Dragos Benea

Modernizarea Observatorului Astronomic “Victor Anestin” din Bacau, realizata din fonduri europene si locale, a facut obiectul unei conferinte de presa organizata, ieri, de Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean (CJ).

Investitia a ajuns in stadiul fizic de 65 la suta si se desfasoara fara probleme, conform contractului. Presedintele CJ are “o singura emotie”, cea legata de licitatia pentru achizitia dotarilor. Pe 25 septembrie vor fi deschise ofertele. Este a doua incercare, la prima procedura oferta fiind neconforma. Dotarile (un telescop, proiectoare digitale, softurile aferente etc.) vor fi de ultima generatie.

“Sunt absolut convins ca la fel ca toate proiectele europene pe care le-a implementat Consiliul Judetean – pârtia de schi, proiectele pe POS Mediu, Ambulatoriul – si Observatorul Astronomic va fi un proiect bifat, un proiect de succes, care se termina la timp, care absoarbe bani europeni si e implementat intru totul asa cum a fost gândit”, a declarat Benea.

PUBLICITATE

observator

Nu la fel se poate spune despre alte doua institutii de cultura realizate de predecesori, a precizat presedintele CJ: “Muzeul de Istorie, receptionat in 2001, o cladire fara personalitate, care nu poate fi catalogata ca obiectiv turistic, care nu reuseste sa se autofinanteze si Muzeul de Stiintele Naturii, o cladire in care se face treaba, dar, trebuie sa o spun, nici acum nu are avizul PSI.”

Tinta: 10.000 de vizitatori pe an

Se spera ca Observatorul va fi un obiectiv foarte cautat, cu expozitii si evenimente interesante, si ca numarul vizitatorilor va ajunge la 10.000 in 2016-2017.

“Nu trebuie trecut cu vederea faptul ca CJ Bacau a manifestat curaj in abordarea acestei investitii, in sensul ca noi am pornit achizitia in aprilie 2014, atunci când am semnat un contract care prevedea doar 14 la suta finantare europeana si 86 la suta finantare locala, cu speranta, indreptatita, ca intr-o zi, vom reusi sa inversam aceste procente. Am riscat, am pariat si pot sa spun ca am pariat corect. Azi avem contract de finantare cu 98 la suta componenta europeana, iar lucrarile nu au stat. Am câstigat timpi importanti”, a afirmat Dragos Benea.

Lucrarile se vor termina mai repede decât era prevazut, astfel incât 31 decembrie nu va prinde CJ cu banii necheltuiti. Intrebata daca vor exista specialisti care sa se ridice la nivelul investitiei, Gabriela Gurau, director al Muzeului de Stiinte Naturale, a explicat ca numarul angajatilor pune probleme, iar nu nivelul pregatirii specialistilor. Modernizarea Observatorului Astronomic a costat 12,8 milioane de lei, din care 9 milioane de lei reprezinta asistenta nerambursabila, asigurata prin Programul Operational Regional.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

 1. Pfff, cladirea aia noua plantata fix langa vechiul turn arata ca dracu’. Cine este arhitectul? Femeia de servici?…
  Dar asa arata tot centrul, lipsit de zonele libere de constructii, de zone verzi care sa puna in valoare constructiile existente deja.
  Mai plantati, bre, o constructie in curtea aia deja mica, sa fie tacamul complet. Apoi uitati-va prin telescop de la balcon in balcon, ca oricum, datorita luminozitatii din jur, nu se mai poate mare lucru vedea uitandu-ne catre stele…
  Cand eram pustan, eram nelipsit duminica de duminica de la spectacolele observatorului condus la acea vreme de Matei Alexescu, un mare astronom roman. Curtea mare, plina de verdeata, turnul impunator, spectacolele de planetariu fascinante, sala mai intotdeauna plina – fara sa fie nevoie sa fie adusi elevi cu forta.
  Ce vremuri!

 2. Naspa !!
  Nici aceasta cladire nu putea scapa interventiei oamenilor de bine.
  De fapt asa arata tot Bacaul si nu se putea face o exceptie.
  La cat s-au plimbat onorabilii pe alte meleaguri cred ca in afara de shoping si bere nu au vazut nimic.
  Oribila alaturare. DAr bine ca nu le-au murit laudatorii.

 3. dar soseaua de centura pentru care ne bateam cu pumnii in piept ca e o alta mare alta realizare a d-lui Benea cand e gata???? traficul e groaznic in Bacau, si nu doar cei ce locuiesc in Bacau simt asta ci si oricine tranziteaza Bacaul si ii ia minim o ora sa il strabata de la un capat la altul.

LĂSAȚI UN MESAJ