Inventatorul roman Cornel Amariei a creat prima pereche de ochelari destinati nevazatorilor. Tanarul a contribuit deja la peste 50 de inventii internationale si a condus departamentul de inovatii al unei celebre multinationale, pana sa-si fondeze propriul start-up.

Primul brevet pentru acest proiect datează încă din 2014 – era, de fapt, viziunea lui Cornel Amariei de a-i ajuta pe cei cu deficiențe de vedere care nu-și permit un câine dresat special pentru a le fi ghid. Asta în condițiile în care costurile antrenamentului unui patruped sunt substanțiale, ajungând până la 60.000 de dolari!

În cazul ochelarilor .lumen, drumul de la proiectul de cercetare până la producția în masă a durat mai bine de 7 ani. Până când tehnologia de care aveau nevoie a devenit posibilă – ceea ce s-a întâmplat abia de curând -, Cornel Amariei și echipa sa au lucrat la chestiuni adiacente.
În ultimul an, proiectul a obținut finanțări în valoare de un milion de euro, urmând bineînțeles și alte runde de finanțare. De exemplu, proiectul a ajuns în semifinala competiției Cisco Global Problem Solver Challenge și are șansa să câștige unul din premiile substanțiale puse la bătaie. Așadar, în ciuda așteptării îndelungate, acum lucrurile merg pe repede-nainte, astfel că doritorii ar putea comanda ochelarii .lumen în a doua jumătate a acestui an, pentru prețul de 4.999 de euro.

Tânărul de 27 de ani din București s-a născut într-o familie în care ambii părinți au handicap locomotor, iar sora lui are paralizie cerebrală. Creșterea într-un astfel de mediu l-a făcut să-și dea seama de impactul pe care îl au dizabilitățile asupra oamenilor.PUBLICITATE