In organizarea Centrului Diecezan “Caritas” Iasi, la Sala Polivalenta “Nadia Comaneci” din Onesti a avut loc Bursa locurilor de munca. Evenimentul  a fost organizat in cadrul Proiectului “Masuri active de succes pentru someri” – M.A.S.S. – ce este finantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 (Axa prioritara 5 “Promovarea masurilor active de ocupare”). Dupa cum ne-au declarat organizatorii, “aceasta Bursa a locurilor de munca si-a propus ca sa vina in sprijinul celor aflati in cautarea unui loc de munca, a somerilor  de lunga durata si a persoanelor inactive, cu scopul de a facilita accesul acestora pe piata muncii. Participantii au putut beneficia de servicii specifice de informare, consiliere, orientare si mediere, destinate cresterii gradului de ocupare a fortei de munca”. Mentionam ca au raspuns invitatiei organizatorilor 24 de firme din localitati de pe Valea Trotusului (din Onesti, Târgu Ocna, Comanesti, Darmanesti) dar si din Bacau, Moinesti, Slanic Moldova precum si din comunele Târgu Trotus, Casin, Helegiu, Livezi si Stefan cel Mare. Numarul persoanelor care au trecut pragul Salii Polivalente “Nadia Comaneci” pentru a se interesa de un loc de munca a fost in jur de 250, având vârste cuprinse intre 18 si peste 50 de ani. Intre meseriile  aflate pe lista ofertantilor s-au aflat operator chimist, ambalator, paznic, electrician, confectioner, vânzator, agent vânzari, bucatar, ospatar, sofer, tâmplar universal, mecanic auto, tractorist, dulgher, turnator – formator, zidar, zugrav si altele. Oferta i-a avut in vedere si pe cei care au absolvit studii superioare: contabili, economisti, casieri, specialisti marketing, juristi, proiectanti, ingineri, medici (la Spitalul Municipal “Sfântul Luca” din Onesti), automatisti, informaticieni si chiar manageri.  
La acest eveniment a avut loc si o dezbatere la care, alaturi de agenti economici si angajatori s-au aflat parlamentarii Vasile Nistor si Constantin Avram, precum si Doru Simovici, presedintele Camerei de Comert  si Industrie Bacau. In deschiderea dezbaterii, Ioana Bucioaca, una dintre cele mai active organizatoare a Bursei, a declarat: ”Desi se vorbeste ca in localitatile de pe Valea Trotusului nu sunt posibilitati de incadrare, iata ca la aceasta actiune ofertantii prezinta 344 locuri de munca! Trebuie sa identificam cauzele pentru care totusi locurile de munca din zona nu se ocupa pe piata muncii. Au disparut o serie de meserii, dar sunt si firme care au reusit ca sa se redreseze”. Doru Simovici a evidentiat faptul ca “de la 60 la suta, cât era contributia Onestiului la Produsul Intern Brut al judetului Bacau, aceasta a ajuns acum sub 20 la suta”. Greutatile cu care ne confruntam in prezent au fost evidentiate si de parlamentarul Constantin Avram, care a afirmat: ”Câta vreme nu va fi o protectie a capitalului autohton vom avea probleme, pentru ca am devenit o tara furnizoare de forta de munca si o piata de desfacere a produselor”.

Ion Moraru

PUBLICITATE


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ