20 aprilie 2024
ActualitateO scoala din patru nu este autorizata sanitar

O scoala din patru nu este autorizata sanitar

Dezastru inainte de inceputul anului scolar

Reprezentantii Prefecturii Bacau si ai Inspectoratul Scolar Judetean au convocat o intalnire cu primarii din judet pentru a stabili exact care este stadiul actual al unitatilor de invatamant si ce pregatiri mai trebuie facute in prag de incepere a noului an scolar. Bineinteles ca probleme inca mai sunt si doar in 80 la suta dintre scoli s-a reusit finalizarea lucrarilor de igienizare si reparatii curente. “In majoritatea scolilor, in momentul de fata se desfasoara actiuni de igienizare, reparatii curente sau chiar capitale. Doar 80% dintre unitatile de invata­mant au putut finaliza acest proces”, a precizat Florin Lazar, inspector scolar general ISJ Bacau. Exemplele pozitive prezentate la intalnire sunt in special venite din partea primariilor din mediul urban, insa in mediul rural situatia este dezastruoasa. La Scoala din Caraclau-Barsanesti, inca se mai realizeaza reparatii capitale, care nu vor fi finalizate pana pe 15 septembrie, la Bogdanesti, inca se mai lucreaza la un acoperis de scoala unde invata elevi din clasele V-VIII, iar in Palanca, doua scoli au fost afectate de inundatii si nu sunt semne ca reparatiile vor fi finalizate in timp util. “Exemple negative sunt si Gradinita 6 Buhusi, Scoala 3 Berzunti, Scoala Poiana Negri, Scoala Rahova si Sc. 1 Sarata, unde nici nu s-a inceput procesul de igienizare”, a mai precizat Lazar.

Spirite incinse

Veniti la intalnire in numar destul de mare, primarii au profitat de prezenta reprezentantilor Prefecturii si ai Ins­pectoratului Scolar si au aratat, punctual, care este situatia actuala a scolilor din comunele pe care le reprezinta. Cel mai invocat motiv al nerealizarii reparatiilor si igienizarii din unitatile scolare a fost lipsa fondurilor necesare. “Situatia nu este corecta. Noi am finalizat lucrarile de igienizare. Probabil ca directorul care va trimis situatia ori e plictisit, ori a stat prea mult in concediu si nu stie”, a strigat Ionel Turcea, primar Buhusi. La Ardeoani, Victor Diaconu – primar, a precizat ca s-a apucat de demolarea unei scoli vechi, dar nu a reusit sa termine investitia in scoala noua decat in proportie de 70 la suta. “Scoala Calini din Colonesti este subreda. Nu mai este sigura pentru elevi. Iar alaturat mai am o scoala care e ridicata, dar nefinalizata. Aia veche e la pamant”, s-a plans si Valentin Mirzac, primar Colonesti. Spiridon Adam, primar Solont, a ridicat si el problema scolilor vechi pe care le administeaza. “Sunt neizolate termic, consumam foarte mult combustibil pe iarna. Peste tot sunt probleme deosebite. Am o scoala veche din 1912 care e focar de infectie. Nu mai invata nimeni in ea, dar nici nu pot sa o daram. Sa mi se dea scris”, a spus. “Sa se analizeze fiecare situatie in parte si sa se vada daca noi am gresit ca am facut sau nu investitii. Nu este numai asa cum se vorbeste, ci sunt lucruri reale”, a precizat si Gheorghe Baban, primar Oncesti. Revoltata a fost si Mariana Podaru, primar Corbasca, unde doua scoli, Bacioi si Scarisoara, au nevoie urgenta de reparatii. “Abia anul trecut am reusit sa reabilitez prima scoala din comuna, pe cea din Corbasca. In Bacioi am 400 de elevi care stau in frig iarna, in clase din 1978. Sa se investeasca in scoli cu efective si perspective macare pe cel putin 4 ani de acum incolo, nu in scoli cu 9 elevi”, a strigat.



247 scoli fara autorizatie sanitara

Mai grav este ca nici pe partea de auto­rizari sanitare, situatia nu este mai buna. Unii directori de scoli nu au considerat ca este necesar sa-si depuna documentatia necesara la Directia de Sanatate Publica, iar in alte scoli inca mai sunt probleme legate de neasigurarea apei potabile, grupuri sanitare necorespunzatoare, lipsa circuite functionale la blocurile alimen­tare, spatii improprii desfasurarii acti­vitatilor scolare. “Din totalul de 962 de scoli, 247 nu au autorizatie sanitara. Principalul motiv a fost nesolicitarea. Sunt 115 unitati de invatamant care nici nu au depus documentatia”, a explicat si dr. Marin Bustuc, de la Directia de Sanatate Publica Bacau. Pentru ca problemele sunt grave si nu pot fi rezolvate imediat s-a decis ca in fiecare zi directorii de scoli sa prezinte la Inspectoratul Scolar situatia fiecarui stadiu al realizarii lucrarilor, iar acolo unde se constata atitudini de indiferenta si neimplicare, va interveni Prefectura Bacau care va lua masuri mult mai dure.

Roxana Neagu
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri