25 aprilie 2024
ContrasensO veste bună și una rea în legătură cu pensiile

O veste bună și una rea în legătură cu pensiile

Corul bocitoarelor care anunță colapsul iminent al sistemului public de pensii (și, implicit, necesitatea de a se mări cota de participare la Pilonul II) este contrazis de o realitate pe care aproape nimeni nu dorește să o bage în seamă.

În fond ce spun bocitoarele: din cauza situației demografice, peste ani de zile, când actuala generație de salariați va ieși la pensie, nu va avea cine să plătească acești bani deoarece natalitatea a scăzut drastic în ultimele decenii. Prin urmare, deficitul bugetului de asigurări sociale va crește alarmant iar bugetul național va trebui să acopere diferența.

Această teorie, clamată de bancheri și alte categorii de „gulere albe”, este contrazisă de realitatea economică. Cel care o spune este Lucian Sârbu (mulți l-ați cunoscut sub pseudonimul «Manole», acum vreo 10 ani când, înainte de a izbucni criză imobiliară, scria pe subiect pe blogul «Balonul imobiliar»).

El a publicat un articol („Țara cu milioane de fantome, sau de ce pensionarii viitorului nu vor pune presiune suplimentară pe bugetul de pensii”) în publicația online «Argumente și fapte» în care, pe baza unor calcule deloc complicate, bazate pe statistici demografice, susține că numărul de pensionari va fi mult mai mic deoarece această cifră depinde nu de numărul de nașteri și speranța de viață, ci de starea economiei.

Adică, spune el, nu e suficient ca o persoană să ajungă la vârsta de pensionare ca să încaseze pensia, mai trebuie să și îndeplinească niște condiții legate de stagiul de cotizare. Or, după 1990, economia românească a produs un număr imens de șomeri, unii nemaireușind să se angajeze iar alții plecând la muncă în străinătate.

El spune că numai 5,2 milioane din cei 16,5 milioane de cetățeni născuți pe teritoriul României în perioada 1952-1996 muncesc legal iar circa o treime dintre salariați sunt pe salariul minim, ceea ce, cumulat, ar însemna că presiunea pe sistemul de pensii va fi una foarte mică. Calculele sunt și mai precise pentru generațiile mai noi: Din cele 8,3 milioane de persoane născute după 1973, în sistem au fost înregistrate ca având, la un moment dat, contract de muncă, 6,8 milioane.

Circa 1,5 milioane nu au muncit legal niciodată. La începutul anului, din cele 6,8 milioane, doar 3,89 milioane vărsaseră vreo contribuție la Pilonul II (ceea ce înseamnă că muncesc legal pe teritoriul țării). Cumulat, ne dă că 45% din generația 1973-1996 nu muncește în țară, sau o face ilegal. Calculele sunt mai multe și mai interesante, le găsiți în articol.

Dacă vestea bună pentru sistemul public de pensii este că vor fi mult mai puțini pensionari decât se estimează, vestea proastă pentru bugetul asigurărilor sociale este că vor exista foarte mulți bătrâni fără venituri sau cu venituri extrem de mici. Ceea ce va însemna că va crește presiunea pe ajutoarele sociale, cele care sunt atât de hulite de tinerimea fascistoidă.

Și va trebui să se ia o decizie: ori se va crește numărul beneficiarilor de ajutoare, ori se vor tăia acestea, după cum doresc unii, și bătrânii vor fi lăsăți să moară de foame și de boli.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri