26 aprilie 2024
ActualitateO viață de învățător emerit într-o carte

O viață de învățător emerit într-o carte

La 94 de ani de viață, Gheorghe Crihan, un emerit învățător băcăuan care a contribuit la educarea a zeci de generații de elevi, și-a trecut întreaga experiență acumulată în paginile unei cărți pe care a lansat-o în comuna sa natală, Berești Bistrița. În fața auditoriului de la evenimentul de lansare a cărții, organizat la Școala Gimnazială „Vasile Borcea” din Berești-Bistrița, Gheorghe Crihan a arătat vioiciunea și optimismul care l-au caracterizat toată viața. Aceste trăsături sunt corolarul celor povestite în cartea sa „Hei, viață…” (Editura Egal, Bacău, 2022), un veritabil jurnal în care a selectat cele mai importante aspecte ale vieții și concluziile la care a ajuns după zeci de ani de muncă în mai multe instituții de învățământ și de cultură.

La evenimentul de lansare au participat conf. univ. dr. Ioan Dănilă – coordonatorul lucrării, foști elevi ai eminentului învățător, din comună, din Bacău, din Onești, din Piatra Neamț, din București și de la Fetești (dintre care unii au lucrat sau încă mai lucrează în presă), viceprimarul comunei Berești-Bistrița, directoarea Școlii Gimnaziale „Vasile Bocea” – Violeta Candet, Mihai Penciu – de la Tipografia Cantemir și Simona Costachi – tehnoredactoarea cărții, foști colegi de școală ai autorului, preoții din comună și oameni de afaceri ai locului, dar și membri ai familiei sale.

Personalitatea și activitatea remarcabilă a învățătorului Gheorghe Crihan a fost evocată de Ioan Dănilă și de prof. Antoaneta Popa. „Gheorghe Crihan – a spus Antoaneta Popa – a vibrat încă de când era copil pe aceste «toloace» bereștene, cum le numea chiar el. A fost și este încă un om insistent. Interesantă mi se pare, descrisă în carte, perioada de după război, de la ce a pătimit la finalul războiului până la toate zbaterile care au urmat. A fost învățătorul care a pregătit generații de elevi cărora le-a imprimat câte ceva din propria sa energie”.



Despre cartea lansată a vorbit chiar autorul. „Am pus în carte și lucruri mai serioase, dar și mai glumețe, precum și trei poezii ale unor clasici ai literaturii române, care exprimă foarte bine situațiile prin care am trecut eu în viață – a spus el. Aș fi bucuros dacă cititorii îmi vor da semnale cu privire la această carte. Am ales titlul cărții așa cum apare el pentru că «Hei» atrage atenția cititorului, exprimă voie bună și satisfacție, poate și regret, surprindere sau rezervare ori contrarietate, poate și nerăbdare. Iar cuvântul «Viață» precizează obiectul lucrării mele. Din carte veți afla ce a făcut un modest învățător în viața lui. Dar viața unui dascăl adevărat este plină de răspunderi morale, nu materiale, pe care trebuie să le respecte cu sfințenie”.

Un model și pentru dascălii de astăzi

Gheorghe Crihan, veteran al învățământului băcăuan, a fost, inițial, elev al școlii din Berești-Bistrița. A lucrat la Școala Gimnazială „Miron Costin” din Bacău și a fost și inspector școlar, secretarul Comitetului de cultură Bacău, director la diferite școli etc.

„În anii ’70 – a precizat Ioan Dănilă – a organizat la Școala Miron Costin primul cabinet didactic pentru clasele I-IV, al cărui concept a fost prezentat și la Alexandria (Teleorman) pentru întreaga țară și despre care a scris și în Revista de pedagogie. Acum a propus și Universității din Bacău reînființarea unui astfel de cabinet, pentru pregătirea viitorilor profesori din învățământul gimnazial. Zilele trecute a primit o Diplomă de onoare pentru întreaga carieră, la Gala premiilor de excelență în educație 2022 din Bacău. Numele învățătorului Gheorghe Crihan apare între cele ale marilor intelectuali ai comunei Berești-Bistrița și originari din această localitate. Cartea sa e mai mult decât o simplă biografie, acolo este surprinsă o viață de om, chiar o aventură intelectuală reușită în mai multe instituții de învățământ”.

La finalul evenimentului de lansare, profesoara Cristina Fado, de la școala gazdă, a încântat asistența cu un scurt dar vibrant recital de muzică Fado.

Autorul a donat tot tirajul cărții sale Școlii Gimnaziale din Berești-Bistrița, consătenilor săi, unor personalități din Bacău și colegiilor pedagogice din Bacău și Piatra Neamț, Universității „Vasile Alecsandri”, școlilor gimnaziale „Miron Costin” și „Spiru Haret” din Bacău și altor școli.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri