Obama & Hillary Clinton. Au fost adversari politici. S-au contraargumentat cu asprime civilizata atunci când au concurat la alegerile primare democrate pentru accederea catre Casa Alba. S-au duelat in principii, s-au ranit… democratic, si-au oblojit ranile, n-au incetat niciodata sa-si sustina principiile.

Apoi, surprinzator pentru noi, cei obisnuiti cu hachitele mahalalei politice mioritice, dupa cucerirea fotoliului prezidential, Barack Obama a numit-o pe Hillary Clinton in functia de secretar de stat. Hillary a declarat, fara nuante demagogice, ca l-ar fi cooptat pe Obama, fara niciun fel de rezerve, in echipa sa, daca ar fi câstigat alegerile prezidentiale.

Prin 2010, Barack si Obama Hillary Clinton erau cele mai admirate persoane din Statele Unite, potrivit unui sondaj realizat de Gallup. Spre sfârsitul mandatului, distinsa doamna Hillary Clinton si-a anuntat elegant retragerea din scena, multumindu-i lui Obama pentru colaborare. Apoi, din când in când, n-a ezitat sa-i spuna acestuia ca se afla in mare ofsaid. Iar Obama nu si-a ridicat niciodata poalele in cap, aruncând afurisenii catre ea. Dimpotriva; a privit totul cu mare recunostinta, chiar daca nu i-a impartasit opiniile.

Iohannis & Ponta. Sunt adversari politici, daca avem ca reper standardele de civilizatie ale comportamentului occidental. In fapt, cei doi se comporta ca niste fiinte care au ochii tintiti pe beregata celuilalt, ca niste beligeranti uitati intr-o jungla in care n-au ajuns nici macar ecouri timide ale unei paci de mult timp parafate.

Disputa lor, fireasca pentru o democratie, nu este fundamentata pe principii, ci pe ocara. Umilirea reciproca, dezonorarea, defaimarea, jignirea sunt vedetele discursului amândurora. Armii intregi de detractori profesionisti lucreaza in slujba lor. Ambii se straduiesc sa argumenteze ca in celalalt nu exista nici macar o farâma amarâta de om, dorindu-si expulzarea reciproca din ecuatia fireasca a democratiei.

Duminica voi merge la vot, ca si la primul tur de scrutin, impreuna cu unul dintre dragii mei nepotei. In cabina de vot ii voi spune lui Mat, cel care, desi are doar doi ani, pricepe totul, ca sper din toata inima ca la vremea primului sau vot sa poata decide intre doi candidati care n-ar rosi niciodata daca s-ar compara cu Obama & Hillary Clinton.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ