Ofensiva autorităților împotriva extinderilor de clădiri

la ultima ședință a Consiliului Local au fost respinse toate cererile unor cetățeni de a-și construi balcoane sau altfel de spații la parterul unor imobile

10

Autoritățile locale par să fie mai preocupate în ultima vreme de respectarea mai strictă a unor reguli de urbanism. Iar aici, ne referim la o problemă aparent banală, cea a extinderilor sau construirii de balcoane aflate la parterul blocurilor de locuințe.

La ultima ședință a Consiliului Local Bacău s-au aflat pe ordinea de zi mai multe proiecte de hotărâri prin care cetățeni ai orașului au solicitat aprobare pentru astfel de construcții, prin concesionarea unor mici suprafețe din terenul municipalității sau pentru intarea în legalitate a construcțiilor pe care deja le-au ridicat.

Consilierii locali s-au opus însă tuturor acestor proiecte și le-au respins. Și aceasta, în ciuda faptului că toate compartimentele și comisiile competente din cadrul Primăriei, inclusiv arhitectul șef al orașului, au dat avize favorabile respectivelor proiecte. Promotorul acestei atitudini contrare a fost consilierul local independent Cristian Ghingheș, căruia i s-au alăturat toți consilierii locali. “Încă de când am preluat mandatul de consilier am vorbit cu domnul architect șef al orașului și i-am transmis că această debandadă urbanistică ar trebui să înceteze.

PUBLICITATE

Referitor la intrarea în legalitate a acelor construcții deja existente, această procedură a fost valabilă până prin anul 2011. Acum, procedura nu mai este legală. Părerea mea este că ar trebui impusă o amendă pentru cetățenii care și-au făcut construcții în mod abuziv, fără autorizații, pe terenul municipalității, și ar trebui impusă chiar măsura demolării acelor construcții. Nu este normal să construim oricum, pe unde dorim prin oraș, și apoi să îi bage primăria în legalitate. Nu se poate merge la infinit astfel”, spune consilierul local Cristian Ghingheș.

Ofensiva împotriva construcțiilor ilegale și mai ales a acestor extinderi de construcții pare să fie susținută și de executivul Primăriei. “Sunt total împotriva extinderilor. Este deja creat un precedent de către administrația trecută, prin acordarea de autorizații pentru tot felul de cabinete, de spații comerciale la parterul blocurilor. Au stricat mult aspectul orașului. Aș fi poate de acord, fiindcă sunt și blocuri unde se pretează, dar trebuie totuși respectate niște linii. Pe de altă parte, în zone precum cea din preajma Casei de Cultură, kilometrul zero al orașului, sau pe alte artere importante, dau foarte urât ochiului atât băcăuanilor, cât și celor care vizitează orașul. Aceasta nu înseamnă că în zonele mai periferice trebuie acceptate astfel de construcții. Nu au ce căuta astfel de construcții, fiindcă dau foarte rău, foarte urât. Vrem să reglementăm acest aspect”, spune viceprimarul Constantin Scripăț.

Nu mai puțin de 13 puncte de pe ordinea de zi a ultimei ședințe a Consiliului Local au vizat concesionarea unor mici suprafețe de teren la cererea unor cetățeni, pe care aceștia vor să își extindă sau să își construiască balcoane la parterul blocurilor. Trei astfel de construcții erau deja ridicate fără avizele necesare, astfel că prin decizia consilierilor s-ar fi dorit intrate în legalitate. Votul aleșilor locali a fost, însă, împotrivă.

“Este prea mult deranj în ceea ce privește amenajarea teritoriului la nivel local și chiar cred că regulile de urbanism ar trebui cumva înăsprite și să nu existe o relaxare a lor. În privința balcoanelor, vedem și noi când mergem pe stradă că urâțesc cumva aspectul orașului. Nu cred că ar trebui să le mai dăm dreptul cetățenilor să facă tot felul de improvizații pe terenul public”.
– Cristian Ghingheș, consilier local

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

10 COMENTARII

  1. Consider ca daca faci balcon la parter exact ca cel de la etajul 1, adica exact sub balconul de deasupra nu are cum sa fie mai urat este o imbunatatire si repararea unei greseli facute in era comunista ( fara balcon la parter). Dupa cum se observa toate blocurile noi prevazute cu balcoane au balcon inclusiv la parter si arata foarte bine. Intradevar extinerile pentru societati comerciale s -au facut foarte urat, cu ocuparea spatiilor de recreere si a aleilor pietonale de multe ori, dar cred ca locatarii de la parter au si ei dreptul la balcon exact ca cei de deasupra lor, cu respectarea arhitecturii blocului. Poate citeste si d nul Cristian Ghingheș acest mesaj si sustine aceasta initiativa in CL.

  2. Domnul Ghinghes si-a cam luat lumea in cap de cand este consilier. Inteleg faptul ca sunt situatii in care s-a facut abuz, dar nu trebuie generalizat. Asteptam mult mai multe de la acest om, nu doar bete-n roatele altora. Mai bine ar sta printre blocuri cu politia locala sa dea amenzi celor ce au caini si nu au pungi de strans dupa ei sau ar face un inventar al locurilor de joaca cu leagane rupte si topogane sparte. Cred ca asta da o imagine mult mai urata orasului decat niste balcoane dosite. Sunt multe de facut in teren, nu la caldurica.

  3. Cred ca Dl. Cristian Ghinghes este un fel de “Gica Contra” . Cu respectarea arhitecturii blocului cred ca e normal ca și cei de la parter sa poată sa-și facă un balcon.

  4. Bacaul arata ca un favelas , macar aia din Brazilia au facut de capul lor si este protejata de Unesco, la Bacau si in Romania au avut autorizatii de constructii si au iesit niste oribilitati.

  5. Consilieri locali si cu arhitectu sef al municipiului Bacau ar trebui sa mearga prin oras sa faca un inventar al spatilor verzi si sa nu aprobe constructi noi pe spatile verzi dintre blocuri .Astazi amvazut un afis pentru aprobare de urbanism situat pe calea marasesti la numaru 100 in fata universitati daca se da aviz de constructie se vor taia in jur de 40 de pomi si va disparea si un spatiu verde mai bine sar amenaja un parculet cu banci pentru locuitori din zona cine vrea sa construiasca locuinte este destul loc in cartierele periferice si nu sar distruge spatiu verde din oras si asa destul de putin

  6. In ședinta de CL din 31.01.2017 era pe lista si aprobarea unui PUZ in vederea realizarii unui bloc P + 8-9 etaje in fata stadionului municipal in locul stației de benzina abandonată. Cum se poate accepta in aceasta zona o astfel de construcție? Cum comisia de urbanism poate da un asemenea aviz? Începem sa facem aceleași indesiri cum se făceau înainte de 1990 fără sa avem o concepție de sistematizare coerenta si modernă. De ce alte municipii pot si noi nu.

  7. La fosta crama se va face un bloc de 5 etaje iar in fata la Casa casatoriilor unul e P+10 si altul in zona Tic Tac. Acolo nu erau spatii verzi?
    Ne iau ochii cu balcoanele si fac prapad pe alte parti.

LĂSAȚI UN MESAJ