Respectându-şi numele şi renumele, tradiţia şi blazonul, Filarmonica “Mihai Jora” a oferit publicului băcăuan iubitor de muzică, joi, 11 aprilie, de la ora 18.30, pe scena Teatrului de Vară “Radu Beligan”, la iniţiativa directorului acesteia, Pavel Ionescu Ambrozie, un concert, un regal de arii şi canzonette, din creaţia marilor compozitori G.Verdi, G.Puccini, G.Rossini, G. Donizetti, F. Cilea, G. Bizet, U. Giordano, A. Thomas, A Lara, C. Gardel E. Cannio, R. Leoncavallo, L. Denza, S. Cardillo, E de Curtis.

Intitulat sugestiv O SOLE MIO, după celebra arie cu acelaşi nume, pe scenă au urcat, în aplauzele publicului 10 tenori, veniţi din 10 ţări, de pe 4 continente. O altă premieră a acestui inedit concert a fost rolul de prezentator asumat de celebra soprană băcăuană Gabriela Iştoc, care, cu eleganţă şi bucurie, într-o superbă rochie albastră şi cu la fel de superbe emoţii, şi-a prezentat invitaţii: Fabio Andreotti (Italia), Shinichiro Kawasaki (Japonia), Guoyi Ma (China), Mihai Urzicana (România), Julien Attoumbre (Coasta de Fildeş), Sebastian Ferrada (Chile), Rodrigo Trosino (Mexic), Ignacio Encinas (Spania), Kastriot Tusha (Albania), Lee Chung Man (Coreea de Sud), oferind apoi spectatorilor, în premieră, povestea/poveştile fiecărei arii interpretată.

Extraordinarul dirijor de origine italiană Leonardo Quadrini, muzician cu o vastă experienţă, a realizat împreună cu soliştii, după doar o repetiţie integrală, un spectacol de mare clasă, aducând vocile tenorilor, solo sau în grup, la posibilităţile maxime ale fiecăruia, încântând publicul, care a umplut până la refuz imensa sală a Teatrului de Vară “Radu Beligan”.

“Demonstraţie de forţă şi profesionalism a Filarmonicii «Mihail Jora», care în lunile februarie şi martie a oferit publicului băcăuan două capodopere ale creaţiei universale: Opera «Nunta lui Figaro» de W. A Mozart şi Missa nr. 3 în fa minor, de Anton Bruckner, având solişti de renume din România, Italia, Austria, Rusia, SUA şi China. Luna aprilie debutează, iată, cu o altă manifestare de prestigiu, când 10 tenori din 10 ţări şi 4 continente, acompaniaţi de orchestra filarmonicii noastre, a prezentat publicului, într-un eveniment unic: cele mai frumoase arii şi canţonete pentru tenor, compuse vreodată. Cu siguranţă, până la încheierea stagiunii, vom mai avea asemenea evenimente”, ne-a spus Pavel Ionescu, managerul Filarmonicii “Mihail Jora”.

Încă de la sosire, miercuri de dimineaţă, artiştii invitaţi în concert au fost aşteptaţi de gazdele din Bacău şi au luat primele contacte cu atmosfera oraşului. Am reuşit să smulgem câteva cuvinte de la:Rodrigo Trosino (Mexic): ¡Te estamos esperando, amigo!; Mihai Urzicana (România): “Vin mereu cu emoţie şi plăcere în Bacău. Sper să ne vedem cât mai mulţi la acest extraordinar concert.”
A fost o seară memorabilă, de neuitat pentru băcăuani.

Bravo organizatorilor, bravo tenorilor, dirijorului şi orchestrei!

Alte articole