25 aprilie 2024
Top StoryOficial, suntem judetul cu cei mai slabi soferi din Moldova

Oficial, suntem judetul cu cei mai slabi soferi din Moldova

Desi toti stim ca soferii care conduc masini cu numere de Neamt sunt niste catastrofe iar noi, bacauanii, niste genii la volan, statistica ne spune ca, surprinzator, judetul vecin se situeaza pe primul loc in privinta procentului de promovati la examenul auto din prima incercare. Bacaul este pe ultimul loc pe regiune.

Soferii bacauani stiu, probabil, legenda conform careia conducatorii auto din judetul Neamt ar fi cei mai slabi din câti s-au vazut vreodata, fiindca incurca traficul, nu respecta indicatoarele, nu-i respecta pe ceilalti participanti la trafic si multe asemenea lucruri ce stârnesc uneori puhoiul de injuraturi la volan.

Cât este de mare sâmburele de adevar din aceasta mostra de folclor rutie,r poate, nu se va sti niciodata.



Iata, insa, ca date oficiale furnizate de Directia de Permise de Conducere arata ca lucrurile stau un pic altfel. Astfel, daca ne referim doar la judetele Moldovei, Bacaul s-ar situa pe ultimul loc in privinta gradului de promovabilitate pentru permisul auto din prima incercare, cu 42,5%.

Asta, in timp ce Neamtul este pe primul loc, cu 50,65%. Cu alte cuvinte, soferii bacauani ar fi cei mai slabi din regiune, iar cei nemteni cei mai buni. Pe ansamblu, topul arata astfel: Neamt (50,65%), Iasi (49,87%), Suceava (49,25%), Galati (47,43%), Vrancea (46,37%), Vaslui (45,74%), Botosani (44,69%) si, pe ultimul loc, Bacau (42,5%).

De mentionat ca procentele fac referire la promovabilitatea doar de la proba practica.

„Datele acestea nu sunt concludente. Cei care le furnizeaza amesteca si rezultate de la examinarile teoretice. Posibil ca, pe cel care pica proba de la sala, instructorul sa-l fi invatat sa sofeze foarte bine, fara sa fie responsabil ca elevul nu si-a insusit teoria. O alta eroare a acestor statistici este faptul ca un elev care pica sala de trei ori figureaza in portofoliul instructorului nu ca un singur individ, ci ca fiind trei indivizi”, explica Petru Bordeianu, presedintele Federatiei Nationale a Formatorilor Auto din România.

Seful instructorilor a mai precizat ca participa la multe reuniuni de profil in tara, iar din datele prezentate din diferite surse reiese ca, tot la nivelul Moldovei, Bacaul ar fi pe la mijlocul clasamentului la probele teoretice, iar Iasiul e pe primul loc. Consolarea este ca, la probele practice, soferii bacauani sunt printre fruntasi.

„Nu cred ca Bacaul este pe ultimul loc in Moldova. Avem soferi buni, cam de nota 8 la probele practice. Nemtenii sunt, intr-adevar, foarte slabi, fiindca provoaca accidente multe”
– Petru Bordeianu, presedintele Federatiei Nationale a Formatorilor Auto din România.

Profesor universitar repetent la sofat

Exista insa oameni care vor cu tot chipul permis de conducere, desi nu au nici un talent sau vreo abilitate pentru a sta la volan. In asemenea cazuri, instructorii auto depun eforturi serioase pentru a deveni din pieton sofer care sa si conduca bine. „Am avut un elev care nu avea absolut nicio indemânare. Dupa multe ore de incercari, am vazut ca nu exista nici o evolutie, nu am vrut sa imi asum responsabilitatea de a-l scoate cu permis pe drumurile publice, drept pentru care i-am returnat taxa de scolarizare si ne-am despartit”, spune un instructor auto bacauan.

Un caz mai dificil, dar rezolvat, a fost cel al unui profesor universitar, care a facut scoala de soferi la 54 de ani, dar, dupa ce a schimbat trei instructori. Cu ultimul instructor a facut 120 de ore de conducere, in timp ce programul normal prevede doar 30 de ore pentru categoria B. Un alt caz a fost al unui inginer care a facut 80 de ore de conducere pâna sa se simta capabil de examen si sa circule singur pe drumurile publice.

„Elevii tineri vor program cât mai scurt, sa obtina repede permisul, in orice conditii. Cei mai in vârsta si mai instruiti inteleg mai usor responsabilitatea ce si-o asuma la volan si faptul ca au nevoie de mai multe ore de instructaj”, a precizat instructorul.

La nivel national, doar o treime dintre candidati reusesc sa obtina permisul de conducere de la prima încercare. În Harghita, Covasna si Giurgiu, doar 34% dintre pretendenti iau permisul de la prima încercare, procente mici fiind înregistrate si în Braila, Olt si Ilfov (sub 40%).

La polul opus, cei mai buni soferi sunt din Bucuresti, Prahova si Bihor, unde jumatate dintre cei care vor sa obtina dreptul de a conduce au succes de la prima încercare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri