19 mai 2024
ActualitateOmagiere și comemorare la 31 de ani de la reînființarea organizației pentru...

Omagiere și comemorare la 31 de ani de la reînființarea organizației pentru Cultul Eroilor

La inițiativa Filialei „Colonel Corneliu Chirieș” din Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maia” și a familiei regretatului col. Corneliu Chirieș, primul președinte al filialei, la mormântul acestuia din Cimitirul Central al municipiului a fost susținută o slujbă de pomenire și un eveniment de omagiere și comemorare în ziua în care s-au împlinit 31 de ani de la înființarea Comitetului Național pentru Restaurarea și îngrijirea Mormintelor și Cimitirelor Eroilor (CNRAMCE), ziua de 19 noiembrie.

 

La eveniment, alături de familia col. Corneliu Chirieș au venit, între alții, președintele Filialei Cultul Eroilor, Dănuț Voicu, prim-vicepreședintele Cristinel Aioanei, vicepreședinții Vilică Munteanu și col. (rtr) Mihai Purcaru, secretarul adjunct al filialei, Petru Done, Constantin Gherasim, consilier al primarului de Bacău și membru al Comitetului Director al Filialei Cultul Eroilor, și Mihai Ceucă – membru fondator al Filialei.



Slujba religioasă a fost oficiată de părintele Ionuț Pleșcău, iar evenimentul din 19 noiembrie 1991, personalitatea și activitatea colonelului Corneliu Chirieș au fost evocate de președintele în exercițiu al Filialei Cultul Eroilor, Dănuț Voicu.

Pe 28 august 1997, CNRAMCE a revenit la denumirea Asociația națională Cultul Eroilor și a preluat obiectivele Așezământului Național „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor.

Col. Corneliu Chirieș, născut în 1928 în Bacău, a fost primul președinte al Filialei Bacău Cultul Eroilor, pe care a reînființat-o în anul 1992. A fost colonel de infanterie, profesor și publicist de istorie militară. După absolvirea școlii militare, Corneliu Chirieș a fost detașat la Garnizoana Bacău, la Centrul de Instrucție Echipaje Tancuri și Autotunuri, unde în 1957 a fost numit șef de Stat Major. A fost unul dintre cei care au pus bazele învățământului militar băcăuan și a fost lector la Școala Militară de Ofițeri de Rezervă nr. 2 din Bacău.

A publicat lucrări și articole de istorie militară pentru cinstirea eroilor patriei, iar de la conducerea Filialei Cultul Eroilor a inițiat și coordonat numeroase acțiuni și lucrări de reabilitare a Cimitirelor și Monumentele Eroilor. De asemenea, a coordonat inițiativa de înființare a subfilialelor Cultul Eroilor și a cercurilor Cultul Eroilor din numeroase școli.

A fost onorat cu mai multe ordine și medalii, iar pe 1 decembrie 2004 președintele României l-a distins cu ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.
A încetat din viață pe 19 mai 2009, în Bacău, iar o stradă din municipiul Bacău îi poartă, acum, numele.

 

Petru Done

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri