Leonard Rachita (stânga) si Gheorghe Zarnescu, laureati ai Marelui Premiu “George Apostu” Foto: Ioan Bâsca

La Universitatea “George Bacovia” Bacau s-a desfasurat Conferinta “Apostu 80 – Centru Apostu si invitatii sai de onoare”, la care au participat profesori universitari, academicieni, critici de arta, artisti plastici, studenti.

Cuvântul de salut si bun venit a fost rostit de prof. univ. dr. Dumitru Bontas, presedinte al Fundatiei ”Bacovia”. Au prezentat comunicari academicianul Alexandru Zub: “Contributii românesti la istoria si cultura europeana”, prof. univ. dr. Petru Bejan, de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iasi: “Sculptorul si Golgota lui”, criticul Valentin Ciuca – Iasi, care a vorbit despre necesitatea reinventarii valorilor fundamentale ale societatii moderne.

Un emotionat omagiu i-a adus marelui sculptor român, de la a carui nastere se implinesc 80 de ani, artistul francez de origine româna, Leonard Rachita, nascut la Buhusi, stabilit in Franta inca din 1983.

“Doi oameni au fost fundamentali pentru mine, tatal meu si George Apostu. L-am cunoscut inca din tara, dar mai ales la Paris, un om si un artist extraordinari. Exilul a fost pentru el dureros, ca pentru orice artist, insa nu l-a doborât. A fost unul dintre cei mai mari artisti pe care i-a dat pamântul românesc.”
Leonard Rachita, sculptor

Ca in fiecare an, in cadrul Simpozionului de Estetica s-a desfasurat si ceremonia de acordare a Diplomei de Excelenta si Premiul Centrului de Cultura “George Apostu”, anul acesta premiat fiind sculptorul francez de origine româna Leonard Rachita. Coincidenta? Primul Mare Premiu “George Apostu” (1992) a fost acordat tot unui sculptor – Gheorghe Zarnescu.

Laudatio a apartinut poetului Dan Petrusca, prieten, coleg de scoala cu prestigiosul artist care, in cuvinte simple, calde, bine documentate a relevat personalitatea si opera celui care a trait si a creat alaturi de marele sau prieten, George Apostu, operele sale facând parte din patrimoniul unor muzee din lumea intreaga si din colectii private.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ