Marți, 31 iulie, a fost ultima zi în care persoanele care obțin venituri anuale mai mari de 22.800 de lei (plafonul de 12 salarii minime brute pe țară) trebuiau să depună, așa cum am mai scris în edițiile anterioare ale cotidianului Deșteptarea, Declarația Fiscală Unică. Ce trebuie să facă și cei care NU obțin venituri, deci sunt neasigurați și vor să beneficieze de servicii medicale în sistemul de sănătate?

Este bine de știut că o persoană fără venituri care depune Declarația Unică la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), respectiv la administrația locală din Bacău, dobândește imediat și calitatea de asigurat în sistemul de sănătate. Cu o singură condiție: să plătească și o contribuție de 10 la sută din 6 salarii minime brute (care la această dată este 1.900 de lei). De la data depunerii declarației, persoana devine asigurată în sistem pe o perioadă de 12 luni calendaristice (indiferent dacă Declarația Unică a fost depusă înainte sau după termenul legal de depunere, respectiv 31 iulie 2017).

Pentru anul 2018, contribuția persoanei fără venituri pentru a deveni asigurată în sistemul de sănătate este de: 1.900 * 6 luni * 10% = 1.140 lei

Important! Odată depusă declarația, prin care se obține și calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate, acest lucru nu este condiționat și de plata imediată a acestei contribuții. Prin depunere, Declarația Unică devine titlu executoriu, iar scadența plății este 15 martie 2019, data la care se închide anul financiar în curs și, implicit, scadența obligațiilor fiscale la bugetul de stat.

Dacă această plată NU s-a făcut până la scandență, ANAF va urmări acest lucru și va executa silit persoana în cauză. Se vor recupera doar banii ce trebuiau plătiți sub formă de contribuție, nu plata integrală a serviciilor medicale de care a beneficiat.

Atenție!
Înregistrarea Declarației Unice în sistemul informatic al ANAF nu este suficientă pentru că transmiterea datelor către Casa Județeană de Asigurări Sănătate (CJAS) Bacău nu se face instantaneu. Prin urmare, asigurații care au o urgență în a verifica calitatea de asigurat sunt nevoiți să vină cu respectiva declarație la CJAS Bacău pentru introducerea manuală a datelor și în sistemul de validare a calității de asigurat în sănătate prin platforma informatică SIUI. După această operațiune manuală, devin imediat asigurați în sistem și nu vor mai avea probleme până în 30 martie 2019.

„Ce este de reținut despre această facilitate pentru persoana care nu obține venituri: că declarația se depune în momentul în care vrea să devină asigurat în sistem, că din acel moment are calitatea de asigurat timp de un an calendaristic, că nu trebuie să plătească imediat contribuția aferentă, dar că poate beneficia de servicii medicale în orice moment, ca orice altă persoană asigurată. Să nu uite însă că pentru acest lucru trebuie să se prezinte cu acea declarație înregistrată la ANAF și la noi, pentru a valida datele și în sistemul nostru.”
Marius Savin, președinte director general CJAS Bacău

Alte articole