29 martie 2024
ActualitateOlimpiada Nationala de Chimie, editia a 50-a, la final. Gala chimistilor

Olimpiada Nationala de Chimie, editia a 50-a, la final. Gala chimistilor

Olimpiada Nationala de Chimie, editia jubiliara 50 de ani, a luat sfârsit. Timp de cinci zile, in Bacau s-au aflat cei mai buni elevi chimisti ai tarii si profesorii lor. Alaturi de ei, membrii Comisiei Centrale a Olimpiadei, formata din 56 de academicieni, profesori universitari si preuniversitari.

Dupa doua zile de foc, in care cei 370 de concurenti au sustinut probele scrise si practice (luni si marti), iar apoi proba de baraj (miercuri), joi dimineata, organizatorii au pregatit pentru ei si un program de vizitare a unor obiective turistice, istorice, culturale si industriale din judet: Casa Muzeu George Enescu Tescani, Muzeul Razesilor Gazari din satul Prajesti (comuna Magiresti), Palatul Ghika din Comanesti, unde au fost primiti cu pâine si sare, dar au putut admira si un spectacol al Ursilor, Salina Tg.Ocna, societatea Chimcomplex Borzesti si Biserica Borzesti. Spre seara, incepând cu ora 18.00, la Teatrul de Vara „Radu Beligan” au participat cu totii la Gala Olimpiadei, unde a avut loc Festivitatea de premiere a celor mai buni chimisti din acest an.

Premii peste premii, in bani



S-au acordat cinci premii I, la fiecare nivel de studiu (de la clasa a VIII-a, pâna la a XII-a), in valoare de 1.000 lei / câstigator, câte 800 lei a primit fiecare elev care a ocupat locul II (5 astfel de premii), 600 lei, pentru fiecare elev de pe locul III (5 astfel de premii), dar s-au acordat si 38 de mentiuni, a câte 200 lei fiecare. Comisia Nationala a mai acordat 10 premii speciale, pentru cea mai buna lucrare teoretica si cea mai buna lucrare practica pe fiecare clasa (câte 100 lei / elev). Primul calificat in lotul national largit a primit 500 de lei, al doilea calificat, 350 de lei, iar al treilea, 200 de lei. Premii importante si consistente s-au primit si din partea sponsorilor.

220 de premii, in total

La clasa a VIII-a, s-au acordat un premiu I (Teodora Stan, Liceul International de Informatica Bucuresti), un premiu II (Sorana Gabriela, Liceul Teoretic „Neagoe Basarab” Oltenita) si un premiu III (Ioana Oprea, Liceul International de Informatica Bucuresti), sapte mentiuni si 29 mentiuni speciale.

La clasa a IX-a – un premiu I (Miruna Belciu, Colegiul National „Gheorghe Vranceanu” Bacau), un premiu II (Ioana Popa, Colegiul National Iasi), un premiu III (Teodor Obada, Colegiul National Iasi), sapte mentiuni si 29 mentiuni speciale.

La clasa a X-a – un premiu I (Dan Neagoe, Colegiul National „Mircea cel Batrân” Constanta), un premiu II (Alexandra Alexiu, Colegiul National „Mihai Viteazu” Ploiesti), un premiu III (Cristian Ungureanu, Liceul International de Informatica Bucuresti), 14 mentiuni si 66 mentiuni speciale. La clasa a XI-a – un premiu I (Paul Haidu, Colegiul National „Mircea cel Batrân” Constanta), un premiu II (Alexandra Dima, Liceul International de Informatica Bucuresti), un premiu III (Anamaria Leonescu, Colegiul National „Sf.Sava” Bucuresti), sapte mentiuni si 29 mentiuni speciale.

La clasa a XII-a – un premiu I (Andrei Iliescu, Liceul International de Informatica Bucuresti), un premiu II (Cristian Râclea, Colegiul National „Vasile Alecsandri” Galati), un premiu III (Razvan Gheorghe, Colegiul National „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Buzau), patru mentiuni si 13 mentiuni speciale.
Olimpiada Nationala de Chimie a fost organizata anul acesta in Bacau, dupa 22 de ani.

La deschiderea oficiala a acestei editii jubiliare, care a avut loc duminica, 17 aprilie 2016, a participat si Ministerul Educatiei, Adrian Curaj.

Festivitatea de premiere de joi, 21 aprilie, care a durat mai bine de trei ore, a inclus si momente artistice oferite de Ansambul „Teisorul”, majoretele si artistii din „Dansul mastilor” de la Colegiul National „Gheorghe Vranceanu”, dar si reprezentatii deosebite oferite de elevii de la Colegiul National de Arta „George Apostu”.

Intreaga manifestare s-a incheiat cu intonarea Imnului Olimpiadei compus de Florentina Stanciu (versuri), Flaviu Marius Panaite (muzica, care s-a ocupat si de orchestratie si mastering, alaturi de Adrian Ciobanu).

13 premii pentru elevii bacauani

Miruna Belciu
Miruna Belciu

Marele premiu la clasa a IX-a i-a revenit Bacaului, prin eleva Miruna Belciu, de la Colegiul National „Gheorghe Vranceanu”, pregatita de prof. Mariana Rosenschein. Miruna este „copilul minune”, asa cum a fost numita de dascalii sai, fiind calificata anul acesta la cinci olimpiade nationale (de fizica, de chimie, de biologie, de matematica si de Stiintele pamântului), dar pentru ca toate au fost organizate in aceeasi perioada, nu s-a putut prezenta decât la trei dintre ele.
Alaturi de ea, au mai fost premiati urmatorii elevi bacauani: la clasa a VIII-a – Ana Maria Vârlan si Alexia Baluta (ambele de la Colegiul National „Ferdinand I” – prof. Silvia Bogdaneanu) – mentiuni speciale; la clasa a X-a – Raluca Malache, Gheorghe Munteanu si Daniela Ghinet (de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” Moinesti – prof. Luminita Prajinaru) – mentiuni speciale, Gabriela Iftimescu (Colegiul National „Gh.Vranceanu” – prof. Nadia Savin) – mentiune speciala, Alexandra Pravat (Colegiul National „Ferdinand I” – prof. Silvia Bogdaneanu) – mentiune speciala, Madalina Popa (Colegiul National „Gh.Vranceanu” – prof. Mariana Rosenschein) – mentiune speciala; la clasa a XI-a – Andrei Tanasov (Colegiul National „Gh.Vranceanu” – prof. Mariana Rosenschein) – mentiune, Tudor Hirlea (Liceul Teoretic „Spiru Haret” Moinesti – prof. Luminita Prajinaru) – mentiune; la clasa a XII-a – Raluca Darauta (Colegiul National „Gh.Vranceanu” – prof. Mariana Rosenschein) – mentiune si George Umbrarescu (Colegiul National „Gh.Vranceanu” – prof. Marinela Busteaga) – mentiune speciala.

Urmare a probei de baraj, la care s-au inscris 100 de elevi care au participat la aceasta competitie, s-au selectat si 20 de participanti care vor alcatui lotul national largit. Primii 6 elevi din clasamentul acestui lot vor participa la Olimpiada Internationala de Chimie „D. Mendeleev”, care va avea loc in Federatia Rusa, in perioada 1-7 mai. Toti elevii din lot vor urma un program intensiv de pregatire si, in urma testelor pe care le vor sustine, se va stabili componenta echipei (formata din cei mai buni patru chimisti ai tarii), care va reprezenta România la Olimpiada Internationala de Chimie, ce se va organiza anul acesta in Georgia, la Tbilisi, in luna iulie.

[wonderplugin_gallery id=”507″]

Andruh„Aceasta editie aniversara a fost organizata excelent. Suntem foarte multumiti de tot. Tinem sa multumim pentru eforturile deosebite tuturor. Suntem recunoscatori Colegiului National «Gheorghe Vranceanu» si Universitatii «Vasile Alecsandri» din Bacau, care au organizat in timp record laboratoarele ce au permis desfasurarea impecabila a probelor practice. Se adauga cei care au asigurat cazarea profesorilor si elevilor, dar si cei care s-au ocupat de excursia de joi. A fost exact cum ne-am dorit sa avem o editia jubiliara, iar Bacaul ne-a implinit acest vis. In ceea ce priveste elevii, mesajul este simplu: in fiecare an avem copii buni”.

academician Marius Andruh, profesor la Universitatea din Bucuresti, presedintele Comisiei Nationale a Olimpiadei Nationale de Chimie

Rosenschein

„Buna desfasurare a aceastei olimpiade nu ar fi fost posibila fara sprijinul sponsorilor. Le multumim in mod special, pentru ca au fost alaturi de noi, in organizare, Primariei Bacau, Consiliului Judetean Bacau, Societatii Dedeman, Asociatiei «Dumitru Sechelariu», alaturi de Banca Comerciala Româna, firmele Agricola, Transport Public Bacau, Comfert, Aerostar, SIF Moldova, Chimcomplex Borzesti, Conextrust, Arena Mall, Centrul Auto Skoda Bacau, OMV Petrol. La acestia se adauga EMD, Hotel Decebal, Hotel Bistrita, Pensiunea Daciana, Pensiunea Studio, UMB Grup, Auchan, Cora, Selgros, Praktiker, Motorstar, Metalbac & Farbe, Villa Borghese, Royal Garden, Rotary Club Bacau, InnerWheel, CAR Prietenia, Elmet, Bacania Serban. Au fost si multi oameni cu suflet, e greu sa-i nominalizez acum pe toti. Inca o data, multumiri speciale tuturor.”

prof. Mariana Rosenschein, cadru didactic de chimie la Colegiul National „Gh. Vranceanu” Bacau, membru in comisia de organizare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri