– Pentru prima data in România, la prelevarea de organe a participat si o echipa de medici din strainatate Plamânii au ajuns la un bolnav din Olanda – Vor fi salvate numeroase vieti

Târziu, in noapte, miercuri, 21 septembrie, echipe de medici, sosite la Spitalul Municipal de Urgenta (SMU) Moinesti, impreuna cu specialisti din aceasta renumita unitate, au prelevat de la o femeie in vârsta de 47 de ani din Pirjol, aflata in moarte clinica, mai multe organe.

De aceasta data, la recoltarea organelor a participat si o echipa de medici venita tocmai din Olanda. Ea a ajuns miercuri seara la SMU Moinesti pentru a preleva, de la femeia din Pirjol, plamânii, pe care apoi i-a transportat in Olanda in vederea transplantarii lor unui bolnav.

“A fost cea mai fericita noapte pe care am petrecut-o de peste 30 de ani incoace in Spitalul Moinesti, ne-a spus, vadit emotionat, managerul acestuia prof.dr.Adrian Cotirlet. Interventiile au inceput la ora 20.00 si s-au terminat la 5.00. Au participat peste 40 de medici si asistenti medicali din: Olanda (sase-n.n.), Bucuresti, Tirgu Mures, Iasi, Bacau si Moinesti.

Este vorba despre medici specialisti in chirurgia cardiaca, toracica, generala, oftalmologica, urologica, ortopedica, plastica si reparatorie, precum si in anestezie si terapie intensiva. Premiera absoluta consta in faptul ca de la acelasi donator s-au recoltat plamânii, inima, ficatul, splina, rinichii, ochii, tesut osos, tegumente si artere.

Apoi, mai este ceva specific acestei actiuni. Este pentru prima data când vine in România o echipa straina si recolteaza plamâni. In România nu se face inca transplant pulmonar, dar speram ca in curând va fi efectuata si la noi, in tara, o asemenea interventie.”

Familia pacientei nu a ezitat sa-si dea acceptul

Donatoarea a ajuns la SMU Moinesti marti, 20 septembrie, noaptea, in coma de gradul IV, cu anevrism cerebral, dupa o hemoragie cerebrala prin anevrism rupt, cu evolutie rapida, la Compartimentul de Primire Urgente.

De aici a fost internata in sectia de Anestezie si Terapie Intensiva, unde a fost intubata si ventilata, dar echipa de medici specialisti care a examinat-o a ajuns la concluzia ca nu se mai poate face nimic pentru a o salva. In acelasi timp si-a dat seama ca pacienta este un posibil donator.

A inceput sa faca toate investigatiile, pentru prelevarea organelor, si demersurile necesare pentru a obtine in acest sens acceptul familiei. Aceasta s-a aratat foarte receptiva la propunerea medicilor. A fost consiliata de un psiholog, de catre medici si un preot, care au convins-o sa-si dea acordul. Imediat dupa aceea medicii din spital au luat legatura cu Agentia Nationala de Transplant, care, la rândul ei, a contactat mai multe clinici universitare din tara (Iasi, Tirgu Mures, Bucuresti).

Apoi, a vorbit si cu Agentia Internationala de Transplant care a stabilit ca o echipa din Olanda sa vina pentru prelevarea plamânilor.

Daruire pentru salvarea mai multor vieti

Imediat toate echipele de medici s-au pus in miscare si au sosit la SMU Moinesti in timp util, astfel incât organele recoltate sunt viabile. Dar meritul pentru aceasta este si al medicilor de la spitalul moinestean.

“Fara falsa modestie, vreau sa remarc comportamentul impecabil din punct de vedere profesional al echipei medicale din Moinesti, pentru mentinerea in bune conditii a organelor care au fost prelevate, fapt apreciat si de catre ceilalti medici veniti din tara si din afara, a mai declarat prof.dr.Adrian Cotirlet.

Azi, la ora 8.00, m-a sunat profesorul Irinel Popescu si ne-a felicitat pentru modul in care a decurs prelevarea. Dumnealui a participat la transplantul de ficat, care s-a facut la Iasi. Avem confirmarea ca s-a desfasurat in bune conditii si transplantul de plamâni din Olanda, precum si celelalte din Tirgu Mures si Bucuresti.” Unele organe recoltate au fost deja transplantate unor bolnavi. Restul se pastreaza in banca de organe, pentru a fi transplantate altor pacienti. De organele prelevate miercuri noaptea la SMU Moinesti vor beneficia peste 10 pacienti din tara si strainatate. Mai multe vieti salvate! O mare bucurie si satisfactie profesionala pentru medici si o consolare si multumire sufleteasca pentru indurerata familie a regretatei donatoare!


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

29 COMENTARII

  • Sar putea sa te înșeli draga Bica.E valabil pentru cei care au banii.Nu e valabil pentru cei care sunt asigurați si care contribuie la asigurării,si nici pentru cei care is vai de capul lor,dar totusi sunt si ei oamenii

 1. Pacat ca se pompeaza bani MULTI, in spitalul judetean, municipal, si toate cate sunt in Bacau, iar unde intradevar se face performanta, la unele spitale mai mici din judet se fac ca ploua. Oare de ce fug bolnavii din Bacau si se interneaza in cele din provincie?

 2. Era mai bine pentru Bacau ca dr Cotarlet sa fie in spitalul judetean. E mai mare rusinea ca un spital mic cum e cel de la Moinesti e mai tare decat spitalul din Bacau. Rusine autoritatilor din oras!

 3. Mulțumiri în primul rand familiei care a avut puterea sa facă acest gest nobil si felicitări conducerii Spitalului Moinesti! Se întreba cineva de mai sus: cum de e mai tare Moinestiul ca Bacaul? Meritul este 100% al managerului! Felicitari!

 4. Felicitari dr Cotarlet si colectivului pe care il conduce!Sunt din Onesti dar am fost internat de 2 ori la Moinesti si i mi pare rau sa spun ca sunt mai meseriasi mai plini de omenie.Cat despre dr Cotarlet nu stiu cand se odihneste,la ora 5 dimineata e in spital si seara pe la 8,9 e tot acolo.Respect!

 5. Fereasca Dumnezeu! A fost ucisa ca sa i se fure organele!!!! Au venit toti ca leii sa o imprastie in toate colturile lumii! Era in coma, nu moarta!!!! Au fost oameni ani de zile in coma si s-au trezit!
  Medici fara constiinta imbraca crima cu fundita rosie si o fardeaza cu preoti neinformati si psihologi manipulatori!

 6. hai, sa nu facem comentarii uracioase…… Felicitari medicilor, (in special menegerului Dr. Cotarlet A.) si nu in ultimul rand sanatate pt. familia donatoarei (odihna vesnica donatoarei) si viata lunga celor ce au avut nevoie de aceste organe.

 7. @mmm – NU AM NEVOIE DE TRANSPLANT ! Daca organele imi cedeaza MOR ! NU MACELARESC OAMENI CA SA-MI PRELUNGESC EU VIATA!

  Ce a mai ramas din biata femeie? Ce au pus in sicriu tembelii aia ticalosi care isi zic familie?

  Un corp mutilat! VAI VOUA!

 8. Vreau sa cred ca domnul care comenteaza negativ e doar un troll fff. priceput…daca ma insel, inseamna ca e pur si simplu tampit
  PS:Da, probabil e cea mai vasta recoltare de la un donator…dar nu, nu e prima data cand vine o echipa straina sa recolteze plamanii

 9. As vrea sa le amintesc celor care spun ca Moinestiul este un oras mic ca este Municipiu,iar Spitalul este mult mai dotat decat altele din Moldova.As vrea sa felicit familia indoliata,care a luat o decizie foarte grea.Aceasta tanara dna.va trai pri cei zece oameni pe care i-a salvat.Ochii ei vor putea sa mai vada aceasta lume din ce in ce mai rea,la alta persoana.FELICITARI FAM.DONATOARE,FELICITARI DL.PROF.DR.COTIRLET SI ECHIPEI!Fam.dnei.donatoare este din Pustiana-Com.Pirjol (Com.mea natala)

 10. @Constantin/23.09. La Onești nu se mai poate face performanță medicală deoarece, din 1994 încoace, conducerea medicală și administrativă a Spitalului Municipal este schimbată (înlocuită) pe criterii politice de câte ori este interes din partea acelor grupări mafiote, zis politice.
  De la începutul anilor ”70 și pînă prin 1998 Spitalul Municipal Municipal Onesti era dotat și cu medici mult mai pregătiți, mai profesioniști, decît multe spitale din țară inclusiv Spitalul Județean Bacău. La Onesti predomina profesionalismul, la toate nivelurile, ordinea și disciplina.
  Acum este de plâns. Implicarea politicienilor onesteni a ”dărâmat” (și) spitalul.

 11. Anul trecut am fost salvată de dl Dr Cotarlet. Am cerut externare din spitalul Bacău și am plecat la spitalul Moinești fiind operată de dl Dr Cotarlet.
  Aveam același diagnostic că la
  Bacău.(apendicita acuta,peritonita).pur si simplu eram lăsată să plec pe lumea cealaltă fără să aibă ceva pe creier respectiviul medic.
  Cu această ocazie încă odată îi mulțumesc dl Dr Cotarlet un om deosebit , Dumnezeu să-i dea putere.

LĂSAȚI UN MESAJ