10 octombrie 2024
HomeActualitateO zi fără justiție! Protest național al avocaților

O zi fără justiție! Protest național al avocaților

Alexandru Pruteanu, Decanul Baroului Bacău

4 octombrie 2023 va rămâne o zi neagră în justiția din România. Este pentru prima dată, după 1990, când avocații (profesiune liberală) refuză să intre în sălile de judecată, alături de justițiabili, în semn de protest față de agravarea situației în îndeplinirea actului de justiție, față de ultimele hotărâri ale Guvernului privind majorarea unor taxe, dar mai ales față de consecințele hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii de normare a activității judecătorilor.

De-a lungul anilor s-au adunat o serie de nemulțumiri, de inadvertențe între teoria și practica judiciară, dar mai ales în raporturile dintre justițiabil, apărător și judecător, sistemul judiciar s-a îndepărtat mult de ceea ce trebuie să fie într-o societate, dreptul la apărare nu mai este perceput la adevărata valoare, avocatul nu mai este apreciat ca partener indispensabil al actului de justiție, deși menirea lui este să vină în sprijinul oamemnilor și să le rezolve problemele de natură judiciară pentru stabilitatea și coerența raporturilor juridice și sociale.



Miercuri, 4 octombrie, a fost declarată de către Comisia Permanentă și Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România, ca zi de protest, astfel că sălile de judecată (cu mici excepții) au fost goale, inclusiv în județul Bacău. La ora 12.30, decanul Baroului Bacău al UNBR, av. Alexandru Pruteanu, a organizat o conferință de presă, în care a prezentat situația din instanțele băcăuane, cât și problemele care au condus la acest protest.

„Astăzi, avocații, la recomandarea barourilor și-au întrerupt activitatea, cu excepția unor cauze care trebuiau soluționate urgent. În spiritul dreptului la apărare al fiecărui cetățean, colegii avocați au trebuit să intre în instanțe, tocmai pentru a nu-l prejudicia pe justițiabil, prin obținerea unui termen foarte îndelungat. Toate celelalte cauze, dosare, au fost amânate, avocații depunând la dosar motivul pentru care nu este prezent, nefiind sancționați, așa cum prevede legea. Să luăm pe rând cauzele protestului nostru, al avocaților, sigur, punctual, ele au fost prezentate în presa locală și națională. Astăzi (ieri – 4 octombrie, n.n.) am purtat, încă la primele ore, discuții la nivelul conducerilor parchetelor de pe lângă Curtea de Apel Bacău, respectiv cu cele ale instanțelor din raza Curții de Apel Bacău, unde am prezentat problemele noastre, așa cum au fost identificate de către colegi. Cea mai gravă problemă pe care noi am sesizat-o este o hotărâre a CSM, prin care s-a normat activitatea judecătorului, respectiv, s-a recomandat ca judecătorii să nu intre cu mai mult de 40 de dosare pe lună, s-a ajuns astfel ca dosarele aflate pe rolul instanțelor să primească termene foarte îndepărtate. Să concretizez: astăzi, m-am întâlnit pe holul instanțelor cu un justițiabil, cu lacrimi în ochi, care spunea că a primit termen la anul, în februarie, și nu știe dacă va mai trăi până atunci, să poată beneficia de actul justiției. Vă dați seama ce înseamnă această normare! Se încalcă astfel dreptul de a beneficia de un proces echitabil, garantat prin Constituție. Vom ajunge să avem termene foarte, foarte lungi, ceea ce este în detrimentul justițiabilului, care crede și speră într-o justiție dreaptă și la timp, adică cât timp este în viață. De la începutul anului s-au înregistrat 16.000 de acțiuni, cu norma de 40 de dosare, cu judecătorii actuali, se va ajunge la termene și de un an.  Noi am sesizat și un alt aspect, care privește cuantumul exagerat al taxelor de timbru, care a devenit o veritabilă piedică în calea cetățeanului  de a apela la instanțele de judecată. Și o altă problemă pe care am sesizat-o, de data aceasta creată de guvern, care prin proiectul de asumare a răspunderii pe legile fiscalității care urmărește să lovească în avocați, prin impunerea unor taxe referitoare la contribuțiile la asigurările sociale de sănătate, fără a ține seama de rolul și importanța avocatului în statul român. Noi, astăzi, am tras un semnal de alarmă, am făcut publice problemele cu care  se confruntă avocații și justiția, noi nu dorim să intrăm într-un protest prelungit, prejudiciind astfel cetățeanul de dreptul lui la apărare”, a spus av. Alexandru Pruteanu, decanul Baroului Bacău.

Pe lângă probleme de interes general, pe agenda protestului s-au aflat și probleme cu impact local, sunt probleme la toate instanțele din județ, o parte se datorează lipsei de personal, s-au pensionat foarte mulți judecători, multe posturi nu sunt ocupate. De asemenea, la nivelul parchetelor se constată întârzieri la onorarea plăților pentru avocații din oficiu, întârzieri din luna mai, restanțe care se ridică la peste 285.000 de lei, doar la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău. „Avocatul și-a desfășurat activitatea, are dreptul ca în termen de 45 de zile să-și primească plata care, la rândul lui, să-și achite obligațiile către stat. Ni s-a explicat că factorii de decizie nu au bugetat aceste servicii, ceea ce pare de domeniul absurdului, a precizat decanul Baroului Bacău.

Problemele punctuale de la nivelul instanțelor băcăuane vor fi înaintate Baroului Național, care, la rândul lui, le va prezenta instituțiilor și organismelor de decizie de la nivel național, astfel ca acest conflict să fie rezolvat în favoarea cetățeanului.



Alte titluri
Alte titluri

Ultimele știri

spot_img