S-a impamântenit o controversata practica in unele asociatii de proprietari, menita sa sporeasca incasarile la intretinere. Si anume, la gazeta de perete, la rubrica “Dusmanii poporului” sunt insiruite numele celor care nu isi achita birurile catre diferitii furnizori de servicii centralizate. Pusi la zidul infamiei, sub tirul flegmelor bunilor platnici, datornicii ar trebui sa isi achite facturile, ca sa scape de oprobiu.

Dar fac ei oare asta? Sefii asociatiilor de locatari ar spune ca fac, pentru a-si motiva metoda de lupta. Alti sefi, insa, pe sub mustata, iti vor spune insa ca metoda nu are nici un efect, ca daca omul ar avea bani, ar achita, daca ar avea bun simt, ar achita. Dar daca nu are nici de una, nici de alta, ia banii de unde nu-s.

Metode de recuperare a banilor sunt si altele, cum ar fi prin instanta. Dar treaba e prea grea, cere prea multa implicare pentru sefii de asociatii invatati sa apere mai degraba interesele furnizorilor de servicii decât pe cele ale locatarilor. Ar mai fi instituirea de penalitati, cu toate ca si aceasta metoda a dat gres de cele mai multe ori, fiindca a sporit accelerat niste datorii pe care oamenii oricum nu au bani sa le achite.

PUBLICITATE

E drept, traiul intr-un condominiu cere bun simt si respect pentru ceilalti, ceea ce implica si plata facturilor, astfel sa nu te trezesti ca ti se taie apa sau curentul. Dar metoda cu publicarea listei rusinii ramâne o metoda ineficienta. Si nici macar nu e noua. Prin anii 1999-2000, s-a ajuns pâna acolo ca asociatiile cereau publicarea acestor liste in ziarele locale, sa iasa harmalaie mare, dar tot n-a mers. Iar datornicii sunt tot aceiasi, dintotdeauna: saraci, bogati, tineri sau batrâni, bugetari sau nu, chiriasi ai Primariei, barbosi, gospodine, etc.

Problema este ca daca teava de caldura crapa si stau in frig 10 zile din 30, iar la urma vine o factura de 500-600 lei pe luna, de ce as plati un asa confort? Daca mi se promite ca apa neagra mi se scade din factura, dar observ ca fata de alte luni platesc la fel, de ce as plati inselatoria asta?

Poate ca nu ar strica daca, la avizierele blocurilor, sefii asociatiilor ar pune niste grafice care sa arate cât de abrupt se inalta curba preturilor la apa, gaze, caldura, lumina, intretinerea ascensoarelor, in contrapondere cu liniara evolutie a lefurilor sau panta la vale a calitatii serviciilor. Dar asta ar insemna sa apere interesele cetatenilor, care de altfel ii si platesc, ceea ce nu se practica pe la noi.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ