Reprezentantii Asociatiei Amitie Roumaine Saint-Leu-la Foret, Franta, au vizitat, luni, câteva comune din zona de est a judetului, partenere, alaturi de Consiliul Judetean (CJ), intr-un proiect care are drept obiectiv consolidarea cunostintelor de limba franceza ale copiilor. Intre altii, din delegatie au facut parte Raluca Moulinier, presedinta asociatiei, si cinci membri ai Consiliului de Administratie: Jacques Petiard, Sophie Petiard, Graciela Plouin, Denis Klein si Martine Delambre. Oaspetii francezi s-au oprit la Primaria Izvoru Berheciului, apoi la Colonesti si, in final, la Rachitoasa, unde era pregatita o manifestare speciala: Sezatoarea “Povesteste-mi despre Valea Zeletinului”.

Invitati speciali au fost Dorian Pocovnicu, prefectul judetului, si Ionel Floroiu, vicepresedintele CJ Bacau. Protagonistii manifestarii organizate in sala Caminului Cultural Rachitoasa au fost copiii. Copii talentati, copii frumosi, copii inimosi din Colonesti, Stanisesti, Motoseni si Rachitoasa. Fiecare grup a inceput prin a-si prezenta, in limba franceza, comuna natala (istoric, asezare geografica, personalitati, ocupatii etc.) A urmat un spectacol in care copiii au povestit, tot in franceza, despre traditii, si-au descris costumul popular cu care erau imbracati, au prezentat mici scenete, au cântat si au dansat.

Franceza vorbita de copii, talentul si insufletirea lor i-au facut pe oaspeti sa aplaude frenetic, iar la un moment dat sa se ridice in picioare. Dupa sezatoare, a avut loc vizionarea standurilor cu obiecte decorative, apoi un schimb de daruri intre copii si reprezentantii Asociatiei Amitie Roumaine Saint-Leu-la-Foret. Ultimul popas al oaspetilor a fost la Caminul pentru Vârstnici Rachitoasa. Din Bacau, grupul francez a plecat spre Galati, urmând ca marti sa descopere frumusetile Deltei Dunarii.

PUBLICITATE

Proiectul “Un altfel de sprijin pentru dezvoltarea zonelor rurale sarace bacauane din Valea Zeletinului – promovarea invatarii si consolidarii limbii franceze in vederea dezvoltarii comunitare, in contextul extinderii relatiilor de colaborare cu Franta” este initiat de CJ Bacau si Asociatia franceza “Amitié Roumaine Saint Leu la Forêt” in asociere cu patru comune – Colonesti, Motoseni, Rachitoasa si Stanisesti – si cu Asociatia de Prietenie Româno-Franceza „St. Leu la Forêt-Izvoru Berheciului”. Pentru 2015, proiectului i-au fost alocati 72.542,00 lei, din care cofinantarea CJ Bacau este de 13.020,00 lei, diferenta fiind acoperita de consiliile locale.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. Felicitari si iar felicitari!!Cadrele didactice implicate in proiect au dat dovada de mult profesionalism si seriozitate!!Copiii si cadrele didactice s-au intrecut pe ei!!Dansurile populare de la Colonesti si Rachitoasa au fost deosebite si au reusit sa ridice de pe scaune pe oaspetii francezi,sa danseze alaturi de gazde!!Sezatoarea de la Rachitoasa nu va fi uitata de oaspetii francezi!!Am ajuns la concluzia ca la scolile implicate in priect se munceste!

  2. Piesa de teatru de la Stanisesti a fost minunata, le-a plăcut francezilor foarte mult si au fost încântați de talentul elevilor! Felicitări!

  3. A FOST UN SPECTACOL GRANDIOS!!FRANCEZII AU APRECIAT TOTUL!!COPII SI CADRELE DIDACTICE AU MUNCIT CU MULTA RESPOSABILITATE!PRIMARUL DE LA RACHITOASA A FOST O GAZDADEOSEBIA!!BRAVO,BRAVO!!

  4. Nu voi uit niciodata acest spectacol!!Minunat,minunat!!Gazdele,cei de la Rachitoasa au fost la mare inaltime!!Am inteles ca vom repeta spectacolul si ma bucur!!

LĂSAȚI UN MESAJ