Conform ultimului clasament al țărilor în care merită să trăiești, Elveția se află tot pe primul loc. Urmează Canada și Germania. Criteriul ierarhizării: calitatea vieții. Nu vă spun ce loc ocupă România. Cu siguranță, cotidian, simțiți asta. Confederaţia Elveţiană are o lungă istorie de neutralitate armată. Nu a mai fost în stare de război din 1815. Păcat. Acum vreo zece ani, când s-a aruncat în mine cu toate pietrele voinicoase, spuneam că aș vrea să fim cuceriți de Elveția. Drăgăliță Doamne, Elveția, care nu poate fi clintită de pe locul I al podiumului amintit, nu face parte din U.E. Este vai de capul mamei lor, când te gândești în ce izolare cruntă trăiesc locuitorii acestei țări…

Recunosc: în elaborarea acestor clasamente există și multă subiectivitate. De ce nu se trudește, de pildă, la un clasament în care criteriul melomaniei să fie vedeta? De teamă, desigur. Vă gândiți la faptul că țări precum Austria sau Germania, cu renumita lor tradiție muzicală, s-ar lupta pentru primul loc. Aiurea! Am fi, fără concurență, pe locul I! Suntem o țară de melomani! Și nu mă gândesc doar la idolatrizarea lui Guță manelistul.

Aveți un deranjament la recepția emisiunilor TV, la internet, la electricitate, la telefonul fix, rețeaua de apă/canal, la securitatea ființei/ bunurilor? Simplu: formați numărul magic și… Veți sta, uneori zeci de minute, în universul fascinant al melomaniei. Roboții care au bunăvoința de a răspunde vă sugerează să așteptați, așteptați, așteptați… Dar nu oricum, ci vrăjiți de armonii muzicale. Contra cost, uneori. În sfârșit, dacă insistența nu dă faliment, sesizarea este înregistrată și, peste vreo săptămână, niște persoane în carne și oase dau semne sictirite de viață. Deranjamentul este lecuit temporar. Urmează știutele concerte oferite de roboții deranjamentelor de tot felul. Altfel, cum am fi liderii incontestabili ai măcar unui singur clasament mondial?