“Ceea ce ne-a adunat 20 de ani aici, la Centrul International de Cultura si Arta “George Apostu” a fost credinta ca noi putem face o lume mai buna. Ne-am reunit mereu cu forta necesara pentru a construi. Si am construit impreuna.

Am inceput in 1990 si acum ne bucuram. Sa ne bucuram prin iubire. ‘Iubiti-va copii, caci altfel se raceste planeta’, este indemnul unui poet sud-american”, a spus Geo Popa, directorul Centrului “Apostu”, la deschiderea Simpozionului National de Estetica. Prestigioasa manifestare se desfasoara timp de doua zile, sub genericul “Apostu 80 – Centrul Apostu si invitatii sai de onoare”, ca un omagiu adus marelui sculptor bacauan, nascut, in 1934, la Stanisesti, patronul spiritual al Centrului de Cultura.

Au fost prezenti prieteni ai institutiei de cultura si ai sculptorului, printre care amintim pe Ilie Boca, Petru Cimpoesu, Ovidiu Genaru, academicinul Alexandru Zub, care a primit insemnele oficiale ale Simpozionului, prof. univ. dr. Petru Bejan (Universitatea Alexandru Ioan Cuza: Iasi), criticul de arta iesean Valentin Ciuca, cât si oficialitati locale, senatorul Dragos Luchian si consilierul local Ilie Bârzu, alte personalitati ale mediilor cultural si educational din municipiul Bacau. Un moment aparte l-a constituit acordarea Diplomei de Recunostinta, presedintelui si directorului general al SC Agricola – Grigore Horoi, pentru sprijinul permanent, moral, spiritual si material acordat de-a lungul celor 20 de ani ai Simpozionului.

PUBLICITATE

Prima seara a fost dedicata artei plastice si literaturii. A fost vernisata expozitia de pictura a artistei Florentina Voichi, membra a UAP, intitulata “Transmigrari”, prezentata publicului de criticul de arta Mihai Plamadeala, care a vorbit despre conceptie, tehnica si idei, regasite in arta artistei. Pictorita a beneficiat si de un catalog al expozitiei editat, ca in fiecare an, de Centrul “George Apostu”. De la arta vizuala, artista a trecut la arta cuvântului, prezentându-si recenta aparitie editoriala, volumul “Cartea pictorei”, in care Florentina Voichi a cuprins o teorie asupra artelor viziuale, eseuri, povestiri si un grupaj de poezii.

La finalul primei zile, colectivul redactional a adus in fata celor prezenti ultimul numar al Revistei “Vitraliu”, despre care vom scrie in editiile urmatoare.

Astazi, de la ora 10,30, la Universitatea “George Bacovia” se va desfasura Conferinta ““Apostu 80 – Centrul Apostu si invitatii sai de onoare”, iar de la ora 17, la Teatrul Municipal “Bacovia”, va avea loc un inedit Spectacol al Cartii si Muzicii, unde va fi lansat volumul de proza scurta ,, Îngropat de viu” (traducere din limba persana si note de Gheorghe Iorga), al celui mai mare scriitor iranian modern, Sadegh Hedayat, dupa care vor urma decernarea Diplomei de Excelenta a Centrului pe anul 2014 si un concert al cvartetului Passione, din Bucuresti.

Simpozionul National de Estetica este organizat de Centrul de Cultura „George Apostu“ în parteneriat cu Fundatia Bacovia, Universitatea „George Bacovia“ din Bacau, Consiliul Local si Primaria Bacau, Teatrul Municipal Bacovia si Consiliul Judetean Bacau. Partener asociat – Libraria Glissando, parteneri media: Cotidianul Desteptarea TVR Iasi, Radio Iasi.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ