25 aprilie 2024
ActualitateOituz: Ofensivă împotriva branșărilor ilegale la sistemul public de apă și canal

Oituz: Ofensivă împotriva branșărilor ilegale la sistemul public de apă și canal

Decizie fără precedent a administrației PNL din comuna Oituz. Astfel, noul primar ales al localității, Claudiu Petrișor, le-a pus gând rău sătenilor care s-au racordat ilegal la sistemul de alimentare cu apă, dar și la canalizarea localității. Acesta le-a dat un ultimatum celor depistați în aceste situații.

„La sfârșitul lunii decembrie, am anunțat public că persoanele racordate ilegal la rețeaua de apă și/sau de canalizare să se prezinte la sediul primăriei, pentru a încheia contracte de furnizare. Până acum, s-au prezentat doar 8 persoane. Astăzi, am aprobat referatul pentru întocmirea dispoziției cu componența comisiei de verificare și aplicare a sancțiunilor. Începând cu data de 18 ianuarie, nu va mai exista păsuire!”
Claudiu Petrișor,
primarul comunei Oituz



Pro și … contra

Cum era de așteptat, anunțul a provocat rumoare în rândurile sătenilor, cei mai mulți susținând inițiativa primarului Claudiu Petrișor. „Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Ar trebui să se facă un control foarte sever, domnule primar. Că sunt foarte multe familii care se alimentează ilegal”, spun unii locuitori ai comunei. Alții, însă, îl trag de mânecă pe proaspătul edil (este la primul său mandat), susținând că ar trebui să se concentreze și pe alte probleme ale localității. „De când ați intrat primar, tot postați cu apa. Ați fost la margine, să vedeți ce glod este? Când veniți la cazanele de apă, pe Leșunț, poate vedeți și drumul, în ce hal a ajuns. Poate găsiți o soluție, cât de mică, pentru a ne rezolva aceasta problemă … Peste Vale, stăm în glod, până la gât”, se plâng alți săteni.

În ecuație, intră și cei din „opoziție”, aceștia reclamând lipsa de reacție vizavi de ninsorile care au acoperit localitatea. „Se pare că administrația PNL Oituz, în frunte cu primarul Petrișor, este luată prin surprindere și este deficitară la capitolul drumuri deszăpezite. La noi, pe «mal», nu se pare, e sigur. Cu utilajele achiziționate de fosta conducere PSD, acționam încă de la primii fulgi de zăpadă”, transmit cei din opoziție.
„La noi, în satul Marginea, de la barul «Pricope» spre Beiu, până acum, am înotat în noroi și dejectii de animale. Acum, a mai și nins, vă dați seama ce-i pe drum”, se alătură cei din zonele mărginașe ale comunei.

Peste un milion de euro, în alimentarea cu apă și canalizare

De reținut că, din 2013, la nivelul comunei a fost finalizat un amplu proiect de alimentare cu apă potabilă. Investiția s-a ridicat la circa un milion de euro, fiind amenajați, inițial, 34 de kilometri de conducte de apă pe aproape toate străzile din comună. Astfel, circa 6.000 de locuitori din 2.500 de gospodării amplasate în satele Ferăstrău, Călcâi, Oituz și Marginea au posibilitatea de a avea apă curentă, la robinet. Totodată, în comună a fost finalizată și investiția în rețeaua de canalizare, pe circa 10 kilometri, dotată cu stații de epurare. În prezent, cei care sunt racordați la sistemul public plătesc 3,44 lei/mc de apă și 3,03 lei/mc de apă uzată care ajunge la sistemul de canalizare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri