Mulțime de popor s-a adunat, sâmbătă dimineața, în curtea Ansamblului Eclesial „Fericitul Augustin” din Odobești. Locuitorii comunei fuseseră vestiți că evenimente importante aveau să se întâmple și că 22 septembrie va fi zi de mare sărbătoare.

Și chiar așa a fost. Dimineață a avut loc liturghia Sf. Ierarh Teodosie, susținută de 20 de preoți pe scena din curtea complexului, în timpul căreia s-au auzit, din când în când, și vocile limpezi ale măicuțelor de la Mânăstirea „Buna Vestire” din Tisa-Silvestri. S-au rugat împreună pentru sănătatea enoriașilor, a ctitorilor bisericii și a tuturor românilor.

La ora 10, locuitorii comunei Odobești l-au întâmpinat cu bucurie și smerenie pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, venit să săvârșească resfințirea bisericii, care a fost renovată, și sfințirea celorlalte elemente ale Ansamblului Eclesial.
Alături de preoți și de Adriana Ojog, primarul comunei, au fost prezenți Maricica Luminița-Coșa, prefectul județului, senatorul Dragoș Benea, președintele PSD Bacău, Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean, col. (r) Paul-Valerian Timofte, președintele Asociației „Cultul Eroilor”, primari ai comunelor învecinate, consilieri locali și fii ai satului.

Preoții, urmați de invitați și enoriași, au dat ocol Bisericii „Sf. Mihail și Gavriil”, apoi au sfințit, pe rând, capela parohială, Așezământul cultural și social-filantropic „Fericitul Augustin”, altarul de vară, fântâna cu foișor, clopotnița bisericii, apoi biserica și altarul.

A urmat dezvelirea Monumetului Eroilor, pe care sunt montate două efigii, a Regelui Ferdinand I și cea a Reginei Maria. O sută de eroi au fost trecuți pe monument, la o sută de ani de la Marea Unire. Și monumentul a fost sfințit, apoi s-a cântat veșnică pomenire eroilor și imnul de stat, timp în care a fost înălțat pe catarg drapelul național „pentru a ne aminti veșnic jertfa lor de sânge”.

După depunerea coroanelor, preoți și oficiali s-au întors pe scenă pentru un alt moment extrem de important: semnarea contractului de execuție a obiectivului „Înființarea sistemului de alimentare cu apă și a sistemului de canalizare a apelor uzate”, finanțat de Guvernul Dăncilă prin Programul Național de Dezvoltare Locală. De această investiție în valoare de 5 milioane de euro vor beneficia 1.375 locuitori din două sate.

Primarul comunei, Adriana Ojog, a mulțumit celor care i-au fost alături în acest moment unic, apoi l-a rugat pe P.S. Ioachim Băcăuanul să binecuvânteze începerea proiectului. În finalul frumoasei sărbători s-a cântat „La mulți ani” pentru enoriași, oficiali, preoți și pentru toți cei care simt și gândesc românește în Anul Centenarului.

Alte articole