19 mai 2024
ActualitateOfensiva Antifraudei Fiscale

* Operațiunea „Mercur”, extinsă și mai mult în domeniul online

Ofensiva Antifraudei Fiscale

Inspectorii Antifraudă verifică vânzările online de bunuri livrate prin curier Se crede că evaziunea fiscală a atins cote alarmante, în mediul on line Numai în trei luni, inspectorii ANAF au estimat că evaziunea, pe acest segment, se ridică la … 39 de milioane de lei.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în perioada ianuarie-martie 2021, prin structurile cu atribuții de inspecție fiscală, a verificat aproape 390 de firme care făceau tranzacții în mediul online. „Inspectorii ANAF au constatat abateri de la legislația în vigoare, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 217.000 de lei. Totodată, în perioada menționată, inspectorii ANAF au estimat implicații fiscale / creanțe în valoare totală de 39 de milioane de lei”, ne-au transmis reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Cu lupa, pe comerțul electronic

În aceste condiții, ANAF va extinde controalele pentru combaterea evaziunii fiscale din comerțul online. Măsura, înclusă și în Programul de Convergență 2021-2024, adoptat de Guvern, urmărește prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, fenomen aflat în continuă dezvoltare, mai ales pe fondul tulbure al pandemiei. „Operațiunea «Mercur» va continua în ritm accelerat și va fi extinsă pentru asigurarea fiscalizării încasărilor provenite din vânzările online de bunuri și servicii, fiind cea mai amplă acțiune în domeniul comerțului electronic nefiscalizat”, se arată în documentul Guvernului, transmis Comisiei Europene.



Peste două milioane de vânzări online de bunuri livrate prin curier

Reamintim că, în toamna trecută, Direcția Generală Antifraudă Fiscală a declanșat operațiunea „Mercur”, de verificare a veniturilor nedeclarate, obținute din comerțul electronic nefiscalizat. Amplul control a fost demarat ca urmare a extinderii acestui tip de acte de comerț, dar și a numărului destul de mare de sesizări primite, în special pentru nereguli privind imposibilitatea de a beneficia de garanție, în lipsa documentelor fiscale. „Din analizele preliminare, s-a observat că, odată cu creșterea exponențială a vânzărilor online prin platforme cu reputație și standarde ridicate, s-a intensificat și comerțul cu mărfuri contrafăcute sau operate de firme fantomă, în special prin intermediul unor persoane fizice sau site-uri paravan, care operează pe perioade scurte. Mai mult decât atât, diversificarea marilor operatori, prin lansarea unor «marketplace», a reprezentat o oportunitate pentru firmele sau persoanele care comercializau produse fără a fiscaliza veniturile sau care vindeau produse contrafăcute”, precizează reprezentanții Antifraudei Fiscale. Cert este că, într-o primă etapă, inspectorii antifraudă au analizat peste două milioane de vânzări on line de bunuri livrate prin curier și a început verificarea a peste 500 dintre clienții firmelor de curierat rapid cu cel mai mare volum de livrări cu plata „ramburs” sau în conturi bancare.

Centrele angro și achizițiile din UE sau din import, ținta Antifraudei

Monitorizarea și analiza comerțului din marile centre angro, achizițiile din UE și importurile extracomunitare cu vânzările on line și a livrărilor cu încasare „ramburs” sau plată online realizate de firmele de curierat rapid au evidențiat anumite tipologii de acțiune. S-a observat acest lucru mai ales la persoanele fizice care cumpără produse la prețuri subevaluate, pe care le vând en-detail online și încasează de la cumpărători contravaloarea, fără plata obligațiilor fiscale. Furnizorii acestor persoane fizice achiziționează intracomunitar sau importă bunurile prin firme proprii sau intermediare, care sunt apoi «lichidate» după finalizarea formalităților de vămuire”, susțin inspectorii Antifraudă.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri