ceva normal să te confrunți cu toate aceste stări, ba chiar ai să treci de la agonie la extaz sau de la extaz la agonie. Gabriela mi-a spus același lucru. Și nu mi-a fost ușor să o îndrum. De fapt, împreună am găsit soluția pentru a parcurge cu brio acest drum. De fiecare dată când se poticnea îmi spunea: “Sunt obosită, nu mai am niciun chef! Îmi lipsește tonusul și sunt înceată în toate. Ieri parcă eram altfel…însă astăzi simt cum mă complac într-o stare de letargie. Știu că nu pot continua să duc o viață haotică. Clar, am nevoie de susținere!”

Pentru a fi în formă este nevoie de doi factori ce nu se pot disocia: fizicul și mentalul, corpul și spiritul. Dacă îl avem doar pe unul, nu este de ajuns, avem nevoie de amândoi. Așadar, acționând asupra unuia, acționăm și asupra celuilalt. Prin intermediul celor spuse, așa am procedat și în cazul Gabrielei, am implementat obiceiurile corecte și am susținut-o cu moralul ridicat. Am învățat-o să învingă oboseala (motivul pregnant al delăsării) recomadându-i consumul de alimente care ne mențin în formă și tot în același timp am încurajat-o să facă mișcare pentru a avea mintea limpede și tonusul ridicat. De fapt oboseala era cauza principală a ritmului lent pe care îl avea în a face lucrurile. Aceasta se manifesta mai ales prin tulburări precum stare de depresie, neîncredere, iritabilitate, scăderea eficienței în toate…Starea descrisă este sigur o consecință a oboselii și a alimentației deficitare, în mare parte bazată pe mâncare de tip fast-food, dulciuri rafinate, coca-cola…Este important să înțelegem în cele din urmă că lipsa de idei și de tonus, într-un cuvânt oboseala, nu este o stare normală la nicio vârstă. De aceea, nu trebuie să învățăm să trăim cu ea, acceptând-o. În niciun caz!

Vă propun soluții, sugerându-vă consumul de alimente care ne mențin în formă și tot acum am să vă enumăr și alimentele care favorizează oboseala. Dacă reușim să punem în practică aceste informații și dacă ne odihnim suficient, cu siguranță vom reduce mult din oboseala acumulată, iar parcurgerea drumului pentru obținerea confortului va fi lină. Nu sunt multe alimentele care favorizează această stare, dar sunt atât de periculoase că nici nu mai contează numărul lor. Este simplu de ținut minte: alcoolul băut pe stomacul gol și orice exces de acest gen; consumul de cafea și tutun pe stomacul gol, fără a mânca ceva până la prânz; consumul excesiv de glucide, în special dulciuri rafinate; mesele bogate în grăsimi, care induc o digestie lungă, urmată de o stare de somnolență. Voi pune accent pe alimentele care ne mențin în formă: fructe proaspete, pâine integrală, cereale integrale, fulgi de ovăz, germeni de grâu, iaurt și brânză de vaci(1,8% grăsime), gălbenuș de ou, lapte degresat, cicoare, caise uscate, morcovi cruzi, ulei de măsline… Este esențialul care ar trebui cunoscut și pus în practică. Sunt informații simple și sigure. Când practica devine o a doua natură, abia atunci putem spune că am reușit: disconfortul face repede loc confortului psihic și fizic.

Ei bine, te-ai gândit la toate sugestiile pe care le-am făcut pe tot parcursul discuției noastre? Aș mai adăuga un singur lucru, simplu, dar care cântărește îndeajuns astfel încât să-ți simplifici munca: obișnuiește-te să delegi sarcinile de care ai putea să te desprinzi. Într-un cuvânt, organizează-te și conștientizează pentru prima oară că sunt persoane care te pot ajuta în anumite situații. Nu uita, numai de tine depinde să întreprinzi lucrurile astfel încât să te îndrepți către ceva ce îți dorești în viață: confort psihic și fizic. De aceea, folosește odihna, alimentația sănătoasă și mișcarea, ca fiind indicațiile potrivite cu drumul pe care îți dorești să mergi… acționează în conformitate cu aceste îndrumări și bucură-te pornind în această direcție extraordinară! Opțiunea pentru confort este doar a ta, omule frumos!

Ai dreptul să alegi!

Carmen Barcan, terapeut

Alte articole