O suta de milioane de euro. Atât a atras Consiliul Judetean Bacau in sesiunea de finantare care se incheie. Suma exacta este de 104,5 milioane de euro si reprezinta asistenta nerambursabila, mai pe intelesul tuturor, bani pe care judetul Bacau nu-i restituie UE. La aceasta suma se adauga contributia CJ Bacau: 16,5 milioane de euro.

Valoarea totala a contractelor de finantare semnate in intervalul iulie 2007 – decembrie 2015 este de 121 milioane de euro (531.212.190 lei). In sapte din cele 11 contracte semnate in cadrul POR (Programul Operational Regional), CJ Bacau a fost unic beneficiar. Valoarea totala a investitiilor este de 40 de milioane de euro, din care 32 de milioane de euro sunt fonduri nerambursabile. Acestea au fost folosite pentru reabilitarea drumurilor si modernizarea unor institutii.

Astfel, pe Axa prioritara 2 au fost finalizate trei proiecte: reabilitarea drumului judetean (DJ) 119 F Caiuti-Pralea, reparatii capitale DJ 116 Tg. Ocna – Oituz si reabilitarea DJ 252, Huruiesti-Gaiceana-Parincea-Buhoci. Pe Axa 3 s-a realizat modernizarea Policlinicii Bacau, iar pe Axa 5, pârtia de schi din Slanic, ProbacTour (promovarea obiectivelor turistice din judet) si restaurarea Observatorului Astronomic. Pe Axa 3, ca membru al Asociatiei EURONEST, CJ Bacau a participat la implementarea a patru proiecte in valoare de 26 de milioane de euro, prin care au fost achizitionate autospeciale de tip SMURD si de pompieri.

PUBLICITATE

“Practic, in cadrul POR 2007-2013, Consiliul Judetean Bacau a aplicat si a obtinut banii pe toate axele de finantare pe care a fost eligibil, respectiv Axele prioritare 2, 3 si 5, restul axelor adresându-se altor tipuri de beneficiari” a explicat presedintele Dragos Benea, in cadrul sedintei de luni.

In perioada 2007-2015, CJ Bacau a atras fonduri si prin alte programe de finantare (Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative, POS Mediu, POS Dezvoltarea Resurselor Umane etc.), valoarea totala a proiectelor finantate ajungând la 53,5 milioane de euro, din care 45 de milioane de euro reprezinta asistenta nerambursabila.

O statistica rece, care nu minte

Unul dintre aceste proiecte, poate cel mai important, este Sistemul integrat de management al deseurilor in valoare de 148,5 milioane de lei, in care co-finantarea (14,2 milioane de lei) a fost asigurata integral de CJ Bacau, desi beneficiare sunt toate comunele si orasele din judet. Au fost atrase fonduri si prin alte tipuri de contracte, cum ar fi cele semnate in cadrul SEE (Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European), Banca de Dezvoltare a CE, Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare sau cel derulat in parteneriat cu UNICEF, contracte care au obiective sociale: Adapostul “Morcoveata”, Restructurarea Centrului de Recuperare Gâsteni, “Niciun copil invizibil”, acesta din urma fiind un proiect unic in tara, care sprijina primariile sarace, din mediul rural, si are o valoare de 5,3 milioane de euro.

Cu fonduri de la Banca Mondiala a fost modernizata Maternitatea Bacau. Din toate contractele semnate, in doua CJ Bacau nu a reusit sa absoarba fondurile (1,5 milioane de lei), asta din cauza ca ofertele depuse la procedurile de licitatie au fost neconforme si neeligibile. Contractele se refera la dotarea Observatorului Astronomic si achizitionarea unui tocator de deseuri. S-a pierdut doar 0,3 la suta din suma eligibila atrasa.

“Daca te compari cu cineva care are zero procente e un motiv de insatisfactie, dar daca te compari cu alte administratii locale din judet sau din afara e o performanta, a declarat Dragos Benea. Sunt primarii in tara care nu atrag milioane de auro si vor suporta aceste sume din bugetele locale, sunt ministere care si-au batut joc de fondurile europene si au grade de absorbtie strigatoare la cer. Noi, insa, ne referim acum la CJ Bacau. Este o statistica rece, clara, iar statistica nu minte. E taioasa ca bisturiul si spune ca doar aceste dotari nu am reusit sa le absorbim din fonduri europene. Eu sunt satisfacut de aceasta munca, a intregii echipe.”

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. ce-a atras benea pentru sanatate? bani europeni? poi n-a miscat el nici macar un deget, cei de la spital, directorul ala gras, cu mustata, se lauda cu proiectul cu policlinica si cu maternitatea. acum se lauda benea? el ar trebui sa dea ceva socoteala pentru cati bani a mancat floroiu la maternitate si prietenul rusu la policlinica si cati bani au ajuns in buzunarul lui. sau credea ca toata lumea e proasta si nu se stie?

  2. ”D-NA Doarme!
    Momentan se pare ca Benea e ”tinut in brate” de combinatiile pe care le are pana la cel mai inalt nivel.
    ”Rahatul” miroase in public, practic ”pute rau”, imposibil ca ”organelor in drept” sa nu le fi ajuns ”mirosul imputit” la nasul lor!
    Milioanele de dolari reciclate si ”depozitate” in SUA, Buena Vista, cladiri si terenuri centrale, afaceri cu ”securistii interlopi si turnatori” din Bacau, super imprimantele firmei lui taticu’ cu toate primariile din Bacau si alte contracte si combinatii atribuite dupa bunul plac.
    Nu ia nimeni la investigat nici macar averea ”soatei fara acte” a acestui interlop cu ”diploma xeroxata” la universitatea lui peste si scolit de Guzganul Hrebenciuc, pentru ca ”parandaratul” ajunge pana departe!!

LĂSAȚI UN MESAJ