28 martie 2024
ReportajOlandezii au facut un facut un dispensar in doua saptamâni

Olandezii au facut un facut un dispensar in doua saptamâni

O zi torida, oaspeti importanti si emotii mari pentru primarul din Colonesti. Inaugurarea dispensarului medical construit de tinerii olandezi a fost un adevarat examen pentru edilul Valentin Mirzac.

Alaturi de Andre Muit si de cei 23 de voluntari ai Werkgroep Zegveld, au fost prezenti, la evenimentul de marti,Viorica Marcu, deputat in acest colegiu, Ionel Floroiu, vicepresedinte al CJ Bacau, Sorin Brasoveanu, directorul DGASPC, cel care “a nasit dispensarul”, din partea DSP dr. Sorin Stancea, care a fost medicul comunei in anii ’80, Carmen Dumitriu, actualul medic, si septuagenara Anica Condurache, fost “asistent medical, moasa comunala si tot ce vreti”, timp de trei decenii. Au fost de fata intelectualii din Colonesti, dar si oamenii simpli, care vor fi beneficiarii acestei investitii.

Dupa ce i-a prezentat pe toti, primarul Valentin Mirzac a marturisit: “Acum doua luni, nici nu visam ca vom avea un dispensar nou la Colonesti”. Propunerea a venit de la Sorin Brasoveanu si a fost acceptata “cu o jumatate de gura” de edil. “Au fost doua luni grele pentru ca obligatia noastra era sa realizam fundatia si ploua intruna.



Ce sapam ziua, noaptea se umplea cu apa si se surpa”, a marturisit primarul. Un alt moment de indoiala a fost sosirea voluntarilor: “Când am vazut noua domnisoare, mi-am zis ca nu vom avea, noi, dispensar in Colonesti cât e lumea!” Primarul a recunoscut ca s-a inselat si a adaugat ca acesti tineri “sunt absolut speciali prin dorinta de a munci, prin devotamentul si simplitatea lor.”

“Traim o intâmplare deosebita”

Henrieke Van Dam, responsabil cu organizarea, a vorbit despre dreptul la sanatate si despre dispensarul pe care l-au ridicat, in doua saptamâni, “constructorii români si nepriceputii olandezi”, numind aceasta relatie Fundatia pentru prietenie. “Intr-o zi obisnuita, cum e cea de azi, traim o intâmplare deosebita”, a afirmat Henrieke, referindu-se, fireste, la finalizarea obiectivului.

d2

“Noua ne-a placut aici pentru ca nu suntem obisnuiti in Olanda cu dealuri si munti… Cu siguranta, ne va fi dor de Colonesti, de zgomotul de ciocan si mirosul de vopsea.” Au urmat discursurile invitatilor, care, sub soarele arzator, n-au parut scurte. Ionel Floroiu a lansat invitatia de a-i imita pe olandezi si de “a gândi mai participativ”, Sorin Brasoveanu a explicat cum a nasit investitia, iar Viorica Marcu a vorbit despre Sanatate, care “ar trebui sa devina o chestiune globala” si despre “o alta chestiune globala, voluntariatul”.

Tinerii olandezi au fost rasplatiti cu aplauze si diplome inramate si semnate de burgermeester/primar Valentin Mirzac. Andre Muit, ajutat de voluntari, a taiat panglica, dupa care, in centrul comunei Colonesti a rasunat imnul Olandei. Dr. Carmen Dumitriu a descuiat usa noului dispensar, iar locuitorii au fost invitati sa-l viziteze, fiind intâmpinati cu pâine si sare. Aceasta a fost, probabil, intâia si ultima oara când au intrat aici fara sa fie mânati de vreo suferinta.

d3

“Chiar din primele zile, voluntarii olandezi au intrat in sufletul oamenilor. I-au vizitat, s-au urcat in caruta, le-au facut daruri. Sunt demni de toata admiratia. Sunt foarte seriosi, foarte harnici si se poarta cu mare simplitate” – spune Valentin Mirzac, primarul comunei Colonesti.

marco den jongePentru Marco De Jonge, voluntariatul este o datorie, aceea de a-ti ajuta semenii, dar si o sursa de satisfactii. Tânarul are 25 de ani si a fost seful echipei, asta datorita experientei sale: cinci ani pe santierele din România. “Am lucrat in satul Siret, Suceava, iar din 2010 in judetul Bacau, la Buciumi, Onesti, Bârsanesti si Colonesti. Sincer, aici mi-a placut cel mai mult. Mi-au placut natura – dealurile, padurile – si oamenii, pe care i-am simtit mult mai deschisi.” Poate a contribuit la simpatia sa fata de localnici si faptul ca in Colonesti, spre deosebire de Buciumi sau Bârsanesti, populatia e formata mai mult din vârstnici, “care sunt mai linistiti”, a marturisit Marco, adaugând ca pleaca din Colonesti cu amintiri foarte agreabile.

bertine den bestenBertine Den Besten are 20 de ani, este studenta la Facultatea de Stiinte Medicale si se afla la a doua experienta de voluntar. Prima a fost in Serbia, anul trecut, iar a doua in România, anul acesta. Bertine face parte dintr-o familie cu opt copii: ea, o sora geamana, trei frati mai mici si trei frati mai mari. Marturiseste ca s-a adaptat foarte repede conditiilor din Colonesti. “Nimic nu mi s-a parut greu aici, in afara de faptul ca nu cunosc limba româna. A fost ca o bariera. Pentru mine e absolut minunat ca am reusit sa fac ceva pentru oamenii din Colonesti, ca am putut sa dau altora ceva din ce am eu!”

pieter hoogendijkPieter Hoogendijk este la prima sa experienta de voluntar si de constructor si s-a pregatit indelung pentru aceasta munca. “Am avut intotdeauna dorinta de a face ceva pentru altii, iar acum am reusit sa pun in practica aceasta intentie”, povesteste Pieter. Desi se afla pentru prima data intr-o tara fosta comunista, nu este deloc dezamagit. “Dimpotriva, sunt multumit ca am venit aici. La Colonesti mi-am dat seama cât de bine traim noi, in Olanda, si cât de mult avem fata de altii. A fost un moment de rascruce. Cu siguranta, aceasta experienta m-a schimbat, m-a maturizat. Când voi fi nemultumit, imi voi aduce aminte de Colonesti.” Tânarul voluntar a fost fascinat de frumusetea locului si mirat sa vada proprietati nelucrate: “Posibilitatile de a face agricultura sunt uriase aici si sper ca in viitor sa nu mai lase terenurile asa!”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri