28 martie 2024
ActualitateO ultimă întâlnire transnațională în mobilitate Erasmus, la Slănic-Moldova

O ultimă întâlnire transnațională în mobilitate Erasmus, la Slănic-Moldova

La Școala Gimnazială Nr.1 din stațiunea Slănic Moldova s-a derulat cu succes și bune învățăminte, primul proiect de mobilitate Erasmus+ în domeniul educaţiei şcolare, cu titlul ,,Improve your basic skills through art – Îmbunătățiți-vă abilitățile de bază prin artă”, cu o durată de 24 de luni (perioada 1 septembrie 2019 – 1 iunie 2022).

Scopul principal al proiectului implementat, la care au participat cadre didactice și elevi din România (Slănic-Moldova), Islanda și Polonia l-a reprezentat dezvoltarea competenţelor de bază (citit, scris și socotit) la clasele primare, prin intermediul artei, utilizarea resurselor naturale din zonele implicate, realizarea de lucrări creative, descoperirea naturii și tehnologiei informației, pentru ameliorarea şi diversificarea actului educational.

Prima întâlnire transnațională a proiectului a avut loc la Slănic-Moldova, în perioada 13 – 15 noiembrie 2021 și a avut ca scop familiarizarea partenerilor din Islanda și Polonia cu școlile, cadrele didactice și elevii din localitate, dar și cu resursele pe care școala le poate aduce în proiect, natura, tradițiile și folclorul local.



În perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2021, la Școala Aslandsskoli din Islanda a avut loc a doua întâlnire transnațională a proiectului, la care au fost prezenți reprezentanți ai școlilor partenere din România, Islanda și Polonia. Școala gimnazială din Slănic-Moldova a fost reprezentată de prof. lb. engleză Maria Scurtu, prof. înv. primar Ramona Birtea și de prof. ed. Fizică, Valeriu Bratu. Aceștia, împreună cu partenerii de proiect au participat la trei zile de activități pregătite de profesorii de la școala gazdă: lecții susținute la diferite clase de copii, workshopuri și mese rotunde în jurul căreia echipa de proiect a purtat discuții utile și relevante despre derularea și continuarea proiectului de mobilitate, metodele de lucru folosite și multitudinea dotărilor, care fac din școala nordică un etalon de învățare. La final, gazdele islandeze au invitat partenerii din Polonia și România să viziteze obiective turistice din capitală și din împrejurimi.

Proiectul a continuat cu a treia întâlnire transnațională, ce a avut loc în perioada 21 – 23 martie 2022, în cadrul căreia, trei cadre didactice de la Școala Gimnazială Nr.1 Slănic Moldova, prof. înv. Primar Silvia-Laurenția Tudoreanu, prof. lb engleză Maria Scurtu și prof. înv. primar Ramona Birtea s-au deplasat în Polonia, la o școală din orașul Lodz. Aici, au fost întâmpinați cu deosebită ospitalitate de directorul școlii. prof. Karina Struszyk, alături de cadre didactice și elevi ai școlii. Întâlnirea a continuat cu prezentarea școlii, a modului de împărțire a claselor pe discipline de studiu, toate dotate și pictate cu desene reprezentative ale faunei, florei și culturii diferitelor țări sau zone geografice ale lumii. De asemenea, delegația română a participat la patru lecții de limba poloneză și la o lecție de limba engleză, în cadrul cărora au putut observa manualele de studiu, materialele didactice folosite în cadrul lecțiilor, metodele și strategiile de lucru ale profesorilor. Și aici, gazdele le-au oferit oaspeților, un tur al principalelor obiective istorice și culturale ale orașului polonez, încheiat cu o cină tradițională, un bun prilej de a face cunoștință cu câteva aspecte legate de tradițiile acestui popor în ceea ce privește arta culinară.

Cea de-a patra întâlnire transnațională, de altfel și ultima din acest proiect a avut loc în perioada 30 mai – 1 iunie 2022, la Școala Gimnazială Nr.1 Slănic Moldova.

Prima zi a vizitei a debutat într-o atmosferă caldă și prietenoasă, cu primirea oaspeților din Islanda și Polonia, la Școala Gimnazială Nr. 2, din cartierul Cireșoaia. Întâlnirea a continuat cu prezentarea școlii, a claselor, a unei expoziții a proiectului desfășurat în școală. Elevii au purtat scurte conversații cu oaspeții, iar aceștia au fost plăcut surprinși de evoluția elevilor întalniți în prima mobilitate. Ziua a continuat cu prezentarea unei scurte scenete în limba engleză, coordonată de prof. Maria Scurtu, la care au participat elevii claselor a III-a și a IV-a, îmbrăcați în costume reciclabile și care a avut ca temă salvarea planetei de pericolele existente. Seara, delegația a întreprins o vizită prin stațiune și împrejurimi, urmată de o cină tradițională, prilej de a face cunoștință cu tradițiile locului în ceea ce privește arta culinară.

În paralel cu întâlnirea transnațională s-a desfășurat și o sesiune de formare a cadrelor didactice implicate în proiect, care s-a desfășurat la Centrala Artelor ,,In Context” din stațiune, susținută de prof. înv. primar, Floricica Zota, formator din partea CCD Bacau, cu următoarele teme: ,,Resurse naturale regenerabile și neregenerabile, ,,Activități de protecție a mediului” și ,,Activități de Ziua Pământului”. Totodată, Alina Georgiana Teodorescu, cunoscut artist plastic de talie internațională și colaborator extern al proiectului (originară din Slănic-Moldova), a prezentat un inedit atelier de ilustrare a metodelor de dezvoltare sustenabilă a aptitudinilor de bază, prin creativitate și inovație. Ziua a continuat cu o vizită în municipiul Brașov și împrejurimi, după care, la final, a urmat salutul de rămas-bun, cu promisiunea unor viitoare și rodnice colaborări.

,,Pentru noi, un astfel de proiect a constituit o oportunitate de a cunoaște cadre didactice din școli europene, de a face schimb de bune-practici, de a împărtăși propriile experiențe și cunoștințe, de a fi ambasadorul propriei țări. Toate activitățile desfășurate în perioada mobilității ne-au ajutat să ne lărgim orizontul didactic, să descoperim un sistem de învățământ performant atât în Islanda cât și în Polonia”, a spus prof. Maria Scurtu.

Proiectele de mobilitate Erasmus+ sunt derulate prin intermediul Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și susțin unitățile de învățământ din mediul rural și urban, prin acordarea de fonduri europene pentru dezvoltarea competențelor profesionale ale cadrelor didactice și implicit a procesului instructiv-educativ.

Romulus-Dan BUSNEA

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri