29 martie 2024
ActualitateOdihna lunga de bugetar / Doua luni de concediu pentru medici si...

Odihna lunga de bugetar / Doua luni de concediu pentru medici si asistente

Un medic cu 30 de ani vechime ajunge la 46 zile lucratoare de concediu, adica la 9 saptamani cu tot cu sambete si duminici. Tot personalul din spitale beneficiaza de mai multe zile de concediu decat prevede Codul Muncii. Acest drept este prevazut in Contractul colectiv de munca pe ramura si a fost castigat de catre Sindicatul aSanitas”.

In multe dintre sectiile spitalelor medicii si asistentele ajung sa faca de garda un numar foarte mare de zile. Si aceasta nu numai deoarece este un deficit de personal ci si pentru ca, potrivit Contractului colectiv de munca pe ramura, salariatii au dreptul la mult mai multe zile de concediu de odihna decat prevede Codul Muncii. Astfel, pentru o vechime in munca de pana la 5 ani, angajatul beneficiaza de 21 zile lucratoare de concediu de odihna, intre 5 si 10 ani – 23 zile, 10-15 ani – 25 zile, 15-20 ani – 28 zile, iar pentru o activitate de peste 20 de ani, concediul cuvenit este de 30 zile. In acelasi timp, pentru fiecare 5 ani de munca in aceeasi unitate (spital) se mai da cate o zi. In plus personalul din unele sectii beneficiaza de alte cateva zile. Astfel, la Radiologie, Medicina Legala si Anatomia Patologica se mai dau 10 zile, la Anestezie-Terapie Intensiva (ATI) si Boli Infectioase Adulti-8 zile iar in alte sectii 6 zile. Un medic cu 30 de ani vechime de la Radiologie, de exemplu, are 30 de zile, la care se adauga 6 zile de fidelitate si inca 10 zile, spor de sectie, incat intr-un an doctorul respectiv sta in concediu 46 zile lucratoare. Daca avem in vedere faptul ca mai sunt si sambetele si duminicile, atunci medicul va avea un concediu de 9 saptamani, adica 64 zile, si la fel asistentele cu aceeasi vechime. La ATI se ajunge la un concediu de odihna cu aceeasi durata.

In unele sectii, s-a ajuns la epuizare



In sectiile in care este deficit de personal, lipsa indelungata de la serviciu a unuia dintre salariati se resimte acut de catre ceilalti. Asa se intampla la ATI din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) unde mai trebuie cel putin 4 medici. aPermanent este cineva, prin rotatie, in concediu de odihna, ne-a declarat doctorita Ionelia Comanescu, sefa sectiei ATI. Astfel ca facem si cate 10 garzi pe luna. Vrem sa salvam vieti si ni le distrugem pe ale noastre!”. Deficitul de personal, faptul ca el nu este la nivelul normativelor, precum si numarul mare de zile de concediu de odihna provoaca dificultati mari in desfasurarea activitatii. aCei care raman trebuie sa-i suplineasca pe ceilalti, incat se ajunge ca in unele sectii sa efectueze garzi tot la doua zile o data, asa cum se intampla la ATI si Psihiatrie”, ne-a spus si Mariana Isvoranu, director de resurse umane la SJU. Chiar daca nu are deficit de personal, fiind acoperita toata schema, si Spitalul de Pediatrie are probleme ca urmare a numarului mare de zile de concediu. aSunt multe zile, care se intind pe doua luni, ne-a spus doctorita Aurelia Taga, directorul medical al Spitalului de Pediatrie. Pe aceasta perioada nu poate fi angajat nimeni in locul celui aflat in concediu si nici nu am avea bani ca sa-l platim. Ne creeaza probleme pentru ca trebuie sa asiguram programul corespunzator cu un numar mai mic de persoane”.

Sindicatul cere, guvernantii dau

Aurel Cretu, liderul bacauan al Sanitas, ne-a declarat ca sindicatul a obtinut concediu de odihna sporit pentru membrii sai in urma cu doi ani. “Noi, in Sanatate, nu am reusit sa primim spor de fidelitate. Prin urmare, angajatii sunt fidelizati prin acordarea unei zile de concediu la 5 ani lucrati consecutiv in aceeasi unitate. Salariatii cu vechime ajung si la 60 de zile de concediu. Pe langa acestea, mai sunt zilele libere obtinute prin munca in ture.”Aurel Cretu spune ca, intr-adevar, activitatea spitalelor poate fi perturbata, dar ca nu sindicatul trebuie invinuit pentru aceasta. aToata lumea stie ca e nevoie de personal in unitatile sanitare publice. Noi vrem angajari in spitale dupa normativul emis tocmai de Ministerul Sanatatii Publice. Daca sunt probleme, nu inseamna sa renuntam noi la drepturi. Spitalele sunt subfinantate si se face economie prin reducerea personalului, ceea ce se rasfrange asupra angajatilor ramasi in sistem.” Liderul Sanitas spune chiar ca multi salariati figureaza in concediu de odihna pe hartie, dar ca, in realitate, din cauza lipsei de personal, lucreaza.

Scris de Elena Tintaru, Doina Mincu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri