Italienii au ignorat sfaturile și deciziile medicilor și au toată țara sub carantină. Într-o provincie, ordinul prefectului de a se închide școlile a fost atacat de premier în instanță; școlile s-au redeschis numai bine să fie reînchise de premier după alte două zile. Dar virusul, între timp, a zburdat.

Când s-a auzit că se va pune Nordul sub carantină, italienii s-au urcat în trenuri și mașini și au pornit spre Sud, ducând și virusul cu ei. Românii au pornit-o și ei spre Sud, au trecut în Grecia și au intrat cu microbuzele în România. Oficial, ei nu veneau din Italia. Și, uite-așa, virusul s-a strecurat și la noi. Care noi nici măcar nu ne-am obosit să luăm măsurile necesare la timp.

Oficialii guvernamentali erau mai preocupați să pregătească terenul pentru alegerile anticipate decât să instituie niște măsuri minime pentru a încetini împrăștierea virusului. Dealtfel, la câteva ore după ce s-au oprit zborurile din și către Italia, reprezentanții partidului aflat la Putere își împărțeau candidaturile. Premierul nu prea voia să suspende cursurile școlare, așa cum propunea Raed Arafat în vreme ce ministrul educației spunea că închiderea școlilor va afecta părinții.

Până la urmă s-au închis școlile, s-au mai luat și alte măsuri restrictive, dar cu o întârziere de câteva săptămâni. Cât despre dezinfectanți și echipamente sterile, România nu mai produce nimic. HexiPharma, producătorul român de dezinfectanți a sucombat în urma unei ciudate campanii de presă, care a dus la acapararea pieții de către concurenții acesteia. Iar Germania și Franța au decis să nu mai exporte produsele pentru că-și fac stocuri.

Această epidemie ar trebui să fie o lecție din care să învățăm, din păcate nu va fi așa, politicienii fiind chitiți să privatizeze ce a mai rămas din Sănătate. De aia l-au și pus pe Arafat în fruntea luptei, pentru că, în cazul în care lucrurile merg prost, să aibă pe cine da vina.