19 aprilie 2024
Zona zeroNew PressO premieră, în România, o pasiune veche, pentru noi

O premieră, în România, o pasiune veche, pentru noi

Mereu avem puterea de a face alegeri. Ce mâncăm, cum ne îmbrăcăm, în ce investim timp, ce citim ș.a.m.d. Acest lucru l-am făcut și eu pe 15 februarie, când, pentru cei care nu știu, s-a sărbătorit, pentru prima oară în România, Ziua Națională a Lecturii. Iar alegerea pe care am făcut-o a avut legătură cu această zi. Cum am serbat-o?
Centrul de Cultură ”George Apostu” a dat importanța cuvenită acestei sărbători, ce vine pentru noi, oamenii, ca un memonto de-a citi și de-a ne face timp pentru a savura pe deplin bucuria de-a te pierde și a te regăsi în universul unei cărți, pentru că lectura este un act esențial pentru toate categoriile de vârstă. Evenimentul, pe care instituția menționată l-a organizat, și la care am avut oportunitatea de-a lua parte, alături de colegi din grupa de performanță a Cercului de Jurnalism de la Palatul Copiilor Bacău, s-a desfășurat, sub numele de ”Nulla dies sine linea”, în spațiul bibliotecii Muzeului de Artă Contemporană ”George Apostu”, unde creativatea, dorința de-a citi și setea de cunoaștere s-au aflat în aer fără să ne părăsească nici măcar o clipă.
Domnul Alin Popa, gazda noastră din această zi, a avut grijă să ne respecte tuturor opiniile, ne-a prezentat ”Istoria Scrierii”, a ascultat fiecare elev în parte, căci fiecare ne-am adus câte o carte cu un fragment ales cu grijă pentru a-l prezenta celorlalți și a ne reprezenta, astfel, gustul pentru lectură, și ne-a provocat subtil și foarte inteligent cu întrebări la care nu puteai să nu răspunzi. Discuțiile au fost în toi, ba chiar și o mică dezbatere a avut loc. Clasic sau fantasy? Voi ce alegeți? Ei bine unii dintre noi au avut rolul de avocat al literaturii clasice, iar alții, printre care și eu, au fost apărătorii literaturii fantasy.
Să spunem că printr-o o pură coincidență (evitând faptul că eu nu cred în coincidențe), cărțile alese de noi, cei însetați de lectură, au avut drept protagoniști fete sau femei puternice. Ei bine, să spunem că a fost și o mică excepție. ”Unde au dispărut eroii masculini?”, a fost o altă întrebare lansată de dezbaterea zilei. Dar știți cum se spune: ”Esențele tari se țin în sticle mici.”
O teorie despre lectură, care ne-a marcat pe toți în cadrul dezbaterii, a fost ideea unui coleg – ”Lectura pune câte o pietricică împotriva cascadei noastre de prostie pe care cu toți o avem”. La fel de profund a fost și subiectul cărții pe care a ales-o dar unde ar mai fi misterul dacă v-aș zice alegerea sa?
Evenimentul a fost categoric unul intim, relaxant și, în același timp, motivant, pentru că fiecare și-a putut exprima liber opiniile și dorințele legate de lectură. De ce citim? Pentru că lumea aceasta nu este de ajuns pentru noi și avem nevoie de mai multe vieți. Ce faci atunci când ai nevoie de o pauză? Pui mâna pe o carte și pleci într-o aventură de neuitat. Ce este scrisul? Modul în care transpunem o mică parte, din noi, celorlalți. Dezanvatajele lecturii? Ei bine, noi nu le-am găsit, căci am ales doar părțile bune. Pe cele rele le-am discutat în treacăt căci ne-am pus de acord că nu există.
Timpul, de data aceasta, a fost un ”dușman”, s-a dus cât ai zice: ”Lectura e aventura sufletului”. Cu toți ne-am simțit minunat și nu, nu o zicem din politețe, ci doar din pur adevăr. Biblioteca în care ne-am aventurat pentru puțin timp ne-a făcut curioși și dornici în a ne reîntoarce.

Maria-Alexandra Vaman, clasa a VII-a, Școala Gimnazială ”Doctor Alexandru Șafran”, Cercul de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău
Foto credit: Victor Eugen Mihai



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri