Agricultorii bacauani care se ocupa de cresterea oilor si caprelor pot face credite pe baza adeverintei eliberate de APIA Bacau. Conditia este sa fie inregistrati si sa beneficieze de plati nationale directe complementare (PNDC).

Cu acesti bani, fermierii isi vor acoperi cheltuielile curente pâna la efectuarea de catre APIA a platii primelor pe exploatatie si cap de animal la care sunt indreptatiti conform legii. Creditele sunt acordate de bancile care au incheiat conventii cu APIA si sunt garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN si Fondul National de Garantare a Creditului pentru IMM-uri.

In adeverinta se mentioneaza numarul animalelor eligibile si inregistrate in Registrul Agricol, precum si faptul ca proprietarul nu a fost exclus de la plata in urma controalelor efectuate de inspectorii APIA Bacau.

Conform Ordinului 732 din 31 iulie 2013 semnat de Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, cuantumul de plata inscris in adeverinta este de 30 de lei pe cap de animal. Un alt ordin al ministrului Agriculturii, ordin care aproba conditiile in care se încheie conventiile dintre institutiile financiare si APIA, stabileste ca bancile trebuie sa respecte nivelurile costurilor aferente acordarii creditelor pentru beneficiarii platilor directe, astfel incât dobânda finala aplicata beneficiarului sa nu depaseasca ROBOR 6M A 4 la suta, iar comisioanele aferente creditului sa fie in limita de 1 la suta.

“La solicitarea scrisa a fermierului, APIA va elibera o adeverinta prin care confirma ca a depus cererea de plata pentru PNDC la ovine si caprine pentru 2013, ca s-au efectuat controalele si verificarile administrative asupra cererii pâna la data emiterii adeverintei, precum si numarul de animale eligibile pentru prima pe cap de animal” – a declarat Gabriela Mazilu, director executiv APIA Bacau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here