Persoanele care nu au ajuns la vârsta de pensionare si vor sa-si completeze stagiul de cotizare la pensia publica vor avea aceasta ocazie. Mai exact, cei care nu sunt pensionari, dar nici asigurati obligatoriu in sistemul public de pensii vor putea sa-si plateasca retroactiv contributia, pe ultimii cinci ani.

Aceasta masura este stabilita printr-o lege care a fost adoptata marti, 20 septembrie, de catre Camera Deputatilor, care este for decizional. Potrivit noului act normativ, plata contributiei se va face pentru orice perioada de dinaintea indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei de limita de vârsta, pe cel mult 5 ani anteriori.

In acest sens, persoanele interesate vor putea incheia un contract de asigurare cu Casa Judeteana de Pensii (CJP), in termen de 6 luni maximum, de la momentul intrarii in vigoare a legii.

PUBLICITATE

„Contractul de asigurare se incheie cu institutia noastra de catre titular ori mandatar, respectiv persoana desemnata prin procura speciala. Masura vine in sprijinul, mai ales, al persoanelor plecate la munca in strainatate. Ele si altele care sunt in tara si nu sunt asigurate obligatoriu vor avea, astfel, posibilitatea sa-si completeze stagiul de cotizare la pensie. Noua lege va aduce bani in plus la bugetul asigurarilor sociale, dar, in timp, evident ca suma platita de catre fiecare i se va intoarce prin pensie. Pentru noi, ca specialisti in stabilirea pensiilor, aceasta masura va insemna o noua aplicatie informatica pe care va trebui sa o implementam. Speram sa facem fata tuturor modificarilor legislative (aproape in fiecare saptamâna la Casa de Pensii se introduce o noua aplicatie informatica-n.n.), având in vedere faptul ca suntem aceiasi oameni, ca numar.”
Alina Iftode, directorul executiv al CJP Bacau.

Angajatii CJP Bacau vor trebui sa calculeze cota de contributie pentru fiecare persoana care se va asigura prin contract, in virtutea noii legi. Pentru 2011, 2012, 2013 si ianuarie-septembrie 2014, aceasta cota va fi de 31,3 la suta. Pentru octombrie-decembrie 2014, 2015 si 2016 procentul va fi de 26,3. Aceste procente se vor aplica la cel putin salariul de baza minim brut pe tara din anul respectiv.

Cât priveste suma maxima asigurata, aceasta nu va putea fi mai mare decât valoarea a de cinci ori salariul mediu brut pe economie din anul respectiv. Plata contributiei se va face in una sau mai multe transe, in termen de 6 luni, maximum. Sa mai notam ca pentru a intra in vigoare noul act normativ va trebui sa fie promulgat de catre Klaus Iohannis, presedintele României, si sa fie publicat in Monitorul Oficial.

Salariul minim brut pe economie a fost in 2011 de 670 lei, 2012 si ianuarie 2013-700 lei, februarie-iunie 2013-750 lei, iulie-decembrie 2013-800 lei, ianuarie-iunie 2014-850 lei, iulie-decembrie 2014-900 lei, ianuarie-iunie 2015-975 lei, iulie-decembrie 2015-1.050 lei, ianuarie-aprilie 2016-1.050 lei si mai-decembrie 2016-1.250 lei.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

  1. Hahaha! Adica sa-si plateasca ” voua” pensia ca sa va faceti voi mendrele cerandu-le zeci de acte legalizate si sa mai astepte nu stiu cat ( intre timp poate sa si moara) ca sa ia prima pensie!

  2. Interesant! Nu ezitati sa platiti aceste cotizatii.A mai fost o campanie de acest gen.Am intalnit persoane care au gasit utila aceasta masura ,reusind sa iasa mai devreme la pensie(anticipat – asigurand peste 40 de ani de cotizatii).Iar pentru cei care au deficit de perioada de cotizare, se adauga cei 5(cinci )ani de cotizatie .Deci functioneaza si este de mare interes aceasta masura.

  3. Procedeul a functionat si acum 50 ani in urma, i se spunea ,,decret 1001,, sau CASCOOP (cam asa ceva) ,dar atunci se lucra serios,si nu deturna nimeni fondurile sau sa l-e amestece cu altfel de pensii si pensioare.

  4. O lege facuta mai degraba pentru unii parlamentari si politicieni sau unii “oameni de afaceri”. Primii au fugit de munca prin diverse partide ca “pierde vara” iar ceilalti adica diversi patroni nu au achitat si nu au cotizat pt a beneficia de pensie si acum toti s-au trezit ca trebuie sa aiba un venit la batranete. De unde sa aiba bani un om sarac sa cotizeze pentru 5 ani cand el abia a supravietuit de la o zi la alta cu salariile de mizerie. Cei din politica care au furat sau primit mita si cei ce au facut evaziune au de unde sa scoata o asemenea suma de bani ascunsa prin diverse conturi.

  5. A mai fost in 2010. Functioneaza. Am folosit-o si eu, nu pt 5 ani ci pt unul. Suma o calculezi din ceeace scrie in articol cca 15500 lei echivalent a cca 3400 EURO pt 5 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ