29 martie 2024
ActualitateOaza de verdeata distrusa pentru o afacere imobiliara

Oaza de verdeata distrusa pentru o afacere imobiliara

Dezvoltatorul imobiliar „Magenta Rezidential Patru” organizeaza astazi, de la ora 16.00, la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau, o dezbatere publica referitoare la impactul asupra mediului, pe care il va avea construirea unui imobil de 12 etaje in locul zonei verzi din spatele Universitatii „George Bacovia”, pe strada Pictor Aman, numarul 33. Dezvoltatorul imobiliar are de gand sa construiasca un complex comercial si o cladire de 12 etaje, pe locul in care acum se afla una din cele mai dense plantatii de arbori din Bacau. Vor fi taiati peste 80 de copaci, unii protejati de lege (patru nuci). Asociatia „Iubim Natura”, care va lua parte la dezbaterea publica si-a anuntat deja dezaprobarea fata de acest proiect, care este pe cale sa genereze un alt scandal, in care sunt implicate si persoane din administratia locala. In 2007, Primaria Bacau si Consiliul Local Bacau si-au dat acordul pentru schimbarea destinatiei terenului din buricul targului. La acea data, prin HCL 232/2007 si alte autorizatii s-a semnat actul de defrisare a unei oaze de verdeata din Bacau.

Sub indrumarea primariei

Parcul neamenajat din spatele Universitatii “George Bacovia”, care are o suprafata de 2500 de metri patrati si peste 80 de arbori maturi, se va transforma in curand in santier. Dezvoltatorul Magenta Rezidential Patru are de gand sa construiasca un imobil de 12 etaje si un complex comercial al carui regim de inaltime este S+P+1.
Pentru acest teren, in anul 2007, Primaria Bacau si-a dat acordul schimbarii destinatiei, din “spatii plantate, agrement, sport” (conform PUG-ului din anul 2000) in “curti, constructii”.
Inceptul afacerii care iese astazi la iveala dateaza din 2007. In data de 28 iunie 2007, Consiliul Local Bacau a aprobat proiectul de hotarare privind “Planul Urbanistic Zonal pentru construire Complex Comercial S+P+M si Rezidential apartamente 12 E, pe strada Pictor Aman, sola 38, Parcela 1433/36/1/2, care se va realiza pe teren proprietate particulara” (facsimil 1). Potrivit proiectului de hotarare, beneficiarul era SC Alfa Media Investment SRL, societate controlata de afaceristul bacauan Dobrin Dancuta, care era si proprietarul terenului.
In vara lui 2007, Dobrin Dancuta a obtinut PUZ-ul dar si certificatul de urbanism necesar construirii imobilului. Imediat dupa primirea acordurilor, terenul a fost vandut, pentru o suma semnificativa catre societatea SC Magenta Rezidential Patru (societate condusa in acte de Jose Luis Lopez Carpintero), care are sediul intr-un apartament din sectorul 3 al Capitalei, pe strada Calea Vitan.
Miscarea facuta de Primaria Bacau, in iunie 2007, de schimbare a destinatiei terenului din spatiu de agrement in “curti, constructii” s-a facut inainte de Ordonanta de Guvern 114 din octombrie 2007. “La vremea aceea, in iunie 2007, in legea mediului erau exceptate terenurile proprietate particulara. Prin Ordonanta 114 din octombrie 2007 schimbarea destinatiei terenurilor «zone verzi» nu se mai poate face, chiar daca acestea sunt private”, ne-a declarat Doina Mihordescu, seful Biroului Autorizari, din cadrul Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului (APM) Bacau. Practic, administratia bacauana a acceptat schimbarea destinatiei unei zone verzi cu putin timp inainte de emiterea Ordonantei 114/2007.

Fara studiu de impact

Reprezentantii Asociatiei “Iubim Natura” sunt primii care au remarcat unele aspecte de ilegalitate, care insotesc aprobarea PUZ-ului in 2007. “PUZ-ul obtinut in 2007 avea nevoie de autorizatie de mediu pentru a fi in legalitate, dar proiectul a trecut mai departe fara nicio problema”, afirma Florin Suciu, presedintele Asociatiei “Iubim Natura”.
Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului (APM) Bacau au solicitat in urma cu cateva luni (cand proiectul a fost adus in faza preliminara de avizare si dezbaterere) reprezentantilor firmei Magenta Rezidential Patru realizarea unui studiu de impact. “Noi am identificat aceasta zona verde, neamenajata, si am considerat necesar sa cerem beneficiarului realizarea unui studiu de impact asupra mediului, chiar daca acest lucru nu era obligatoriu, data fiind destinatia terenului. Societatea Magenta s-a conformat iar maine (n.r. – astazi) vor prezenta concluziile acestui studiu”, ne-a declarat Doina Mihordescu.
Florin Suciu crede ca studiul comandat de Magenta Rezidential Patru este nerealist. “Acest studiu de impact este comandat si platit de societatea beneficiara. Nu sunt sigur ca datele prezentate sunt corecte”.



Nu se mai poate schimba mare lucru

Astazi, bacauanii interesati, asociatiile ecologice, autoritatile locale dar si reprezentantii firmei Magenta vor sta la aceeasi masa pentru a discuta despre impactul care il provoca mediului inconjurator construirea unui complex comercial si a unui imobil de 12 etaje. Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului vor modera intalnirea. In urma dezbaterii, a propunerilor care vor fi facute, reprezentantii APM vor dispune societatii unele masuri. “Noi am facut adrese la primarie pentru a vedea daca acest teren este in registrul verde al municipiului. Oricum, in acest caz OK-ul principal (autorizatia de constructie) il va da Primaria Bacau”, ne-a declarat Paul Toderica, directorul APM Bacau. In cadrul dezbaterii va fi prezentat raportul privind studiul de evaluare a impactului asupra mediului in vederea obtinerii autorizatiei de mediu. “Amendamentele vor fi consemnate, iar daca acestea vor fi pertinente, se vor dispune masuri. Bacauanii mai au posibilitatea, in cazul acordarii autorizatiei, de contestare a acestei decizii in termen de 30 de zile. Dar, nu putem anticipa ce va fi la dezbatere”, ne-a precizat Doina Mihordescu, seful Biroului Autorizari din cadrul APM Bacau.
Potrivit actelor si autorizatiilor ce insotesc terenul intrat in proprietatea Magenta, pe locul din spatele Universitatii George Bacovia, vizavi de Inspectoratul de Stat in Constructii se poate construi. Cu ale cuvinte, dezbaterea publica de astazi de la Universitatea “Vasile Alecsandri” nu mai poate aduce mari surprize. “Cand vor incepe lucrarile, vom sti daca este in regula acest proiect. Din pacate, pentru noi, angajatii Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) aceasta era singura oaza de verdeata pe care o mai aveam”, ne-a declarat Valeria Enache, directorul Inspectoratului de Stat in Constructii Bacau.

PUG-ul le pune bete in roate

“Conform PUG-ului din anul 2000 (care inca mai este in vigoare) terenul avea destinatia de: «spatii plantate, agrement si sport». Prin HCL 232 din iunie 2007 si prin certificatul de urbanism, Primaria Bacau a aprobat schimbarea destinatiei in «curti constructii». Terenul de 2500 de metri patrati nu este mentionat in registrul verde al municipiului. Societatea Magenta nu are nicio vina, deoarece a cumparat terenul cu aceasta destinatie (curti, constructii), prin urmare are voie sa construiasca in conformitate cu certificatul de urbanism emis de Primaria Bacau”, precizeaza Doina Mihordescu, seful Biroului Autorizari din cadrul APM Bacau.

Defrisam parcuri, desi suntem deficitari la capitolul „zona verde“

Potrivit normelor europene, toate orasele din Romania trebuie sa aiba pana la sfarsitul acestui an cel putin 20 de metri patrati de zona verde, pe cap de locuitor. Pana in 2013 aceasta suprafata trebuie sa fie de minim 26 de metri patrati. Bacaul este departe de a indeplini aceasta cerinta. Reprezentantii administratiei bacauane au incercat sa pacaleasca pana acum forurile care monitorizeaza evolutia suprafetei verzi pe cap de locuitor si indicii de poluare. In momentul de fata, potrivit raportarilor oficiale, bacauanii au cate 18 metri de zona verde pe cap de locuitor. “Eu stiu ca avem in realitate 12 metri patrati de zona verde pe cap de locuitor in municipiul Bacau. Aceasta defrisare va fi inca un afront la adresa bacauanilor. Primaria incearca sa pacaleasca si raporteaza date eronate de spatiu verde. In aceasta categorie sunt incluse aliniamentele stradale, spatiile dintre blocuri si chiar suprafete verzi aflate in afara localitatii”, a precizat Florin Suciu. Reprezentantii administratiei bacauane au transmis in mai multe randuri raportari referitoare la suprafata verde a orasului, in care erau incluse atat Parcul Gheraiesti, cat si sutele de hectare de teren forestier din Padurea Tamasi, aflata la zeci de kilometri de oras. In noul PUG ce urmeaza sa fie aprobat, in categoria de zona verde a fost inclusa chiar si livada Fructex. Pana la inchiderea editiei, Primaria nu ne-a remis o pozitie oficiala vizavi de acceptul dat in 2007, la schimbarea destinatiei terenului pe care urmeaza a fi edificat proiectul imobiliar.

„Unii tristi fac valuri“

Dobrin Dancuta, patronul societatii Alfa Media Investment, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca terenul vandut catre Magenta face parte din zona cea mai dezvoltata a municipiului. Dancuta a atacat asociatiile care sunt impotriva proiectului imobiliar, catalogandu-le drept “tristi care fac valuri”.
“E un PUZ aprobat de primarie in 2007. Terenul, care a fost al meu, proprietate particulara, l-am vandut cu toate aprobarile necesare, cu PUZ si certificat de urbanism, catre Magenta. Am primit o suma semnificativa, nu va pot spune cat, deoarece exista unele clauze de confidentialitate. Nu inteleg de ce fac unii tristi fac valuri. Daca ar fi dupa ei nu s-ar mai construi nimic, ca pe vremea lui Stefan cel Mare. Acel teren despre care vorbiti se afla in zona cea mai evolutiva, de dezvoltare a municipiului si nu vad nicio problema in construirea unui imobil”, a declarat Dobrin Dancuta.

Magenta va planta 80 de arbori in compensare

In luna aprilie, SC House Construct Invest Environment SRL a realizat un raport privind impactul asupra mediului pe care il va avea noua constructie. Intregul parc neamenajat este descris cu precizie, in privinta speciilor si a masurilor care vor fi dispuse in compensare, in conformitate cu normele de mediu aflate in vigoare. “In prezent in zona aflata intre Universitatea Bacovia si terenurile de sport sunt 86 de arbori si arbusti ornamentali, intre care si 4 nuci (Juglans regia), specie protejata prin legea pomiculturii (legea 348/2003). Vegetatia lemnoasa este compusa din arbori din specii diferite proveniti din plantatii artificiale: salcami, castani, tei, tuia, pini, 4 nuci si un stejar. Pe amplasament mai sunt prezenti si arbusti ornamentali (Spiraeea, Forsitia) sub forma de gard viu sau grupuri izolate”, se arata in studiul de impact asupra mediului. Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului (APM) Bacau ne-au confirmat obligatiile de mediu pe care si le asuma Magenta Reziential Patru. In concuziile raportului de impact sunt precizate unele obligatii care trebuie respectate de beneficiar. “Firma Magenta va trebui sa respecte unele masuri, care sunt prevazute in concluziile raportului. Vor trebui sa planteze 21 de nuci si alti 56 de arbori, in compensare”, ne-a mai declarat Doina Mihordescu, seful Biroului Autorizari al APM Bacau.

Mircea Merticariu
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri