După încetarea Stării de urgență și instituirea Stării de alertă, intrată efectiv în drepturi depline abia după trei zile de la promulgarea legii, s-a repetat, s-a făcut apel de către medici, de reprezentanți ai Executivului la responsabilitate din partea fiecăruia dintre noi, în ceea ce privește respectarea prevederilor legii și a hotărârilor noului organism de coordonare.

Ce s-a întâmplat în cele trei zile de „libertate”, așteptate, evident, cu nerăbdare de majoritatea populației, am văzut. Când românii au știut că legea este pe drum și nu se pot aplica amenzi, au dat de pământ cu reponsabilitatea. Hâtri sau răutăcioși, cei în vârstă au apelat la istorie: românul nu știe decât de băț!

Nu mă dau în vânt după asemenea catalogări, însă am întâlnit, în aceste trei zile din urmă, situații de-a dreptul caraghioase, unele revoltătoare pur și simplu. La magazinul de unde fac micile cumpărături de dimineață, o doamnă tânără, supărător de tânără pentru atitudinea ei, nu a vrut cu niciun chip să-și pună masca, nici la atenționarea personalului din magazin, nici la cele ultimative ale celorlalți clienți.

Obrăznicie juvenilă, proastă creștere: vreți mască, n-aveți decât să o purtați! N-a folosit nimeni forța, o vânzătoare a închis ușa, a lăsat-o pe scumpa doamnă să-și facă cumpărăturile, iar noi am gratulat-o, la ieșire, cu o serie de „felicitări” binefăcătoare.

La un market, a doua zi, aglomerație, însă lumea stătea la rând, respectând indicațiile unei persoane responsabilă cu ordinea, care, la intrare, lua temperatura clienților. Am înghețat când s-au auzit urlete în capul rândului. O doamnă, tot o doamnă, de data aceasta mai în vârstă, a refuzat să se supună acelui banal „examen”, dar foarte important. Cu ce drept, cine este el, are pregătire medicală, ce face cu datele obținute, se crede pe timpul celui împușcat etc.

Stupoare, reacții împăciuitoare, rugăminți. Nu și nu, să vină poliția, să vină prim ministrul etc. De data aceasta, concetățenii ei au reacționat rapid cu celebrul Huoo!, repetat. Se vede treaba că un pic de opinie publică bine la sănătate, chiar și, să vedeți, la cea mintală. N-a fost nevoie de par. Mai avem mult de tras cu noul coronavirus, individual, dar mai ales împreună. E chiar așa de greu să luăm responsabilitatea de jos, de unde am aruncat-o?


PUBLICITATE