27 aprilie 2024
Actualitate„Odihna si hidratarea sunt cheia vindecarii afectiunilor respiratorii”

„Odihna si hidratarea sunt cheia vindecarii afectiunilor respiratorii”

Sunt putini cei care se pot lauda ca iarna trece peste ei fara sa se aleaga macar cu o banala raceala. In sezonul rece, numarul afectiunilor respiratorii creste si este un lucru normal, spun specialistii, care impart pacientii in doua categorii. „Sunt pacientii sanatosi, care sufera de afectiuni acute, de la banale traheo-bronsite la bronsite si chiar pneumonii. Sunt afectiuni acute, cu debut brusc, cu simptomatologie care de multe ori sperie pacientul si-l aduc spre medicul de familie sau medicul specialist si dupa un tratament de scurta durata, mergând pâna la doua saptamâni, de obicei boala se vindeca complet”, explica dr. Ioana Raluca Dinu, medic specialist pneumologie, din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau.

Unele persoane ramân cu o tuse reziduala, cauzata, cel mai probabil, de o inflamatie care ramâne la nivelul cailor respiratorii dupa infectie. Pe lânga tuse se manifesta si prin dificultate in respiratie, suieraieturi, dar in cel mult doua luni dispar. Daca simptomele persista si mai mult timp atunci se poate vorbi de un astm.

Atentie la imunitate!



„In a doua categorie intra pacientii care au patologie cronica respiratorie si ma refer la un astm vechi, bronsectazii, la care un episod infectios agraveaza boala de baza. La pacientul cu insuficienta cardiaca, o banala raceala agraveaza boala de inima. Acestia sunt pacienti, de obicei, in vârsta, cu multe comorbiditati”, a mai spus dr. Dinu. Medicii bacauani au observat in ultima perioada o crestere a procentului de infectii respiratorii cu evolutie rapida si nefavorabila spre septicemie, care au un debut brusc, iar acest lucru s-a observat si la tineri.

Aceste forme fulminante de boala sunt favorizate, in special, de imunitatea scazuta a organismului, un aspect ignorat de cei mai multi dintre noi, dar care ne poate feri de multe boli. In aceste zile geroase, adresabilitatea la cabinetele de specialitate este redusa pentru ca oamenii se imbraca gros ori se feresc sa iasa din casa. Perioadele cele mai propice infectiilor respiratorii ramân cele cu temperaturi blânde, iernile usoare, când vremea este inselatoare.

„Suntem expusi mult mai mult la factori nocivi, care ne scad imunitatea. Alimentatia nu mai este corecta, ritmul de lucru, stresul, toate contribuie, iar un episod viral, o bacterie, vin pe o imunitate deja scazuta iar organismul nu reuseste, cel mai probabil, nu sa se apere, sa recunoasca la timp virusul. Eu le recomand pacientilor mei sa se odihneasca. Odihna si hidratarea sunt cheia vindecarii afectiunilor respiratorii, nu mâncarea.”
dr. Ioana Raluca Dinu – medic specialist pneumologie

Recomandarile specialistului

-indiferent ca vorbim de o simpla gripa sau o bronho-pneumonie severa, pacientul trebuie sa se odihneasca
-cel mai bun expectorant este hidratarea corecta cu 2,5 litri de apa, suc sau limonada pe zi
-persoanele cu vârste de peste 65 de ani, care sufera si de alte afectiuni, trebuie sa se vaccineze antigripal. Vaccinul ii feresc de formele fulminante de boala.[/lock_content]

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri