Mai sunt doar sapte zile pâna când primul gong va marca deschiderea Galei STAR, editia a X-a – Festivalul International al Recitalurilor Dramatice, marca Teatrul Muncipal “Bacovia”.
Am publicat intr-o editie anterioara actorii concurenti si spectacolele pe care le vor prezenta in festival. Revenim astazi cu alte informatii, prezentate vineri, 17 aprilie, intr-o conferinta de presa, la care au participat Radu Ababei, viceprimar al Bacaului, Anca Sigartau, noul director al Teatrului “Bacovia”, Tiberiu Serban, director al Festivalului Gala STAR (fost director interimar), Laura Huiban – secretar PR al teatrului, Doru Mares, secretar literar.

Am retinut ca sunt indeplinite toate conditiile, tehnice, materiale si financiare (Festivalul are un buget de 180.000.000 de lei vechi, cu 30.000.000 de lei mai mult fata de editia precedenta), dar si artistice pentru deschiderea oficiala, care va avea loc pe 24 aprilie, ora 17,00, in Sala Mare a teatrului. A fost prezentat si afisul GALEI, opera a artistului fotograf Viorel Cojan, un afis interesant si sugestiv.

Primul spectacol din concurs va avea loc, in aceeasi zi, de la ora 17,30, in Sala Studio: “Fetita Soldat”, de Mihaela Michailov, concurent, actrita Ingrind Robu, de la Teatrul Tineretului Piatra Neamt. Tot in Sala Studio, de la ora 19,00, primul spectacol extraordinar, spectacol câstigator al marelui Premiu si al Trofeului Galei STAR, editia a IX-a – 2004, “Copii rai”, cu actrita Katia Pascariu. Tot in prima zi, de la ora 21,00, in Sala mare, recital extraordinar Eliza Noemi Judeu, câstigatoare a Premiului “Stefan Iordache”, la cea de-a VII-a editie a Galei STAR – 2012, cu spectacolul “Alcoforado’s Sound”, adaptare de Firuta Apetrei, dupa “Scrisorile portugheze”, de Mariana Alcoforado, cu participarea unor instrumentisti de la filarmonica “Mihail Jora”.

PUBLICITATE

Fiind o editie aniversara, a X-a, organizatorii si-au propus sa invite, pentru a sustine recitaluri extraordinare preminati ai editiilor anterioare, actori bacauani si din alte localitati, cât si din strainatate, cum este cazul actritei Yumiko Tsuji, din Japonia, câstigatoare a Marelui Premiu si a Trofeului Gala STAR – 2007, care va sustine recitalul pe 25 aprilie, de la ora 19,00, in Sala Studio. Festivalul International al Recitalurilor Dramatice din acest an va fi un maraton de pectacole, ele fiind programate, in fiecare zi, de la ora 11,00 si pâna la ora 21,00.

O alta noutate a actualei editii este programarea unor spectacole la Café du Theatre (perete in perete cu teatrul), cum sunt cele din ziua de 25 aprilie, ora 16,00, si ora 17,30, recitaluri in concurs.
Mai sustin recitaluri extraordinare Claudia Morosanu (“Noi doua, noi doi si ea”, Premiul ID Fest-2014) – sâmbata, 25 aprilie, ora 11,00, Sala Studio; Vlad Goranda (“Inima care-si spune taina”, Premiul ID Fest – 2014), tot pe 25 aprilie, dar de la ora 11,30; Marius Manole (“Insemnarile unui nebun”, de N.V. Gogol) – 25 aprilie, ora 21,00 – Sala Mare; Alexandru Bogdan (laureat al Galei in 2012), premiera – “Sublocotenentul Gusti”, 26 aprilie, Sala Studio, ora 19,00; Daniela Vrânceanu (Premiul pentru cel mai bun one woman show – 2008 – “Amalia respira adânc”, regia Firuta Apetrei), 26 aprilie, ora 21,00, Sala Mare; Harsanyi Attila (Marele Premiu si Trofeul Galei – 2013) – “Sex, drugs, gods & rock ‘n’ roll”, 27 aprilie, ora 19,15, Sala Mare.

“Gala „Star”, aflata la editie aniversara, va fi o sarbatoare a Actorului si o rememorare a celor mai frumoase întâlniri artistice, umane, din cadrul festivalului, de la debutul sau, în care publicul sa revada, în sectiunea de Recitaluri extraordinare, si câstigatori ai Marelui Premiu din editiile precedente dar si noi recitaluri extraordinare sustinute de personalitati ale scenei românesti de teatru. Invitam, asadar, bacauanii la un Festival de teatru, de teatru bun, la o editie cu totul exceptionala, pe care o daruim cu bucurie tuturor celor care iubesc teatrul”, a spus Liviu Tiberiu Serban, director al Galei STAR.

Doua nume mari ale scenei românesti sunt invitati speciali ai GALEI aniversare, este vorba de Radu Gheorghe, care va sustine un recital extraordinar luni, 27 aprilie, ora 21,00, Sala Mare, si Marcel Iures, marti, 28 aprilie, ora 19,00, Sala Mare: Teatrul ACT –“Absolut!”, dupa “Ivan Turbinca, de Ion Creanga, regia artistica Alexandru Dabija, inaintea Galei de premiere, care este programata, in aceeasi zi, de la ora 20,40.

In ultima zi a Festivalului, de la ora 11,00, va avea loc un interesant colocviu cu tema: “Tehnicile monodramei in dramaturgia contemporana”, cu participarea juriului si a nominalizatilor Concursului de Dramaturgie – Monodrama, editiea a II-a.

Mai trebuie spus ca Juriul Festivalului Recitalurilor Dramatice este format din actorii Yumiko Tsuji – Japonia, Emil Boroghina – Craiova, si criticul de teatru Carmen Mihalache, director al Revistei Ateneu – Bacau.

Prezentatorii Festivalului si ai GALEI vor fi actorii bacauani Florina Gazdaru si Matei Bogdan.
Ziarul DESTEPTAREA, partener media, ca in fiecare an, va publica programul zilnic al spectacolelor, cronici, reportaje si interviuri.

Intrarea este libera la spectacolele din concurs si contra cost la recitalurile extraordinare. Biletele se gasesc la Ageantia teatrala.

Amatorii de teatru, spectatorii fideli al Festivalului pot obtine informatii consultând afisele, site: galastar.ro, Pagina Facebook: Teatrul Municipal Bacovia, Agentia teatrului sau la telefonul 0735.521.591.

Alte amanunte, in editia tiparita a ziarului, de luni, 20 aprilie.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ