De când se stiu, românii tot joaca la loterie. In jocul acesta, al hazardului, au intrat vrând-nevrând si onestenii, mai ales dupa ce aproape toata industria locala a intrat la apa. In zecile de agentii existente in tot orasul intra zilnic sute de pasionati ai acestor jocuri de noroc. Putini, insa, ies cu zâmbetul pe buze, dar cu totii nutresc speranta ca, intr-o zi, vor da lovitura vietii la loterie.

Unii o fac din pasiune, altii, insa, sunt impinsi mai mult de speranta unui câstig semnificativ care le-ar lua de pe cap definitiv grijile vietii. Din pacate, nu multi dintre jucatorii onesteni s-au si imbogatit in urma acestei pasiuni. Tanti Virginia Sandu este o pensionara din localitate care, de ceva timp, a fost atrasa de mirajul Loteriei. Nu se inhama la sume mari, nu-i permite pensia, dar tot joaca 10-15 lei la doua saptamâni.

„Ca orice român, vreau si eu sa scap de griji. Nu pot sa spun ca mi-e foarte greu, mereu am fost optimista, pentru ca stiu ca sunt altii cu adevarat necajiti. Dar, daca s-ar intâmpla sa câstig ceva mai multi bani, nu am sa-i folosesc eu. O sa le dau copiilor si nepotilor mei, ca sunt strabunica”, marturiseste femeia. Aflu ca a fost cadru medical si acum are grija de o femeie bolnava, ca sa-si completeze veniturile. Din când in când, aude ca inca un concetatean a dat lovitura la loterie. Se bucura pentru ei, la gândul ca ea va fi urmatoarea pe lista norocului. „O sa vedeti, mai e putin si o sa prind si eu norocul de picior. Si nu-i mai dau drumul”, ne atentioneaza pensionara.

Pensionarii, clientii fideli ai Loteriei

De la un timp, insa, norocul pare sa fi intrat de-a binelea in casele onestenilor. Cel putin, judecând dupa „loviturile” date de pasionatii jocurilor de noroc. Astfel, numai in prima luna a acestui an, in conturile unor bacauani au intrat sute de mii de lei noi. Pe lânga marele câstig de peste 900.000 de lei la tragerea Noroc incasat de un pensionar, alti doi onesteni se pot bucura de sume insemnate omologate de Loteria Româna.

„Un jucator a nimerit combinatia norocoasa la categoria a II-a a jocului 6 din 49, câstigând 147 milioane de lei vechi. Si asta cu un bilet gata completat. Un altul a prins bila de 100 si a obtinut 50 de milioane de lei vechi, cu un bilet necâstigator la 6 din 49 pe care l-a depus in urna noastra. Inca, nici nu vroia sa-l trimita si i-am recomandat macar pentru fata lui sa faca asta. Si, iata, a prins bila cea mare”, povesteste angajata unei agentii loto de la Onesti.

De 50 de ani, cotizeaza la loterie

In unitatea de la G-uri, in fiecare zi, intra si ies sute de jucatori. Cei mai multi joaca un bilet sau mai multe si pleaca, urmând sa se intoarca sa verifice rezultatele tragerilor sau, eventual, sa ridice micile câstiguri. Altii, insa, mai zabovesc sa plaseze câteva zeci de lei si la pacanele.
Pe aici, trec, insa, si clienti cu vechi state de plata la Loterie. Printre ei se numara si Ghita Ganea, pensionar care, pe 23, implineste 75 de ani. E tecucean de origine, dar locuieste la Onesti de 54 de ani. De prin ’61.

„Când am venit in Onesti, nici pantofi nu aveam in picioare”, rememoreaza pensionarul. A lucrat, initial, pe la combinatul chimic din Borzesti, dar s-a pensionat acum 10 ani, de la Primaria din Onesti, unde a prestat vreo 30 de ani. Era seful „Oficiului juridic”. I-a prins pe toti primarii, de la Tanasescu, Ghinet pâna la Lemnaru. „Ghinet s-a prapadit acum câtiva ani. Era retras in Bacau. I-am trimis si eu o coroana”, spune batrânul. Acum, se bucura ca are o pensie bunicica ce-i permite, printre altele, sa mai joace si la loto.

„Joc de 50 de ani la loto, dar fara sa prind vreodata lozul cel mare. Am câstigat la Pronosport, când eram elev la Scoala medie tehnica de la Câmpulung Muscel. Am mizat pe meciul Dinamo-Minerul Petrosani si am pus X. Am prins câstigul de la categoria a III-a, nu mai stiu exact cât, dar era o suma frumusica, mai ales ca eram elev.” Ghita Ganea, pensionar

Alte articole