Inspectorii ANAF au descins din nou, in zona, joi dimineata / foto: Liviu Mafte

Inspectorii bacauani de la Directia Regionala Antifrauda Fiscala (DRAF) Suceava au intreprins, recent, un control fulger pe la firmele care desfasoara activitati de comert in centrul comercial Romalion. Verificarea a facut parte dintr-o actiune denumita „Cristal”, derulata concomitent la nivel de tara, prin care nu mai putin de 22 de mari centre comerciale au fost controlate de inspectorii Antifrauda. S-a urmarit, astfel, verificarea respectarii de catre comercianti a prevederilor legislatiei financiar-contabile.

Au intrat in focul controalelor atât operatori economici care comercializau produse alimentare/nealimentare, cât si cei din domeniul comertului de legume-fructe etc. Cum era de asteptat, multi dintre cei controlati au fost gasiti in neregula, stiut fiind faptul ca acea zona comerciala este considerata de Antifrauda drept una cu risc ridicat de evaziune. „Urmare a verificarilor efectuate, inspectorii DRAF Suceava au constatat contraventii pentru sanctionarea carora au dispus aplicarea a 17 amenzi în cuantum total de 26.500 lei”, a declarat Alexandru Cristea, purtatorul de cuvânt al Directiei Generale Antifrauda Fiscala.

Sanctiunile au fost date fie pentru ca firmele nu emiteau bonuri fiscale sau, daca le eliberau, acestea contineau date eronate, tocmai pentru a evita anumite taxe catre stat, fie pentru ca detineau la unitatea de vânzare sume de bani care nu au putut fi justificate. In plus, comerciantii de la Romalion prinsi in ofsaid au fost sanctionati si pentru ca nu evidentiau in actele contabile toate operatiunile efectuate.

„Curatenia” continua

Reprezentantii DGAF ii atentioneaza, insa, si pe cumparatorii care obisnuiesc sa se alimenteze din acest engros sau din alte puncte comerciale sa solicite si sa se asigure ca primesc si detin, pentru marfurile cumparate, toate actele prevazute de lege (facturi, chitante, avize, documente transport, bonuri fiscale dupa caz), intrucât actiunile ANAF de control si monitorizare se extind pe întregul traseu al bunurilor ce pleaca din centrele engros, pâna la consumatorul final, inspectorii verificând toate verigile lanturilor de comercializare. In acest sens, inspectorii antifrauda opereaza analize de risc cu privire la comercianti, dar si legate de clientii acestora, în functie de informatiile rezultate din monitorizarea achizitiilor intracomunitare si a importurilor de bunuri.

Astfel de actiuni de control vor continua cu sprijinul Brigazii de interventie rapida din cadrul Jandarmeriei Române, în fiecare zi, pâna pe 25 decembrie 2015, atât în cadrul controalelor operative, cât si al verificarilor documentare si al întâlnirilor cu reprezentantii firmelor depistate cu nereguli în timpul controalelor. Inspectorii antifrauda vor verifica în detaliu activitatea economica si traficul de marfuri din toate complexurile comerciale. Operatiunea „Cristal” va fi reluata la începutul anului 2016, avându-se în vedere rezultatele rapoartelor de evaluare ale primei etape, care se va încheia în 25 decembrie 2015. (Florentin Radu)

Controale si ieri

Controalele lucratorilor din cadrul ANAF Bacau au continuat si joi, 29 octombrie, la standurile de vânzare en-gros din zona de sud a Bacaului. Dis de dimineata, inspectorii Antifrauda au descins la standurile comerciale de la Bialex, urmarind respectarea legislatiei in vigoare de catre vânzatori. Acestia din urma s-au adunat in fata complexului comercial unde au purtat un dialog cu echipele de control ale ANAF. Ei s-au plâns de lipsa de transparenta a institutiilor abilitate de control si de faptul ca legislatia in domeniu este atât de intortocheata incât le este greu sa-si puna documentele financiare in ordine. (Liviu Maftei)


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. IMI PERMIT SA MA ADRESEZ DIRECT, INTRUCAT NE-ATI FACUT EVAZIONISTI. ALEXANDRU CRISTEA DE CE ANUL TRECUT ANGAJATII ANAF AU DAT AMENZI SOCIETATILOR DIN ROMALION SI BIALEX CA APOI SA VUIASCA MAS MEDIA CA SEFUL ANAF SUCEAVA A FOST ARESTAT FIIND CORUPT. IN CONCLUZIE SUNTEM VERIFICATI SI AMENDATI DE O INSTITUTIE CAREIA I SE POTRIVESTE ZICALA ” HOTUL STRIGA HOTUL”

  2. e foarte corecr ce spui domnule anonim dar esti prost informat nu a fost cercetat ESTE INCA CERCETAT pe noi ne verifica in final cei mai mari corupti pentru cacei din anaf sunt cam toti fosti controlori vamali si arunci vine intrebarea cine e mai corupt cel ce are un stand si incearca sa si intretina familia muncind de dimineata pina siara sau cei care cresc bugetu tarii pe munca noastra bugetu ar trebui sa creasca prin formarea de noi locuri de munca nu din amenzi ptr ca oricum evaziunea nu e la noi e la cei care stau 2 luni in puscarie in regim hotelier apoi o iau de la capat ca si cum nimic na sa ar fi intimplat fara sa li sa confiste averile adica bani furati

  3. Nelule vezi ca ai sa cazi in capcana lui nea NELU ILIESCU: cand el apare, soarele rasare si vin minerii in Bucuresti , adica vrei sa zici ca atunci cand vine ANAF, ROMALIONUL moare. Daca iti poti imagina ca aceste societati pot desfasura activitatea ilegal si fara acte la marfa, cu ANAF aproape permanent la fundul lor (scuze pt expresie), gresesti enorm! Orice om de buna credinta poate vedea ce campanii de discreditare se duc impotriva ….noastra. Eu am auzit ca vrea cineva sa cumpere ROMALIONUL SI BIALEXUL, sa mai construiasca un market. De ce in preajma sarbatorilor PASCALE, la televizor si radio se spune sa nu cumparam oua de la tarani ca sunt vechi, mielul de la tarani poate fi catel, caci este mai bun ala de la Metro, adus congelat din Australia?! Ma indoiesc de lucrul asta! Noi trebuie sa fim patrioti, cu o gandire sanatoasa, sa consumam produsele noastre romanesti de calitate superioara in comparatie cu cele din import aflate pe rafturile supermarket-urilor. Poate nu stie toata lumea ca cea mai mare parte din banii de la supermarketuri pleaca in afara tarii, asa ca ajutam cresterea nivelului de trai a strainilor, in loc sa ne desteptam, sa fim uniti si sa oprim aceasta manevra facuta de forta afaceristilor importatori care conduc marile lanturi comerciale si dau salarii de mizerie romanilor, in propria noastra tara…

    • n-are nici o treaba ce zici cu faptul ca acolo e un cuib de evazionisti. tu platesti taxe obligatoriu cand iei salariul, de ce nu si ei. pentru ca neevidentiind in acte toata marfa vanduta, logic, statul nu incaseaza tva si impozit pe venit – profit etc. sa faca comert corect, daca nu, sa se apuce de altceva.

LĂSAȚI UN MESAJ